Berlin
SPONSORERET indhold

Berlin på budget

Stik af til Berlin, der er fuld af budgetvenlige oplevelser. Sæt tænderne i byens bedste burger til 30 kr., drik gourmetkaffe, og nyd en Michelin-frokost – alt sammen uden at blive ruineret.

Af:: Monica Steffensen Foto: Monica Steffensen og Nils Hasenau
23. sep. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Det skal du opleve
Kunst og historie
Deutsches Historisches Museum ligger ud for Museumsøen i centrum og blev etableret i forbindelse med Berlins 750-årsjubilæum i 1987. Det består af flere permanente udstillinger om tyskernes historie gennem 1.500 år med bl.a. Første Verdenskrig, nazi-regimet og Berlinmuren. Frem til 16. oktober byder museet også på en særudstilling om immigrationens meget forskellige ansigter. Entre koster 8€ (ca. 60 kr.), og museet har åbent dagligt klokken 10-18.
Deutsches Historisches Museum, Unter den Linden 2

LÆS OGSÅ: Klassisk London med et twist

Her skal du shoppe
Forførende shopping i det gamle posthus
Essensen af Berlin finder du i Hallesches Haus i alternative Kreuzberg, der med en blanding af cafe og butik kombinerer chikt design og hyggelige kaffebar-vibes. Her finder du air plants (jep, luftplanter), retroskrivemaskiner, og et stort udvalg af dekorative globepærer og farverige stofledninger, som du selv kan sammensætte efter smag. Gå på jagt efter netop dit uundværlige rejsefund, eller sæt dig og nyd de æstetiske omgivelser i forretningens lunch room, som byder på kaffe, sandwiches og andre lækkerier. Hallesches Haus ligger i det nordlige Kreuzberg, et kvarters gang fra bymidten. Området er en smule gråt og trist, men Hallesches Haus forfører sanserne. Bygningen er fra 1902, og var i gamle dage et posthus. De store vinduer og indvendige murstensvægge gør stedet rustikt og cool.
Hallesches Haus, Tempelhofer Ufer 1

Chikt design og retro nips i Hallesches Haus.

Stemningsfuld shoppinggade
Hvad end du er parat til at gå shop-amok, eller hælder mere til uskyldig vinduesshopping, må du ikke gå glip af Kastanienallee. Gaden huser en række fine, små forretninger, og mindst lige så charmerende cafeer og restauranter. Kastanieallee bærer præg af Prenzlauerbergs hippe stil og stemning, og er en dejlig gade bare at slentre ned ad på en stille formiddag, hvor der er færre mennesker i butikkerne. Start ved Eberswalder Straße, og bevæg dig ned mod Zionskirchplatz. Find f.eks. den ultimative souvenir i Das Goodshaus' virvar af æstetiske småting og designervarer. Her finder man alt fra engelske Orla Kielys retro decor til fine illustrationer og artwork, søde postkort og pastelfarvede notesbøger. Det er svært ikke at lade sig friste af de mange fine nipsting.
Das Goodshaus, Kastanienallee 101

LÆS OGSÅ: Her skal du spise i New York

Her skal du spise
Byens bedste burger
Berlin er spækket med gode burger-hotspots. Et af dem er Rosen Burger, som ligger ved Rosenthaler Platz i Mitte. Her giver man i omegnen af 30 kr. for en yderst velsmagende burger, og menukortet byder på lige så mange forskellige vegetarburgere som burgere med kød. Stedets egen hjemmelavede burgersauce smager desuden fantastisk.
Rosen Burger, Brunnenstraße 196

På Rosen Burger giver du blot 30 kr. for en snasket, velsmagende burger med virkelig god hjemmelavet burgersauce.

Nepalesiske godbidder i solen
Økologisk. Vegetarisk. Nepalesisk. Og 100% Berlin. Momos er småt og minimalistisk, og restaurantens siddepladser kan tælles på to hænder. Når vejret bliver varmere, udvider stedet dog med udendørssiddepladser, hvor man kan sidde og nyde lune, stemningsfyldte sommeraftener, som sad man på fortovscafe i Paris. Momos serverer, ja, momos – den tibetansk/nepalesiske udgave af dumplingen, som vi kender fra det kinesiske køkken: små stykker dej viklet om noget fyld, og kogt – lidt ligesom ravioli. Er man to, kan man deles om en stor menu, som koster 70 kr. og består af 18 momos og 2 dips. En lille menu bestående af 8 momos og 1 dip koster knap 36 kr. Af fyld kan man vælge mellem spinat, gedeost, broccoli, kartoffel, champignon m.m., og så må man endelig ikke gå glip af den fantastiske soja-sesam-dip, som smager exceptionelt godt. Alle ingredienser og drikkevarer er økologiske, og man kan blandt andet nyde en lemonade med brus, eller en økologisk, tysk øl.
Momos, Fehrbelliner Straße 5

Nepalesiske dumplings hos øko-vegetariske Momos.

Michelin-mad på budget
Man forbinder ikke umiddelbart Michelin-mad med budgetvenlig storbyferie, men faktisk er Berlin en af de få storbyer, hvor et Michelin-måltid ikke nødvendigvis koster det hvide ud af øjnene. Hos Tim Raue kan du nyde en 3-retters-frokostmenu for blot 48€ (ca. 358 danske kroner). Hans mad er asiatiskinspireret, med japansk perfektion, kinesisk køkkenfilosofi, og thailandske smagsnuancer. Menukortet er fuldstændigt renset for ingredienser som pasta, ris og brød, hvid sukker, mælkeprodukter og gluten. Desuden er vegetarmenuen mindst lige så appetitvækkende og velsmagende som den kødholdige, men uanset hvad du vælger, vil dine smagsløg takke dig. Restauranten ligger i en rolig oase midt i det hektiske turistcentrum ved Checkpoint Charlie, og de behagelige sofa-arrangementer inviterer til tilbagelænet afslapning ind imellem de mange små måltider. Servicen er fantastisk og professionel, og man er ikke et sekund i tvivl om, at oplevelsen var pengene værd, når man går derfra.
Tim Raue, Rudi-Dutschke-Straße 26

LÆS OGSÅ: Tokyo: Det mest fantastiske rejsemål, du kan sætte dig

Besøg også...
Pizza så englene synger
Leder du efter en pizza ud over det sædvanlige, er Standard stedet. "Serious pizza" er deres slogan, og Standards pizzaer er også seriøst gode. Ja, de hævdes faktisk at være byens bedste. Og det er takket være ejeren Florian, hvis mission er at servere Berlins eneste vaskeægte napolitanske pizza. Alle pizzaens ingredienser importerer han fra Italien. Osten kommer fra køer, der græsser ved Amalfi-kysten og indånder frisk middelhavsluft. Tomatsovsen laves på San Marzano – blommetomaten, som vokser på et begrænset stykke jord for foden af vulkanen Vesuv. Selv ovnen, pizzaerne bliver bagt i, er importeret fra Napoli. Den varmes op til 500 grader, og pizzaerne bages 60-90 sekunder. Resultatet: En utroligt velsmagende pizza med en skorpe, man faktisk får lyst til at spise. En pizza Margherita koster ca. 63 kr. Prøv også Taste of Brandenburg eller Parma & Ruccola.
Standard, Templiner Straße 7

På Standard serverer de pizza på ægte italiensk maner. Råvarerne er af fineste, italienske kvalitet, og det kan smages.

Kaffe & bagels, tak
Impala Coffee er både kaffebar og kafferisteri med tre adresser i Berlin. Ud over god kaffe, laver Impala også enormt lækre bagels. Og så koster de kun i omegnen af 4€, som svarer til 30 kr. En menu koster ca. 55 kr. og består af en dobbelt caffe latte, en bagel, og et stykke kage. Snup en tiltrængt kaffepause, stil sulten, og fornøj den søde tand her, hvor veninder mødes til kaffe, og travle businessmænd snupper en bagel på farten. Her er plads til alle, og hver en pengepung kan være med.
Impala Coffee, Shönhauser Allee 173

Sunde, veganske frokostretter
Tag en pause hos Morgenrot – et helt unikt hotspot midt på Kastanienallee. Morgenrot serverer fantastiske, vegetariske og veganske morgenmads- og frokostretter, og lokale kunstnere udstiller på cafeens vægge. Her støder du på alle typer mennesker, og her er rodet på den hyggelige måde. Priserne er også helt i orden. Nyd en kop kaffe eller frisk myntete, mens du iagttager trendy forbipasserende ud gennem vinduet.
Morgenrot, Kastanienallee 85

Italiensk is og gourmetkaffe i Prenzlauerberg
Prenzlauerberg er hjem for et utal af charmerende små cafeer. Early Birds, som åbnede sidste år, byder på lækkert bagværk, kaffe af bønner, som de selv rister på en lille maskine i hjørnet af cafeen, og en utroligt indbydende, lun stemning – perfekt til morgenkaffen! Bøger står stablet hist og her, retrolænestole indbyder til hjemlig hygge, og loftlamperne er kreerede af konserveringsglas og røde stofledninger. Priserne er lave, stedet har charme, og når først du får sat sig til rette med din latte – og måske en god bog – er det svært at gå derfra igen.
Early Birds er desuden kendt i byen for deres fantastiske is, måske på grund af de italienske ejere.
Early Birds, Winsstraße 68

Kom rundt
I Berlin kan man komme både nemt og billigt rundt med U-Bahn (metro), S-tog, sporvogn og bus. Sporvogn er det absolut mest charmerende, da man kan holde øje med de steder, man passerer på vejen. Både Schönefeld og Tegel lufthavne er fint forbundne med byen, men hvor det hurtigste er at tage tog ind til byen fra
Schönefeld, er det fra Tegel nemmest at tage en bus.

Her skal du bo
Bo i den fineste campingvogn eller træhytte i en gammel støvsugerfabrik i hippe Neukölln til ca. 520 kr. pr. nat inkl. morgenmad.
Huettenpalast.de

Bo i et unikt hotelværelse designet af en berlinerkunstner til ca. 500 kr. pr. nat.
Luise-berlin.com

Bo med blomstertapet og retro-møbler som i det gamle DDR til ca. 300 kr. for et værelse og 600 kr. for en lejlighed.
Ostel.eu

LÆS OGSÅ: De bedste tips til en weekend i Paris

LÆS OGSÅ: 5 alternative to-do’s i Berlin

LÆS OGSÅ: Badeferie i Venedig