Utroskab er noget, mange af os støder på i løbet af et langt kærlighedsliv. Sådan gør du, hvis du selv er faldet i.
SPONSORERET indhold

Jeg har været utro – hvad gør jeg?

I løbet af et langt parforhold, er det ikke så få af os, der oplever utroskab – også den, man selv er skyld i.

Af:: Tilde Mariann Andersen Foto: Alamy
19. aug. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

50,1 procent af ALT for damernes læsere har prøvet at være en partner utro, viser en undersøgelse, vi tidligere har foretaget. Det vil sige, at lidt over halvdelen af jer derude har skullet tage stilling til, om jeres mand eller kæreste skulle have noget at vide. Hvordan håndterer man bedst situationen, hvis man selv falder i? Hvordan får du fortalt din kæreste eller mand, hvad der er sket, og ikke mindst – hvordan kommer I videre sammen?

- Der er ikke nogen facitliste eller noget, der er rigtigt og forket, siger psykoterapeut Loui Pedersen, der har erfaring med par, hvor den ene part har været utro, fra sin praksis.

- Men hvis du vil fortsætte med at leve med den anden, skal du gøre op med sig selv: kan jeg leve med den her løgn og kan jeg se min kæreste i øjnene og vide, jeg har været utro?, siger terapeuten.

Er der den mindste chance for, at der er andre, der ved, at du har været utro, skal du ifølge terapeuten fortælle til din kæreste, at du har dummet dig. Hvis din partner hører fra en tredjepart, at du har været utro, vil det gøre meget mere ondt og være mere ødelæggende for forholdet, end hvis du selv går til bekendelse. Få Loui Pedersens råd til, hvordan du tackler situationen her:

Sådan finder du ud af, om du skal blive i forholdet

1. Spørg dig selv, hvorfor du var utro
Det kan være, I er gledet fra hinanden, måske du savner intimitet i jeres forhold, eller du mangler at blive bekræftet og føle dig elsket.

- Spørg dig selv, hvorfor du gjorde det. Hvad savner du i parforholdet? Er der noget, du længes efter? Hvis det er tilfældet, må du overveje, om I som par på sigt kan komme i den retning, om du kan få dækket dine behov, og om I kan udvikle jer sammen, siger terapeuten og bekræfter, at din utroskab ikke nødvendigvis betyder, at du og din partner ikke skal være sammen. Jeres forhold kan sagtens blive spændende og omsorgsfuldt igen, hvis I er indstillede på at arbejde for det, siger terapeuten.

2. Hvilke følelser du har for din partner?
Mærk efter, om der stadig er noget at arbejde videre med i forholdet.

- Det er let nok bare at beslutte være sammen, men det er også nødvendigt at have varme følelser for hinanden. Det kan I arbejde med, men du skal have en tro på og lyst til, at det kan lade sig gøre, for det kræver motivation og engagement at få vendt forholdet.

3. Vælg ikke at blive samme på grund af dårlig samvittighed

- Hvis du mærker, at de rigtige følelser ikke er der, og at troen på, at det kan blive anderledes, heller ikke er der, så skal I ikke blive sammen, fordi du har dårlig samvittighed, siger Loui Pedersen.

Mange tænker, at de skal blive sammen for børnenes skyld, men det er et misforstået hensyn, forklarer han.

- Så må man sige: Vi kan godt få en god relation, det skal bare ikke være en kæresterelation.

LÆS OGSÅ: Derfor er vi utro

Sådan fortæller du din kæreste, at du har været utro

1. Vælg det rigtige tidspunkt
Timing er ifølge Loui Pedersen vigtig.

- På den ene side skal du vente, til I kan snakke om tingene, når der er ro og tid til det. Omvendt skal du ikke gå og vente med at bringe denne ubehagelige samtale på banen, siger han.

Jo længere tid du venter med at få det sagt, desto mere vil den anden føle sig bedraget. Få det sagt så hurtigt som muligt er rådet.

2. Vær hudløst ærlig
- Svar på det, din partner spørger om. Lad være med uopfordret at gå i detaljer som for eksempel at begynde at forklare, hvilke stillinger i brugte eller hvor mange gange den anden kunne komme og så videre, det kan være irrelevant og være utroligt svært at slippe for din partner efterfølgende. Det handler om, at din partner får et overblik over, hvad der er sket og hvorfor det skete.

Derudover er det vigtigt, at der ikke bliver bragt nye oplysninger for dagens lys senere. Få fortalt det hele med det samme.

- Dukker der noget op efterfølgende kan en gryende tillid hurtigt blive brudt, og det kan være svært at få den genopbygget. Derfor skal du være ærlig.

3. Rum og accepter din partners reaktion
- Når du har fået sagt det og chokket har lagt sig, vil der komme en masse følelser på banen, og der skal du kunne rumme og acceptere, at din kæreste får lov til at reagere, siger Loui Pedersen.

- Vær der for din partner. Din partner skal have et indtryk af, at han kan komme ud med sine følelser, at du er der for ham og ikke prøver ikke at smyge dig uden om dit ansvar.

LÆS OGSÅ: Alle har ret til at være utro - eller hvad?

Sådan kommer I videre

1. Brug tid
I må ikke beslutte jer for at glemme, hvad der er sket og skynde jer videre med dagligdagen. Det er vigtigt, at I får bearbejdet, hvad der er sket ordentligt. Ude af syne er ifølge Loui Pedersen ikke ude af sind, når det handler om følelser.

- Det er ligesom et sår der bliver pakket ind: Det er betændt og fylder i hverdagen, hvis det ikke får luft. Hver gang der er en kaffekop, der står forkert i opvaskemaskinen, kommer I op at skændes, fordi at der ligger indestængte følelser og presser på. Den, der er såret, skal have lov til at snakke om, hvad der er sket og spørge, hvorfor det skete. I skal have lov til at give udtryk for jeres følelser.

2. Vis kærlighed og anger
Det er vigtigt, at I får genopbygget trygheden og tilliden i forholdet. Din partner har brug for at vide, at du elsker ham, og at du aldrig kunne være ham utro igen.

- Opgaven går ud på at forsikre din partner om, at det er ham, der er manden i dit liv. Fortæl ham, hvad det er ved ham, du gerne vil have, siger Loui Pedersen og fortsætter:

- Anger er noget af det, der får folk til at tro på, at det ikke vil ske igen. Når han kan se, det gør virkelig ondt på dig, at du har været utro, og at du har dårlig samvittighed, bliver det nemmere for ham at tro på, at det ikke vil ske igen.

Vis derfor, hvor ked af det du er. Det vil med tiden få din partner til at føle sig tryg igen i jeres forhold.

3. Tag ved lære af det
- Når den første bølge af bearbejdelse har lagt sig, må I sammen se på krisen som noget, forholdet skal lære og vokse af. Utroskab er ofte et symptom på, at der er noget, man ikke har taget vare om i forholdet. Grebet konstruktivt an med anerkendelse og tålmodighed, kommer mange par ud af krisen med vigtig erfaring. En erfaring, de så kan bruge til at skabe et parforhold, der var bedre end tidligere, siger Loui Pedersen.

- Det kan for eksempel gøre jer opmærksomme på, at I skal dyrke hinanden mere eller snakke mere sammen, så forholdet bliver endnu bedre, siger terapeuten.

LÆS OGSÅ: En gang utro, altid utro?