Sundhed
SPONSORERET indhold

Aftensmad: Guide til en hyggelig familiemiddag

Få ro ved middagsbordet, og gør aftensmaden til en hyggestund for både børn og forældre med disse ti simple råd.

Af:: Cecilie Møller Rasmussen, Voresbørn.dk, oktober 2014
03. okt. 2014 | Børn | Vores Børn

Ulvetimen afløses af kaos ved middagsbordet med trodsige eller vrælende unger og forældre, der er ved at gå op i en spids over, at endnu jeres aftenmad er blevet en stressfaktor og alt andet end det rare samlingspunkt, I drømmer om. Sådan ser spisetiden ud i mange danske hjem.

Først haster du hjem fra arbejde for at købe ind, og bagefter skynder du dig at bikse noget mad sammen, som børnene har lyst til at spise. Endelig er det tid til aftensmad sammen, men det er langt fra en rolig oplevelse, der venter jer. Aftensmaden får adrenalinet til at pumpe i stedet for at samle familien og være dét forum, hvor I endelig har tid til at have fokus på hinanden og vende de små og store ting, der er sket i løbet af dagen.

LÆS OGSÅ: Morgenmad: Weekendkræs til hele famililien

1: Begynd traditionen tidligt

Nyfødte forstår hverken, om det er nat eller dag, men så snart du er færdig med at amme, kan du begynde at se jeres aftensmad som begyndelsen på en livslang tradition. Uanset om det er vigtigt for dig med faste pladser, at der skal være dug på bordet og mad i flot service, eller om du værdsætter andre ting ved aftensmaden, er det nu, du skal begynde at indføre de hyggelige elementer. På den måde bliver det en selvfølge for junior, at hos jer er aftensmad en ting, man samles om på en rar måde.

2: Planlæg ugen

Det her råd er ikke nyt men stadig lige godt. At have lavet en madplan, købe ind på nettet eller på andre måder have planlagt ugens aftenmad frigiver masser af tid til familien og gør det meget nemmere at bevare roen efter en hektisk arbejdsdag. På den måde slipper du også for de nemme mad-løsninger såsom takeaway eller færdigretter.

LÆS OGSÅ: 7 tip til en rolig morgen

3: Hold det helt enkelt

Blot fordi du har en madplan, behøver den ikke være en gastronomisk knæbøjning, der hurtigt tvinger både dig og familiehyggen i sænk. En suppe, der kan passe sig selv, en hurtig pastaret eller rugbrødsmadder med hjemmerørt pålæg er simple bud på aftensmad, der ikke tager meget tid eller kræfter. Spørg junior til råds om hans livretter, og præsenter menuen for ham, så I alle er indforståede med ugens retter (eller i hvert fald hovedlinjerne i dem). Prøv at bruge få ingredienser, og lav retter, der kræver et minimum af overvågning. Vent med den finere madlavning, til du har overskud, eller ungerne er større.

4: Print menuen ud

Forventningens glæde er ofte noget af det bedste, så en idé er at printe en menu over ugens aftensmad ud og hænge den op på køleskabet eller et sted, hvor børnene kan se den. Måske kan ungerne endda hjælpe med at tegne ugens retter eller på anden vis gøre menuen festlig. Så kan alle gå og glæde sig til ugens fælles måltider, og I er fri for sure miner og kræsne udbrud, når gryderne bliver sat på bordet.

5: Lad ungerne komme med I køkkenet

De fleste af os kunne godt bruge et par hænder, og med børn er du heldig at have dem lige ved hånden. At tage mini med i køkkenet hjælper ikke kun med at få snittet, æltet og stegt jeres aftensmad. Undersøgelser viser, at børn er mindre kræsne, hvis de selv har været med til at lave maden, og de tør prøve at spise flere ting. Det opbygger også deres selvtillid. De helt små kan også sagtens blive involveret ved at hjælpe med at dække bord, finde varerne i supermarkedet eller røre i sin egen skål med nødder i. Små børn elsker at imitere deres forældre. For de større kan du langsomt øge sværhedsgraden af deres opgaver og for eksempel træne matematikfærdigheder ved at skulle måle op eller justere mængderne i en opskrift.

LÆS OGSÅ: Få inspiration til aftensmaden med Vores Børns madplan

6: Sluk tv og telefoner

Der er få ting, der kan dræbe den fælles hygge, som hvis I sidder og sms’er eller surfer på mobilen under den fælles aftensmad. Lav en regel om, at ved middagsbordet har I fokus på hinanden i den korte tid, det varer, så al elektronik er slukket. Det vil hjælpe med at holde samtalerne kørerne, når I ikke bliver distraheret af noget spændende i fjernsynet, og aftensmaden bliver ikke bare en ting, der skal overstås.

7: Lav et ritual, når I begynder og slutter med at spise

Ritualer er med til at understrege noget helligt og ved at blive gentaget hver dag, får de mere og mere kraft. For at ophøje aftensmaden til noget særligt, kan I for eksempel begynde hvert måltid med at tænde lys sammen eller læse en historie.

8: Tal om dagen, der er gået

En middag i tavshed kan blive meeeget lang. Brug jeres aftensmad til at tale dagen igennem, og sæt især fokus på de positive ting. Det giver glæder, og mini lærer at skulle reflektere og sætte ord på de ting, der er sket. Samtidigt kan I i god tid nå at snakke det igennem, der måske ikke har været så rart, så det ikke sker på sengekanten, lige inden junior skal sove. Husk også at skabe et forum, hvor alle får lov til at tale og bliver hørt.

9: Hav det sjovt

”Du skal ikke lege med maden”, har du måske hørt voksne sige, men det behøver ikke passe I jeres familie. Tværtimod kan leg og galskab gøre jeres aftensmad meget festligere. Byg et tårn af gulerodsstave, tag en sjov hat på, pynt bordet med serpentiner, lav et rollespil ud af tomater og andet tilbehør, inden I spiser dem, og gør I det hele taget stemning sjov. De færreste børn får lyst til hysterianfald, hvis mor og far fjoller løs.LÆS OGSÅ: Ballade ved middagsbordet?

10: Vær forberedt på svineri

Det roder, det sviner, og der kommer til at være mælk ud over det hele. Sådan er en typisk aftensmad med børn. Lær at sige ”pyt”, og forbered dig på miseren ved at have masser af køkkenrulle og våde viskeklude liggende klar på spisebordet. Så behøver du ikke pendle frem og tilbage, når der skal tørres op, og der kommer mindre fokus på minis ulykker og mere på roen sammen.

11: Bliv siddende ved bordet

Maden er spist op, stolene rykkes tilbage, og alle skynder sig at bære tallerkenerne ud. Lyder det bekendt? Hvorfor ikke få jeres aftensmad til at vare et kvarter længere ved at gøre tiden bagefter interessant? I virkeligheden tager det jo ikke særlig lang tid at stoppe tre frikadeller og et par kartofler i munden, men ønsker du andet end effektiv indtag af aftensmad, gælder det om at fastholde børnene ved bordet. I kan for eksempel spille et spil, lave noget kreativt eller spise dessert sammen. På den måde bliver overgangen til resten af aftenen også mere hyggelig. Velbekomme!

Kilde: Coloradoparent.com

LÆS OGSÅ: Hvilken madtype er dit barn?