Julehjerter
SPONSORERET indhold

Her er tre anderledes julehjerter - med skabeloner

Der findes kræmmerhuse, julestjerner og kilometerlange guirlander, men julehjerterne er altså juleklippedagens konge. De kræver fingersnilde, koncentration og præcision og så kan de laves i et utal af smukke variationer. Her kommer tre skabeloner til julehjerter, som har lidt mere wow-faktor end det helt klassiske.

Af:: Anne Bang Foto: Anne Nørkjær Bang
24. nov. 2016 | Livsstil | ALT.dk

"Skal vi klippe vore julehjerter sammen?" sang Victor Cornelius i 1947 –  og klippet sammen, det har vi, og vi gør det stadig den dag i dag, mange årtier efter.

Julehjertet er en af grundstenene i traditionel, dansk jul. Det består af to stykker glaspapir, flettet ind i hinanden med udvendig form som et hjerte og med plads indeni til pebbernødder, mandler eller andre julegodter. Verdens ældst bevarede eksemplar er flettet af selveste H. C. Andersen i guld og grøn omkring 1850, og nogle spekulerer endda i, om det var digteren selv der opfandt det flettede hjerte.

LÆS OGSÅ: Lagkagehusets opskrift på honninghjerter

Sikkert er det i hvert fald, at der hvert år bliver flettet talrige julehjerter over hele landet, og de ligner stadig Andersens på en prik. Kun hanken er kommet til senere. 

Er du imidlertid typen, der gerne vil briilliere lidt ekstra til juleklippedage, julefrokoster og adventstamtammer, kan du med fordel læse med her. Her har vi nemlig samlet tre smukke skabeloner til julehjerter i forskellige sværhedsgrader, som alle udfordrer det klassiske julehjerteformat en smule, men uden at miste det umiskendeligt julede udtryk.

LÆS OGSÅ: Giv et abonnement i julegave! 

3 gode råd 

De tre julehjerter i artiklen her er udvalgt af selvudnævnt julehjerteekspert, Camilla Münchow, som gennem sit liv har flettet utallige avancerede julehjerter. Hun har et par gode råd til den knapt så erfarne:

- Vær præcis og giv dig tid i tegne- og klippearbejdet: Det kommer dig til gode, når du skal flette.

- Klip fra kanterne og ind: Så du holder sammen på papiret, så lang tid som muligt.

Brug skabeloner, som er helt klippet ud: Så du kan tegne helt præcise streger. 

Camilla Münchows kyndige hænder fletter i videoerne herunder, så du kan se, at det kan lade sig gøre. God flettelyst!

1. BEGYNDEREN: "BUET TEGL"

En enkel variation over det klassiske julehjerte. Her kan alle være med. 

    2. DEN ØVEDE: "FIRKLØVER"

    Denne version kræver lidt flere fingerfærdigheder end det klassiske julehjerte. Tilgengæld garanterer vi anerkendende blikke fra dine medflettere. 

      3. EKSPERTEN: "KAT"

      For at få katten til at tegne sig på for- og bagside på dit julehjerte, skal du bruge to forskellige skabeloner, modsat det klassiske julehjerte, hvor de to stykker papir, du fletter sammen, skal være ens. Derfor kræver det også, at du holder tungen lige i munden, når du fletter, og får vendt dine papirer rigtigt - ellers kan det gå helt galt!