Top 24 Julefilm
SPONSORERET indhold

Her er julens 24 bedste film

Vi har fundet de 24 bedste julefilm - både de klassiske, de hæsblæsende, de romantiske og de tåkrummende. Én julefilm til hver dag op til jul.

Af:: Redaktionen Foto: Warner Bros.
04. nov. 2023 | Livsstil

Findes der noget bedre end at se en god juleklassiker på en kold decemberaften? Nej, vel?

Vi har samlet 24 af de bedste julefilm til dig, som du kan se hver dag op til jul!

Du kan nyde både klassiske julefilm som 'Love Actually', 'The Holiday' og 'A Christmas Carol', der alle fortjener at blive genbesøgt, eller forkæle sig selv med en af de romantiske julefilm, som du måske ikke har set før.

Læs også

Kom også med på fars fede juleferie eller se de eventyrlige julefilm, der får hyggen til at sprede sig hos hele familien. Måske møder I endda julemanden en gang eller to.

Snup en kop gløgg og en håndfuld pebernødder. Her kommer 24 af de allerbedste julefilm, der giver masser af god julestemning.

God jul.

24 julefilm

#1 Love Actually (2003)

Hvem husker ikke den hjerteskærende scene, hvor Emma finder ud af, at den halskæde, hun fandt i sin mands lomme, slet ikke var en julegave til hende, mens Joni Mitchells "Both Sides Now" klinger melankolsk i baggrunden? Eller scenen, hvor Mark afslører sin ulykkelige kærlighed til Juliet på dørtrinnet uden at sige et ord? Netop på grund af scener som disse har 'Love Actually' opnået kultstatus som en romantisk julefilm, der virkelig sætter gang i både følelser og julestemning. I filmen følger vi otte forskellige par, som på hver deres måde kæmper med kærligheden i julen. Med 'Love Actually' bliver det rigtig jul.

#2 The Muppet Christmas Carol (1992)

Ægte nostalgi fra 1992. Filmen bygger på Charles Dickens' klassiske fortælling "Et juleeventyr", men bliver i denne version spillet med Muppets i hovedrollerne. Den pengepugende, strenge Ebenezer Scrooge får i sidste øjeblik chancen for at ændre sit liv i positiv retning, blandt andet med hjælp fra sin ydmyge bogholder - i skikkelse af Kermit The Frog. Denne hyggelige julefilm er et must i den søde juletid.

#3 Fanny og Alexander (1982)

I rækken af klassiske julefilm finder vi også det svenske drama, som oprindeligt blev vist som en miniserie på TV over 4 afsnit. Afsnittene er senere blevet lagt sammen til en film, der i ubeskåret version varer hele fem timer og 12 minutter. Du kan dog snildt nøjes med biografversionen på 188 minutter, som er et både rørerende og smukt familieportræt - og ganske fortjent hyldet som et af Ingmar Bergmans helt store mesterværker. Ideel julefilm til en hyggelig vinterdag. 

#4 Meet me in St. Louis (1944)

En af de helt gamle klassikere. Det er filmen, der introducerede klassiske, amerikanske julehits som "The Trolley Song" og "Have Yourself A Merry Little Christmas"! 'Meet me in St. Louis' er en musical med skønne Judy Garland i hovedrollen og foregår i St. Louis i 1903. Her lever familien Smith et stille liv i deres herskabelige villa, men de får et chok, da faderen Mr. Smith pludselig bekendtgør, at familien skal flytte til New York.

#5 Home Alone (1990)

En julefilm, der næsten ingen introduktion behøver - og den kaldes af mange 'den bedste julefilm', da den emmer af vaskeægte julestemning. Det er den første film af mange under samme navn, og den kører trofast på TV år efter år. Vi ser glædeligt med for at få et nostalgisk gensyn med seje, lille Kevin (Macaulay Culkin), der bliver glemt i Chicago af sin familie, der i stressende fart tager på juleferie til Paris. Mere kult bliver det næsten ikke. "Alene hjemme" er en god julefilm, du kan igen og igen, mens du nyder genkaldelsens glæde.

#6 The Holiday (2006)

Romantisk jul med romantiske julefilm? Ja tak. 'The Holiday' handler om det venskab, som udvikler sig mellem amerikanske Amanda (Cameron Diaz) og britiske Iris (Kate Winslet), der begge er singler og har problemer med kærligheden, da de bytter hus to uger i juleferien, hvor de møder henholdvis Graham (Jude Law) og Miles (Jack Black) - og så siger vi ikke, hvad der ellers sker! Den populære julefilm 'The Holiday' er god, gammeldags romantisk komedie drysset med julestemning.

#7 It's a Wonderful Life (1946)

Den her julefilm blev i første omgang set som et flop, der ikke formåede at tjene produktionsomkostningerne hjem. Men med tiden har denne perle af en julefilm opnået kultstatus og en solid placering på flere anerkendte lister over bedste film nogensinde. Juleaften er George Bailey (James Stewart) dybt deprimeret og går med selvmordstanker. Men hans klagesang bliver hørt af engle, der beslutter sig for at hjælpe ham. 

#8 Fars Fede Juleferie / National Lampoon's Christmas Vacation (1989)

Famlien Griswolds planer om en stor familiejul ender i en katastrofe. Ja, faktisk ender det i katastrofe efter katastrofe. Fars Fede Juleferie er en klassisk julefilm i den mere fjollede afdeling, hvor hele familien kan være med. Ja, vi vil vove at påstå, at Griswolds kaos kan redde julen for os alle.

#9 The Nightmare Before Christmas (1993)

Tim Burtons hyggeligt uhyggelige stop-motion filmmusical om kongen af Halloweenbyen, Jack Skellington, der opdager Julebyen, men ikke helt forstår konceptet, er et must-see i juletiden. Og så er den et glimrende alternativ til de mange fjollede eller fløde-søde julefilm, der ellers er på markedet. Et smukt animeret univers befolket af sælsomme karakterer og et soundtrack af sært catchy melodier, der bør kunne begejstre både (større) børn og voksne. 

#10 Den tid på året (2018)

Der er langt imellem de gode, danske julefilm, men Paprika Steens julefilm her kunne godt gå hen og blive en dansk juleklassiker. De fleste kan nok genkende presset ved at holde juleaften og skulle sørge for, at alle har det HYGGELIGT. Kaosset i denne nye julefilm er genkendeligt, og måske gemmer vi alle lidt af Paprika Steens hovedrolle, Katrine, i os. En dansk julefilm, du kan se år efter år.

#11 Elf (2003)

Buddy er vokset op blandt alferne på Nordpolen og tror på trods af sin størrelse, at han selv er en alf. En dag fortæller far-alf, hvor Buddy rigtig kommer fra og Buddy rejser til New York for at finde sin biologiske far. Elf er en af de fantastiske julefilm, der helt sikkert fortjener et gensyn.

#12 Trading Places (1983)

En snobbet investor (Dan Aykroyd) og hjemløs hustler (Eddie Murphy) får deres liv byttet rundt som en del af et væddemål mellem to, afstumpede millionærer i denne sjove julefilm fra 1983. Filmen er fjollet, grænsende til det hysteriske, men den tåler bestemt et gensyn til jul. 

#13 Krummerne 2 - Stakkels Krumme (1992)

Hos familien Krumborg planlægger Krummes mor en "sundhedsjul", storesøsteren har kærestesorger, fru Olsen er sur, og røverne Ivan og Boris vil kidnappe Krumme, der for øvrigt lærer at ride galop. For os, der er vokset op med Krummerne, er denne danske julefilm fuldstændig uundværlig i den søde juletid. Saml familien og lad hjerternes fest sætte ind.

#14 Gremlins (1984)

Den amerikanske gyserkomedie om drengen Billy, der får et pelset kæledyr af sin far i julegave, skal selvfølgelig også med i rækken af gode julefilm. "Den må aldrig blive våd, hold den langt væk fra skarpt lys, og lige meget hvor meget den beder om det - aldrig giv den mad efter midnat," fortæller den kinesiske købmand, som faren har købt den nuttede Mogwai af. Det er ikke nemt at overholde disse instrukser, og der går ikke lang tid, før byen er belejret af små monstre, som Billy må bekæmpe.

#15 The Santa Clause (1994)

Da julemanden falder ned fra taget juleaften, ifører den fraskilte far, Scott Calvin, sig hans dragt. Inden længe er Scott og sønnen Charlie på vej til Nordpolen og julemandens alfer, for den, som ifører sig Julemandens tøj, må også påtage sig hans pligter - og så må sønnen ellers hjælpe julemanden. Den perfekte julefilm for hele familien.

#16 Die Hard (1988)

Der hersker stadig uenighed om, hvorvidt Die Hard er en julefilm eller ej. Vi har dog valgt at inkludere den hæsblæsende action-klassiker på vores liste, fordi den jo foregår juleaften til en julefest. Bruce Willis spiller politibetjenten John McClane, som skal redde sin kone og hendes kollegaer fra en flok terrorister, der har taget dem som gidsler.

#17 Grinchen - Julen er stjålet (2000)

"Julehaderen" er en af de karaktertyper, som er svære at komme uden om inden for genren julefilm - og den grumme Grinch, portrætteret af Jim Carrey, er bestemt en af de mest legendariske af slagsen. Aldrig har man set en, der hader julen så meget, som Grinch. Det lyder måske ikke så opløftende med Grinch, der gerne vil droppe julen, men én ting er sikkert: Der er masser af jingle jangle og magiske kræfter på spil i 'Grinchen - Julen er stjålet', og filmen fortjener derfor en plads på listen over bedste julefilm.

#18 Home Alone 2: Lost In New York (1992)

Jo jo, vi må godt have to "Alene hjemme"-film på én liste. Familien McCallister denne gang til Miami for at holde jul - men glemmer (igen!?!) stakkels Kevin i Chicago lufthavn. Han tager i stedet alene til New York, hvor han møder en uhyggelig fugledame, selveste Donald Trump og lever det søde liv på luksushotel. Der er masser af julestemning at komme efter - og Kevin, der altid ender alene hjemme, ja han har næsten ikke tid til at savne sin familie.

#19 White Christmas (1954)

Er du til amerikansk jule-nostalgia, bør du klart kaste dig over denne 50'er-klassiker med selveste Bing Crosby i den charmerende hovedrolle og en evigtgrøn titelmelodi. Vi drømmer alle om en White Christmas, og i denne fantastiske julefilm får du næsten dit ønske opfyldt.

#20 Far til fire - I byen (1956)

Glædelig jul. Det er blevet tid til endnu en dansk julefilm, der næsten ikke bliver mere kult. Klassikeren, der også går under det alternative navn, Far til Fire – til Julebal i Nisseland, foregår omkring jul, og vi husker alle den klassiske scene, hvor Lilleper i en drøm tager til julebal i nisseland. Se blot dette klip og mærk julestemningen sive ud af din skærm: 

#21 A Christmas Carol (2009)

Jim Carrey giver den endnu engang som julehader, denne gang i Disneys animerede udgave af Charles Dickens klassiker, hvor skuespilleren har lagt stemme til historien om den ubeskriveligt nærige og følelseskolde Scrooge - manden, der ikke kan udholde al den godhed, der hører julen til. A Christmas Carol skal sætte gang i julehyggen.

#22 Julefrokosten (1976)

Det bliver vel ikke meget mere dansk end en god, våd julefrokost. Er du selv i mangel på samme, kan du hygge dig med julefilmen om det drukorgie, en firmajulefrokost på Simonsens Bijouterifabrik udvikler sig til... no futher comments. 

#23 Polarekspressen (2004)

Polarekspressen er en af de mere eventyrlige julefilm. Det er en smuk, animeret film om en dreng, som stiger ombord på et magisk tog til Nordpolen og undervejs lærer en hel del om venskaber, mod og om, hvad julen egentlig handler om. Filmen bygger på en bog af samme navn af forfatteren Chris Van Allsburg, og denne gode julefilm har alt, hvad der gør julen til en magisk tid.

#24 Frosty the snowman (1969)

Så er det jul. Få den lange julemorgen til at gå med en julefilm, der får julestemningen frem i hele familien. Filmen handler om den levende snemand Frosty og en lille piges kamp for at undvige en grådig tryllekunstner, der er ude efter Frostys magiske hat. Et hyggeligt juleeventyr, hvor selv de mindste kan være med.

Denne artikel er oprindeligt fra 2018, men er blevet opdateret løbende.

Anbefalet til dig