Voldtægt
SPONSORERET indhold

”Jeg følte mig som en dukke, der var blevet brugt”

Cirkusartisten Robyn Funder blev voldtaget til en fest af en fremmed mand. Hun prøvede først at glemme alt om overgrebet, men det satte sig i hendes krop og kom til at vende op og ned på hendes liv.

Af:: Sofie Hviid Foto: Andreas Bergmann Steen
14. jan. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Det var en af de aftener, hvor alting glider sammen i sjove samtaler med nye mennesker, billige drinks, dobbelte shots i glassene og et fyldt dansegulv. Julefrokosten i et af Sveriges cirkuskompagnier var så sjov, at 23-årige Robyn Funder ikke var klar til at gå hjem, da festen sluttede. Sammen med en flok andre unge fra cirkusmiljøet hoppede Robyn i en taxa for at tage til efterfest hos en veninde. Men de mange drinks havde givet hende mavepine, og hun spurgte kvinden, der boede der, om hun måtte lægge sig op i hendes seng og sove. Robyn kravlede op af stigen til den hems, hvor sengen stod, kun afskærmet fra resten af festen med et gardin. Med alt tøjet på, lagde hun sig helt oppe af væggen og faldt omgående i søvn.

LÆS OGSÅ: ALT for damerne starter ny anti-voldtægtskampagne

Et par timer efter vågnede Robyn og så, at der lå en bredskuldret mand ved siden af hende. Hun havde hilst på ham tidligere og vidste, at han lige var flyttet til Sverige på grund af sin svenske kæreste. At han var gået kold ved siden af hende, tænkte hun ikke så meget over. Hun var vant til, at folk festede og sov mærkelige steder, når man var ude med andre unge fra cirkusverdenen. Hun vendte sig om på den anden side og sov videre.

LÆS OGSÅ: #aldrigdinskyld samler danskere i kampen mod voldtægt

Fra drøm til virkeligt mareridt

Halvt i søvne registrerer Robyn, at der pludselig sker noget mærkeligt i sengen. Hendes bukser er trukket ned, og hun ligger på maven i sengen med manden ovenpå hende. Hun kan mærke, at han er indeni hende, men tror først, at det er en drøm. Tankerne begynder at køre rundt i hovedet på hende i takt med, at hun kommer til bevidsthed og så småt forstår, hvad der sker. Hvis hun skubber ham væk, finder de andre nede til festen måske ud af, hvad der er sket? Og hvad vil de tro om hende – at hun har sex med en fremmed mand i sengen lige over dem? Hvis hun gør modstand, vil han så tage endnu hårdere fat i hende? Gør han det, vil det hele pludselig blive alt for virkeligt og uhyggeligt. Så hun bliver liggende og håber bare, at det snart er overstået. Så snart han er færdig og kravler væk fra hende, trækker hun bukserne op og pakker sig ind i dynen. Den fremmede tager sit tøj på og går ned, uden at sige et ord til hende. Kort tid efter kan Robyn høre, at han er væk. Hun går ned på toilettet og kan se, at han er kommet oppe i hende. Med toiletpapir tørrer hun sig og går tilbage i seng, og falder hurtigt i søvn. Forhåbentlig kan et par timers søvn vaske den grimme oplevelse væk fra hendes bevidsthed, så hun kan glemme alt om, hvad der skete. Et håb, der viser sig at være alt andet end realistisk.

En brugt dukke

I et lille kollegieværelse i midten af København sidder Robyn Funder i sin sofa med benene strukket ud foran sig. Hver gang hætten på trøjen ryger ned, trækker hun den op over det mørke hår samlet i en hestehale som en beskyttende hånd. Hænderne står ikke stille på hende, og hun laver hele tiden fagter i luften for at illustrere de minder, hun hiver frem fra hukommelsen. Det er som om, alting i Robyns hoved kommer som billeder, der skal ledsages af fagter for at kunne forstås ordenligt. Når hun rammer et minde, der er særligt svært at tale om, piller hun febrilsk ved knappen i hættetrøjen, og hendes stemme bliver lidt forsigtig. Hun fortæller, hvordan hun i dagene efter voldtægten forsøgte at skubbe alle følelserne væk, fordi det var for svært for hende at rumme:

- Jeg havde den tanke, at det bare var noget, der skete – ligesom alt muligt andet. Jeg prøvede at gemme det væk. Jeg prøvede at gøre det bedre for mig selv ved at sige, at det ikke var så slemt. For så gjorde det ikke så ondt. Men efter en dag eller to kunne jeg mærke, at jeg fik det rigtigt dårligt. Jeg følte mig som sådan en dukke, der var blevet brugt. Den følelse var virkelig ubehagelig.

Løs på tråden

Et par dage efter voldtægten kan Robyn godt mærke, at de tunge, grimme følelser ikke går væk. Hun ringer til en god veninde og siger, at hun har noget alvorligt at fortælle hende. Hun kan ikke få sig selv til at fortælle om overgrebet over telefonen, men tænker, at hvis hun siger det sådan, forpligter hun sig til at sige det. Hvis hun skifter mening, vil veninden få trukket historien ud af hende. Men Robyn er også nervøs for, at veninden ikke vil tro på hende:

- Jeg har altid været meget glad for sex, og jeg har ikke holdt mig tilbage. Jeg kan godt lide one night stands og at have sex med forskellige mænd. Jeg kan godt lide den form for kærlighed. Derfor troede jeg, hun ville sige, at jeg bare var løs på tråden.

Veninden tager imidlertid Robyn alvorligt, og det betyder meget for hende. Et par dage efter tager hun hjem til København på juleferie og håber at kunne lægge det hele bag sig. Så længe hun er i København, kan hun skubbe overgrebet til side. Men efter juleferien skal hun tilbage til skolen, og på programmet er en stor cirkusfestival, som tiltrækker alle cirkusartister fra hele Europa. Hun er næsten helt sikker på, at han vil være der og er nødt til at finde ud af, hvad hun vil gøre, hvis hun møder ham:

- Jeg tænkte, at der kunne ske tre ting, hvis jeg så ham. Enten ville jeg se ham og fuldstændig ignorere det, der var sket. Men jeg vidste bare, at hvis jeg gjorde det, ville jeg have det så dårligt med mig selv. Jeg ville ikke kunne leve med mig selv. Jeg ville ikke respektere mig selv nok. Der kunne også ske det, at jeg bare ville gå min vej. Eller måske ville jeg råbe, græde eller springe på ham.

Læs næste afsnit af Robyns historie og find ud af, hvordan hun reagerer, når hun er tvunget til at være i rum med manden, der voldtog hende.

LÆS OGSÅ: Derfor skal vi tale højt om voldtægt

LÆS OGSÅ: Sexarbejdere har krav på beskyttelse

LÆS OGSÅ: ”Drømmene var bedre end virkeligheden”