De vil inspirere dig i 2016
SPONSORERET indhold

50 enestående kvinder: Politik og erhverv

Hvem kommer vi til at lytte til, læse om og vende os om efter i 2016? Og hvem får indflydelse på det, vi spiser, tænker og omgiver os med? Vi har bedt 12 eksperter på hver sit område om at udpege det nye års stjerner.

Af:: Kicki Thomsen
01. feb. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Af Louise Gade Sig

Politik - De styrer landet


Ane Halsboe-Jørgensen, politiker

Som datter af en mor, der arbejdede som socialrådgiver, og en far, der var aktiv i kommunalpolitik, var politiske diskussioner en del af menuen ved middagsbordet i Ane Halsboe-Jørgensens barndomshjem i Nordjylland. Hun er født i Fjerritslev i 1983, og i 2011 blev hun valgt til Folketinget i Nordjyllands Storkreds for Socialdemokraterne. Som næstformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe sidder hun i partiets ledelse og er tæt på partiformand Mette Frederiksen. Ane Halsboe-Jørgensen er skarp på emner som social dumping og uddannelse, som er vigtige for partiet. Da hun samtidig er både dygtig og vellidt, har hun potentialet til at blive en af dem, som offentligheden kommer til at se mere til i de kommende år.


Mette Abildgaard, politiker

Mette Abildgaard blev nyvalgt til folketinget for De Konservative i 2015. Den 27-årige politiker har været aktiv i Det Konservative Folkeparti i mere end ti år, hun er uddannet i offentlig administration og har blandt andet arbejdet som pressemedarbejder på Betty Nansen Teatret. Nu er den unge konservative profil altså blevet lukket ind på Christiansborgs gange og har fået ansvar for at føre ordet, når det gælder miljø, klima og energi. Et område, hvor partiet traditionelt er i grøn opposition til resten af blå blok. Derfor har vælgerne næppe set det sidste til Mette Abildgaard, som sammen med resten af folketingsgruppen kæmper for partiets overlevelse.


Christina Egelund, politiker

EU bliver et vigtigt emne i 2016, og som nyvalgt folketingsmedlem for Liberal Alliance og ordfører for blandt andet europapolitikken kommer vi til at se mere til Christina Egelund, som også var partiets spydspids op til folkeafstemningen om retsforbeholdet. Allerede som 13-årig tog hun politisk stilling og meldte sig ind i Konservativ Ungdom – en politisk retning, som senere blev mere liberal end egentlig konservativ. Få dage efter sin studentereksamen fra Hjørring Gymnasium i sommeren 1996 tog Christina Egelund ud i verden. Blandt andet studerede hun lingvistik og litteraturvidenskab ved Sorbonne Universitet i Paris, men efter ti år som eksildansker i udlandet vendte hun i 2006 tilbage til Danmark og Nordjylland, hvor hun i dag bor med sin franske kæreste, Cyril. Sammen med sine forældre driver hun Jambo Feriepark ved Saltum i Nordjylland. I 2013 blev Christina Egelund valgt som Liberal Alliances storkredsformand i Nordjylland og kom dermed også i partiets hovedbestyrelse, og ved folketingsvalget i
juni 2015 blev den 38-årige politiker altså valgt ind i Folketinget. Med sin pondus og en baggrund som selvstændig erhvervsdrivende er hun en af de profiler, der måske vil have held til at lokke flere kvindelige vælgere til partiet.


Lizette Risgaard, ny formand for LO

En tirsdag formiddag i oktober 2015 stod det klart, at LO's medlemmer for første gang nogensinde havde peget på en kvinde til at overtage formandsposten. Det skete ved LO-kongressen i Aalborg, hvor Lizette Risgaard overtog posten fra Harald Børsting med 312 stemmer ud af 399. Det betyder, at hun nu står i spidsen for cirka en million lønmodtagere i LO frem til 2019. Den 55-årige kvinde er uddannet kontorassistent og har en mastergrad i offentlig administration, hun har igennem sit faglige arbejdsliv langsomt arbejdet sig op gennem rækkerne, først som næstformand i LO i 2007 og altså nu formand.

Det var Lizette Risgaard, der i foråret 2015 markerede sig som LO's talsmand under konflikten mod det irske lavprisflyselskab Ryanair og fik rettens ord for, at danske løn- og arbejdsvilkår skal overholdes i Danmark, ligesom hun netop har begyndt sit formandskab med en kampagne om noget så simpelt, men vigtigt, som budskabet: "Husk at tjekke din lønseddel".

Lizette Risgaard taler et bramfrit sprog, har en stærk ledelse bag sig og mange års erfaring med LO-arbejdet. Derfor er hun godt klædt på til at rykke frem i front på den store politiske scene. Hun er socialdemokrat og en vigtig spiller i mange Christiansborg-sammenhænge, selvom hun er fagpolitiker mere end partipolitiker. Hold øje med fagforbundenes fælles stemme i form af Lizette Risgaard.


Erhverv - De tjener pengene


Marianne Wiinholt, økonomidirektør i Dong

Her er kvinden med styr på finanserne i landets vel nok mest omdiskuterede virksomhed, Dong Energy. Det er altid topchefen og medejeren i form af finansministeren, og de nye medejere Goldman Sachs, der trækker overskrifterne, men Marianne Wiinholt er hende, der har styr på pengekassen, som trods alt er det, det hele jo handler om. Ofte efterspørges der flere kvindelige topchefer, men få har opdaget, at der faktisk sidder dygtige finanskvinder på CFO-poster i nogle af de allerstørste virksomheder hjemme. Det gælder altså også norskfødte Marianne Wiinholt, hun er revisoruddannet og tiltrådte i 2013 stillingen som økonomidirektør i Danmarks sjettestørste virksomhed. Dong planlægger en børsnotering inden for nærmeste fremtid, så vi kommer nok til at se mere til Marianne Wiinholt i det nye år.


Christina Grumstrup Sørensen, partner i CIP
Christina Grumstrup Sørensen er en skarp forretningskvinde i CIP, som står for Copenhagen Infrastructure Partners. Det er en knap så kendt, men absolut sprængfyldt enhed inden for kæmpeinvesteringer i f.eks. havvindmølleparker. CIP er dannet af de såkaldte guldfugle fra Dong, der forårsagede tidligere topchef Anders Eldrups exit. Det var en gruppe meget højtlønnede mænd, som lagde grunden til de kæmpe vindmølleparkinvesteringer, som i dag udgør en hjørnesten i Dong. Guldfuglene fløj til Pensiondanmark, hvor de fik husly og byggede, hvad der i dag er blevet en velvoksen, massiv rede for kæmpe energiinfrastruktur-investeringer i milliardklassen – særligt uden for landets grænser. Christina Grumstrup Sørensen fløj med kort efter i efteråret 2013. Måske bliver det ikke lige præcis i 2016, at rampelyset falder på hende, men så kommer det i hvert fald senere.


Anne Broeng, bestyrelsesmedlem
Det var lidt af en overraskelse, da Anne Broeng i 2014 forlod posten som koncerndirektør i PFA Pension i 2014, en af landets største pengetanke og investorer. Hun havde gennem 12 år arbejdet sig helt til tops i koncernen med flere og flere ansvarsområder, så hendes fratrædelse kom – for offentligheden – ud af det blå, og pensionsbranchen undrede sig. Var der gang i en magtkamp, eller ville Anne Broeng bare prøve noget nyt? Det sidste var tilfældet, ifølge Anne Broeng selv, og hun har allerede fået skubbet sig selv ind i bestyrelsen hos Pensiondanmark, ATP, Nasdaq Omx og den nyligt børsnoterede NNIT, som er endnu en udspringer fra Novo Nordisk-koncernen. Det er godt gået, og hun er en af de danske erhvervskvinder, der bør fremhæves som et forbillede.


Mette Lykke, medstifter af Endomondo
Hun havde en stærk drøm om at blive iværksætter. Derfor opsagde hun i 2007 sit job hos McKinsey Consulting Group for netop at jagte iværksætterdrømmen. Det blev senere til mobil-appen Endomondo – med den kan løbere kortlægge sine løberuter, og mobilens gps tracker turene og giver oplysninger om tider og gennemsnitshastigheder. For et år siden blev Endomondo solgt til den amerikanske sportstøjsvirksomhed Under Armour for 575 mio. kroner. Mette blev i virksomheden som vicepræsident, men mon ikke vi snart ser mere til iværksættertrangen hos den nu velhavende sportsglade entrepreneurinde? Det tror vi på.