Ditte & Louise
SPONSORERET indhold

6 tv-kvinder, du skal kende

Kvinder fylder mindre end mænd i produktionen af og i hovedrollerne i film og tv-serier, viser mange undersøgelser. Så lad os hylde dem, der bryder traditionen.

Af:: Stinne Kaasgaard Foto: All Over Press
13. mar. 2017 | Livsstil | Eurowoman

Julie Andem

Hun kan det, de fleste, der arbejder med tv, kun tør drømme om. SKAM-instruktør Julie Andem har knækket koden til at nå de unge. Dem, der bruger flere timer hver dag på Snapchat, YouTube og Instagram, og som sjældent sætter sig ned på et bestemt tidspunkt for at se en serie i fjernsynet. Men det er måske netop kernen. For formen i den norske serie skiller sig ud med korte afsnit suppleret af små bidder fra sms'er og Messenger-tråde og ultrakorte teaser-klip mellem afsnittene. Og så blev serien lanceret online uden traditionel markedsføring, så målgruppen selv skulle opdage den. At tusindvis fra de ældre generationer også er blevet tryllebundet, har boostet seertallet, men det var tanken, at det ikke skulle være en serie, som unge skulle påduttes af deres forældre eller lærere. Julie Andem er egentlig uddannet art director, men blev tilbudt et job som produktionsassistent på NRK. Efter et par serier til en lidt yngre målgruppe blev hun bedt om at lave en serie til de 13-18-årige. Instruktørens metode til at nå de unge er en blanding af at bruge de sociale medier, som målgruppen selv bruger, og at lave såkaldte dybdeinterviews med enkeltpersoner for at nå helt ind til kernen af deres tanker og vaner. Musikken har også spillet en stor rolle, og der findes allerede flere SKAM-playlister på Spotify.

LÆS OGSÅ: Romantiske øjeblikke i SKAM

Ditte Hansen og Louise Mieritz

Der var engang nogen, der påstod, at kvinder ikke er sjove. De havde tydeligvis ikke set DR's komedieserie Ditte & Louise. Kvinderne bag, Louise Mieritz og Ditte Hansen, som selv har skrevet serien, bruger sig selv, som vi før har set på dansk med fx Klovn, til at udstille såvel kønsforskelle og alderskriser som stjernenykker og kriser i parforholdet. Ditte og Louise har begge lange karrierer bag sig i teater-, film- og revysammenhæng, men de var måske ikke ligefrem Paprika Steen og Trine Dyrholm. Styrken i serien er netop, at skuespillerinderne bruger den erkendelse aktivt. Fx da Trine Dyrholm spiller sig selv i et afsnit, hvor Ditte og Louise slås om den feterede stjernes opmærksomhed. Seriens anden sæson løb over skærmen i efteråret og kan heldigvis stadig ses på Dr.dk, hvis du af uransagelige årsager skulle have misset den.

Camilla Hammerich

Når DR til efteråret har premiere på den kommende dramaserie Herrens veje, er det med Camilla Hammerich i producerstolen. Hun er en af de mest erfarne producere i Danmark og har tidligere produceret bl.a. Borgen og Anna Pihl. Hun blev lært op som producerassistent på DR og blev dernæst såkaldt line-producer på tv-serien Taxa og producer på Hotellet. Senere blev hun dramachef på TV 2 efter Adam Price, og otte år efter var hun tilbage på DR. Bonusinfo: Camilla Hammerich er datter af forfatter og journalist Paul Hammerich, gift med D-A-D-guitarist Jacob Binzer, som hun har to døtre med, og så spillede hun Regitze Varnæs, Maude og Hans Christians datter, i Matador.

LÆS OGSÅ: 6 film du bør se næste år

Cindy Holland

Der er sikkert flere grunde til Netflix' succes, men en af dem er uden diskussion Cindy Holland, som er vicedirektør for originalt indhold hos streaming-tjenesten. Du kan takke Cindy Holland for serier som House of Cards og Orange Is the New Black, som hun har været med til at udvikle. I 2013 blev hun nummer 40 på The Hollywood Reporters Entertainment Power Hundred-liste, og under hendes lederskab fordoblede Netflix på et år antallet af episoder med originalt indhold. Tjenesten blev i 2016 nomineret til hele 54 Emmyer, flere nomineringer end nogen anden har fået tidligere, og vandt ni statuetter.

Amy Schumer

Amerikanske Amy Schumer har vundet et utal af priser for sin tåkrummende ærlighed og selvudleverende stil som komiker og skuespiller. Herunder den prestigefulde Peabody Award for sin store indsats for amerikansk tv og radio. Det er især hendes populære tv-show Inside Amy Schumer, der er årsagen til succesen. Her blander hun sketch, standup og interviews med folk på gaden, ofte om emner som seksualitet og kønsroller. Amy Schumer er desuden blevet et ikon på linje med Lena Dunham som body positive-rollemodel, og der var da også fuldt hus, da hun gæstede Danmark i efteråret 2016.

LÆS OGSÅ: De 10 mest sexede scener med Ryan Gosling

LÆS OGSÅ: 12 fantastiske TV-serier, du bare må se!

LÆS OGSÅ: Sex & The City 3: Her er de bedste øjeblikke fra serien