Få et super singleliv
SPONSORERET indhold

Sådan får du et super singleliv

Singlelivet er ikke en pause mellem to parforhold. Det er et ægte liv, som vi skal sætte tænderne i – og en fantastisk chance for at lære dig selv at kende, siger sexolog og parterapeut Ingrid Hegland.

Af:: Anne Hermansen Foto: Bulls
09. jul. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

En af de dejlige ting ved parforholdet er de smukke kompromiser og kanterne, vi sliber af, så vi kan (holde ud at) leve sammen.

Og en af de fantastiske ting ved at være single er – at det behøver du ikke. Du kan gøre præcis, hvad du har lyst til. Du kan proppe dig med rå tun rullet i ris, søbe i sticky love stories og surfe suntanned gennem tilværelsen – hvis dét er din lyst.

Sæt ikke dig selv på standby
Spørgsmålet lige nu og her er egentlig heller ikke så meget, hvad du kunne gøre, men mere... hvorfor pokker gør du det ikke? For som singler stopper vi nemlig tit ved tankerne og drømmene, siger Ingrid Hegland, som er sexolog og parterapeut.

– Singlelivet er ikke en pause mellem to parforhold, det er et ægte og virkeligt liv, som vi skal sætte tænderne i og leve fuldt ud. Men som singler sætter vi reelt tit os selv på standby, fordi vi bevidst eller ubevidst vælger at „gemme" det gode liv senere, dvs. til vi igen (måske) får en partner. Og det er ærgerligt, for vi går glip af en masse glæde, energi og oplevelser ­– inklusiv sex, intimitet og omsorg, som vi ikke under os selv. Bare fordi vi er alene.

Venter du på miraklet?
Måske tænker du nu... ahrr, det er da ikke rigtigt. Det jo ikke, fordi jeg er single, at jeg ikke lever mine drømme ud. Nej, det er, fordi det er for dyrt og kedeligt at rejse til Maldiverne alene. Og man har heller ikke råd til at bo i et hus med kun én indkomst. Og børn skal man jo ligesom være to om at lave. Skøn sex på daglig basis kræver også (sin) mand. Det er nu en gang hyggeligere at lave og spise lækker mad, når man er flere end én. Og det er da dejligere at have lange, tætte samtaler med sin soulmate end bare med sig selv...

Men tjek lige, om du et sted nede mellem alle forklaringerne ikke også har en parentes med et selvlysende: „Men når jeg får en kæreste, så..." Det har vi nemlig meget tit, siger Ingrid Hegland, der også holder foredrag og workshops både om at skabe et godt singleliv og om at finde den helt rigtige kæreste. Og her oplever hun tit, at vi som singler går og venter på et mirakel:

– Jeg møder rigtig mange singler, som siger: „Mit liv er, som det skal være – jeg mangler bare en kæreste". Men det er jo ikke helt sandt. Når man brændende ønsker sig en kæreste, er det, fordi der er brug for en forandring. Jeg plejer at spørge: „Hvad vil det give dig at få en kæreste?", for så begynder de behov, du dybt nede længes efter at få opfyldt, at blive tydelige.

– Tit får jeg svar som: „Hvis jeg fik en kæreste, ville jeg føle mig set, værdifuld og elsket." Eller: „Jeg ville få flere spændende oplevelser, rejse mere". Eller: „Jeg ville have flere materielle muligheder". Og så stiller jeg det næste spørgsmål: „Hvad forhindrer dig i at skabe de muligheder for dig selv. Lige nu?" Det handler om at gøre vores ønsker og drømme meget specifikke og konkrete. For mange af dem kan du faktisk opfylde – eller i hvert fald begynde at arbejde dig henimod.

Læs også: Er du single og ensom?

Meningen med at være single
Så hvad skal der til? Kan du købe et hus med have alene, hvis du f.eks. flyttede længere uden for byen? Kunne du overveje at blive alenemor? Og kan du rejse med andre end en kæreste? Sammen med venner, veninder, andre singler, din familie? Ja, det bliver en anden oplevelse, men det bliver en oplevelse. Og det er dem, du ikke må snyde dig selv for, siger Ingrid Hegland.

– Tit glemmer vi at undersøge, hvad der helt konkret skal til, for at vi kan komme i gang med det liv, vi gerne vil have. Fordi vi er så fokuserede på at få den brik, der hedder „at være to", med. Tag et godt kig på dine tanker om at være single og spørg dig selv: „Begrænser de mig, eller beriger de mig?"

– Mange singler går og er mellemfornøjede, og det skyldes, at vi godt ved og kan mærke, at vi har sat vores liv på pause. Og når man mister meningen og retningen i tilværelsen, mister man også modet og lysten til at være i den. Det er en selvforstærkende og negativ spiral, hvor vi ender med at tro, at det eneste, der virkelig ville give os indhold og en følelse af at leve livet, er en kæreste. Prøv i stedet at stifte fred med virkeligheden og tænk: „Der er en mening med, at jeg er single lige nu".

Og hvad kunne den så være? Ja, for eksempel at du nu har tid og plads til at lære dig selv at kende, for du behøver ikke indgå kompromiser, du kan styre efter din egen lyst. Og det gælder også i forhold til dit sexliv, selv om du ikke har en partner, siger Ingrid Hegland.

– Så dyrk i stedet skøn solosex, optimer dine orgasmer og find ud af, hvad der virkelig tænder dig. Den viden kan du tage med til din kommende kæreste, når du en dag møder ham.

Læs også: Lær at flirte

Se de tre mænd du skal have i dit liv på næste side...Mænd, masser af mænd
Men helt ærligt: Selv med berigende tanker, oplevelser og livsplaner, der bliver sat i værk – hvad stiller man så op med sin længsel efter en mand? Efter at have sådan én i sit liv. Veninder er fantastiske at snakke med, og man kan også få et varmt, langt kram. Men de giver ikke det mandlige mentale modspil. Og det inderlige kys, det dybe blik og den gode sex er heller ikke deres afdeling.

– Den længsel er jo også reel og naturlig. Men selv her kan du komme dine behov i møde et rigtig langt stykke af vejen. For selvfølgelig skal du ikke afskære dig selv fra at have mænd i dit liv. Du skal da have masser af dem. Og du bestemmer selv, hvor tæt på. Du kan flirte fra det øjeblik, du træder ud på gaden. Du kan have mandlige venner, som giver dig omsorg, modspil, grin og ballade. Og du kan have en elsker, en fræk affære. Hvilket klart kan anbefales, så du også får ømhed, begær og intimitet i dit liv, selv om du er single.

– Det er sværere at finde en dejlig kæreste end en dejlig elsker, for der er flere komponenter, der skal gå op. En forelskelse, kærlighed, venskab bl.a. Og det behøver en affære eller et mere uforpligtigende forhold ikke indeholde. Til gengæld kan det give dig en følelse af at leve et så rigt liv som overhovedet muligt. Der, hvor du er lige nu.

Læs også: Får du nok kys?

Det er dét, der er målet, siger Ingrid Hegland. Og tilføjer, at ironisk nok er det også her, at vi pludselig får meget lettere ved faktisk at møde en kæreste.

– Rigtig mange af os holder i virkeligheden ikke nok af os selv, og derfor har vi brug for, at en anden gør det. Og det gælder i øvrigt i lige så høj grad for folk i parforhold som for singler. Men det giver en usund afhængighed af andres kærlighed, og det er sjældent nok for os kun at blive elsket af andre. Vi skal allerhelst også elske og sætte pris på os selv – og det kan du bl.a. gøre ved at begynde at leve det liv, du gerne vil have. Gør du det, så bliver du gladere, mere nærværende, mere selvopfyldende – og det er simpelthen noget så utrolig tiltrækkende.

– Så se det som en gave, at du som single har haft mulighed for at finde ud af, hvad der er værdifuldt for dig – og husk at tage alle de gode ting med ind i parforholdet, når du en dag står dér igen og er „vi".

Hav en mand (og allerhelst mange) i dit liv
Du behøver ikke undvære mænd i dit liv, bare fordi du er single, siger sexolog og parterapeut Ingrid Hegland. Nærmest tværtimod, for når du ikke er i et fast forhold, er der f.eks. heller ikke eventuel jalousi at tage højde for. Så hvorfor ikke nyde den frihed, du har – til at have masser af dejlige mænd i dit liv. Hvor tæt de skal på, er helt på til dig.

Flirten
Det er den mest uskyldige og uforpligtigende kontakt, du kan have til mænd. Og er både livsbekræftende og et godt boost til din kvindelighed. Definitionen på flirt er at vise åbenlys interesse uden seriøse intentioner – og kræver ikke andet af dig, end at du er nærværende, slår blikket op og holder øjenkontakt liiiige fem sekunder længere, end du ellers vil gøre. Så begynder intimiteten at opstå. Det kan du gøre på gaden, i bussen, i døren ind til butikken, på arbejde, i løbeklubben... Du bliver glad af det. Og i øvrigt: Hvordan vil du møde en potentiel kæreste uden at slå blikket op og smile?

Vennen
Mænd har bare en anden (og ofte lettere) tilgang til livet, som er dejlig (og sjov) at blive inspireret af. Har du ikke nogen mandlige venner, så tag initiativ til at få det. Inviter ham den søde/sjove/kloge fra kurset eller træningscentret eller jobbet på en kop kaffe. Eller en øl. Eller what ever og meld rent ud: At du bare har lyst til at lære ham lidt bedre at kende – på venskabeligt plan. Så har du sagt, hvad dine intentioner er – og ikke er. Er han interesseret i mere end det, så er det hans følelser og hans ansvar.

Elskeren
Hvorfor skulle du ikke lade dit liv berige af god sex, ømhed og intimitet? Den slags bliver man glad af, og det er ren højoktan til din femininitet, kvindelighed – og måske også sider af din seksualitet, du endnu ikke har fået levet ud. Nu har du muligheden for at lege, uden at hele dit følelsesliv er på spil. Så nyd din frihed, prøv dig selv af – og husk at komme med klare meldinger, så I begge to ved, hvad I har (eller ikke har) lovet hinanden.