Kransekage: De bedste opskrifter til nytår og fest

Her på siden finder du masser af opskrifter på den klassiske kransekage, kransekagestykker og kransekagekonfekt.

Hvis du gerne vil holde øje med kalorierne nytårsaften, så har vi også en kalorielet udgave med kun 85 kcal i pr. stykke.

Husk på: Den behøver ikke ligne den fra bageren for at sprede lykke nytårsaften.

Pynt med glasur, serpentiner og flag, og der vil ikke være et øje tørt.

Godt nytår - og god fornøjelse!

Læs mere

Godt nytår! Alle ved at kransekage hører sig til nytårsaften, som flot og festligt tilbehør til champagnen, når klokken slår tolv. Men den festlige kransekage bruges også til bryllupper konfirmationer, barnedåb og andre festlige lejligheder – f.eks. bagt som et overflødighedshorn. Og den er faktisk meget nemmere at lave hjemmelavet kransekage, end man lige skulle tro.

Om du vil bage kransekage i ringe og stable dem til et kransekagetårn, eller bage kransekagemassen i mindre og nemmere udgaver, er helt op til dig og til hvor fingernem du er. Hvis du ikke har tid til at lave en hel kransekage, kan du i stedet lave enkle stykker. Form marcipanmassen til lange pølser, tryk dem, så de får form som tagrygge, skær dem i portionsstykker, og bag dem. Du kan pynte stængerne af kransekage med smeltet chokolade eller glasur, og evt. komme blød nougat i midten af stængerne, det smager ret godt.

Kan man komme smag i hjemmelavet kransekage? 
Du kan i princippet smage din kage til med alskens ting – lige fra hakkede nødder, og tranebær til lakridspulver og hvid chokolade. Det er kun fantasien, der sætter grænsen. Nougat og marcipan er jo som bekendt et godt makkerpar, så et populært valg er at putte nougat ind i kransekagen. Rul den iskolde nougat ud i lange tynde stænger og form kransekagemassen rundt om, så kan de bedre forme både stænger og ringe. Du kan også bruge en tyk marmelade og lave kransekagekonfekt med en klat marmelade i midten eller bruge et cocktailbær eller et stykke tørret frugt.

Og det er er selvfølgelig ikke kun smagen, du kan lege med – pynten er mindst lige så vigtigt og den giver dig masser af muligheder for virkelig at gøre dine kransekager til nytår ekstra festlig. Udover at lave den klassiske hvide glasur af æggehvide eller vand og flormelis, kan du også pynte dine kransekager med f.eks.:

  • spiseligt sølv eller guldglimmer
  • hvid chokolade 
  • mørk chokolade
  • krymmelstjerner
  • sølvkugler
  • små marcipanfigurer eller figurer af fondant.

Med pynten på din kransekage kan du også gøre kagen mere sæsonbetonet – f.eks. med snefnugskrymmel til en barnedåb om vinteren, eller små fine marcipanroser til sommerbrylluppet.

Hvor meget kransekage skal man beregne pr. person?
Kransekage er jo en sød og lidt tung kage, der som regel serveres ved lejligheder, hvor der har været rigtig meget andet mad på bordet også. Og derudover er kransekage ikke en kage, man spiser så meget af. Odense Marcipan anbefaler, at man regner med cirka 50 gram kransekage per person. Men fortvivl ej, hvis der bliver noget tilovers…

Hvad gør jeg med resterne af kransekagen?
Skulle der mod forventning være kransekage tilovers efter festen, så kan du sagtens fryse kransekagen ned og servere den igen en anden god gang. Glasuren kan måske blive lidt kedelig, og gør den det, kan du forsigtigt skrabe den af, når kransekagen er tøet op og lægge et nyt lag glasur på. I fryseren kan kransekage holde sig i op til 6 måneder.

Tips til holdbarhed og opbevaring af kransekage
Holdbarheden afhænger af, hvordan du opbevarer dine kransekager. En kransekage kan typisk holde sig i op til 5 dage i køleskabet, hvis den er pakket godt ind i en plastpose eller lukket beholder, så den ikke bliver tør.

Alt i alt er det faktisk svært at gå galt i byen med en hjemmebagt kransekage, så det er bare med at kaste sig ud i det. Her får du lige et par gode råd med på vejen:

  • Bag kransekageringene i god tid, og frys dem ned.
  • Lad dem tø op, før du pynter dem og samler kagen.
  • Faktisk er det er en af de kager, der kun har godt af at blive frosset ned.
  • En optøet kransekage får nemlig lidt mere bid og holder sig samtidig dejlig fugtig.

En kransekage, der er pyntet med glasur, skal ikke have for meget fugt – så har du samlet og pyntet din kransekage, så pas på med at stille den i køleskabet, hvor der dannes kondens. Kransekagerne kan sagtens stå på køkkenbordet en dags tid uden at blive tør.

Server evt. lidt frisk frugt i mundrette bidder til kransekagerne - det giver friskhed til den søde smag.

Server halvtør eller sød champagne eller mousserende vin til - det passer bedst. Du finder vores bedste bud på gode bobler til nytårsaften her

Kransekage.jpg

Om kransekagen skriver Hjemmets madskribent kok Katrine Klinken:

Kransekage er festlig kage

Kransekage er en festkage, og til nytår formes den traditionelt til et tårn eller en spids kegle af kranse af forskellig størrelse. Kransekagen kan til særlige lejligheder også formes til et overflødighedshorn, et slot, en vugge eller andet.

Den smukke kage pyntes til lejligheden med f.eks. flag, nytårspynt, dåbspynt eller til bryllup med figurer af et brudepar. Man kan også bage kransekage i små fine stykker pyntet på et hav af måder – typisk aflange stykker eller små konfektstykker dekoreret med nøddekerner, syltede frugter og chokolade.

Kransekagedej er enkel, og består af marcipan, sukker, æggehvide og evt. finthakkede mandler. Kvaliteten af marcipan og mandler gør hele forskellen fra et ordinært stykke kransekage til det su-blime.

Du kan sagtens fryse kransekagedejen

Kransekagedej er meget velegnet at fryse rå. Form dejen til små toppe eller kranse, og sæt dem på bagepapir på en plade eller bakke. Pak ind i fryseposer, og sæt i fryseren. Nu er kransekagedejen klar til at blive bagt ved 225 grader i ca. 10 min., til den er gylden. Lad kagerne hvile i 10 min. bagefter, hvor det indre tør op, men stadig er blødt.

Toppen af kransekagen

Udtrykket betyder det bedste eller de dygtigste inden for et bestemt område. Det kan også henvise til det højdepunkt, der markerer afslutningen på en række begivenheder.

Kransekage

Kransekage er en traditionel dansk kage, og allerede i de første danske kogebøger fra 1700-tallet findes opskrifter på kagen. En gammel historie fortæller, at da vejene endnu var brolagte og ujævne, blev kransekagerne transporteret til fods. Bagerdrengene satte efter sigende et åg over skuldrene, og satte kransene på hver side.

Her får du en god opskrift på kransekagetårn og kransekagekonfekt:

8-10 personer
Arbejdstid: 1 time
Bagetid: ca. 2 x 10 min.

750 g ren rå marcipan
200 g sukker
½-1 dl æggehvider
ca. 2 spsk. flormelis
evt. mørk chokolade

Glasur:
125 g flormelis
½-1 dl æggehvide

Pynt til kransekagekonfekt:
hele mandler (eller hasselnødder)
røde cocktailbær
flag og nytårspynt

Sådan gør du:

  1. Riv marcipanen groft på et rivejern. Ælt sammen med sukker sukker, æggehvider og evt. finthakkede mandler.
  2. Rul dejen i flormelis til fingertykke stænger i forskellige længder: 8 cm, 12 cm, 16 cm, 20 cm, 24 cm, 28 cm, 32 cm og en kugle til toppen.
  3. Form stængerne til kranse på bagepapir på bageplader. Dyp evt. fingrene i en skål med vand, og tryk stængerne let, så de fårform som en tagryg.
  4. Resten af dejen kan formes til konfektstykker og bages med hele nøddekerner eller cocktailbær.
  5. Bag kransekagerne i ovnen i 810 min. ved 225 grader, til de er lysebrune og stadig bløde i midten.
  6. Rør glasuren sammen til en tyktflydende masse. Hæl den i en lille plasticpose. Lav et lille hul i hjørnet af posen, og sprøjt glasuren op og ned ad kransekagestykkerne i zigzagmønster. Lad glasuren tørre.
  7. Ved anretning af kagerne lægges den største ring nederst, derefter den næststørste osv., til kransene danner en kegle.
  8. Den kan evt. gøres mere stabil ved at pensle ringene med smeltet chokolade i bunden.
  9. Kransekagekonfekten kan også dyppes i bunden med smeltet chokolade.
  10. Pynt kransekagen med flag og nytårspynt.

Her på siden finde du opskrifter på kransekage fra både ALT for damerne, hendes verden, Hjemmet, boligliv og Fit Living.

God fornøjelse med opskrifterne på kransekage og godt nytår!