Anne Deppe
Foto: Anne Deppe | Anne Deppe valgte selv, at hun og hendes underbo ikke skulle være kærester - selv om de er gravide.
ALT for damerne

Anne Deppe

Anne og hendes underbo: Først blev hun gravid, så blev de kærester, nu er de gået fra hinanden

Del på

Og det er Anne tilfreds med.

Af Tilde Mariann Andersen 27.mar.2015 Livsstil

Der er 5 grunde til at elske at bo alene, skrev ALTfordamerne.dk's single-skribent for nylig. Måske Anne Deppe vil kunne erklære sig enig i et par af de punkter, for trods konstant kvalme, en voksende mave og en baby, der ankommer til juni, er det det, hun gør. Anne Deppe bor alene, og det er endda helt frivilligt. Hun er ikke den første mor, der har truffet det valg, men det særlige ved Annes historie er, at faren til hendes endnu ufødte barn bor i lejligheden nedenunder. Inden hun blev gravid, var de slet ikke kærester, de havde kun været på en enkelt date. Efter et forsøg på at leve som et par, har de besluttet, at det ikke er noget, de skal være. Et barn har brug for begge forældre. Det er en af de fordomme, Anne har mødt. Men Annes barn har jo en far – han bor bare en etage længere nede.

Historien om, at Anne var blevet gravid med sin underbo, gik de danske medier rundt, efter hun havde delt fortællingen i en statusopdatering på Facebook. "Sms'ede lidt med underboen: Nu skal de være forældre", skrev Mx.dk bl.a. Det startede med, at Anne gjorde sin underbo opmærksom på, at hun ville begynde at træne hjemme i sin stue, og at det måske ville larme lidt. Efterfølgende mødte hun ham en aften på vej hjem i bussen, og de endte med at gå i byen og danse til den lyse morgen. Et stykke tid efter inviterede underboen på date, og den aften blev hun gravid. Da Anne så ham igen efter nogle uger, fortalte hun ham nyheden, og han reagerede med et "FEDT!", som hun skriver på sin blog Deppeandthelostsock.com.

Push over eller gentleman?

Og hvad gør man så, når man står der og er blevet gravid med sin underbo, som man ikke er kærester med? Avisen Mx.dk havde skrevet, at de to nu var blevet et par, og det var da også logisk at forsøge sig med kærestelivet, når nu de ventede et barn sammen.

- Vi blev kærester, min underbo og jeg. Lidt fordi, der var en forventning om, at det gør man, siger Anne Deppe til ALTfordamerne.dk og fortsætter:

- ...og det har været et helvede fordi, jeg valgte at lytte til den politiske korrekthed i stedet for at lytte til mig selv.

Anne og underboen forsøgte sig med gåture sammen, middage, lange snakke, filmhygge og andre hverdagsting, som almindelige kærestefolk gør sammen. Det fungerede ikke. Han havde ellers forsøgt at leve op til kærestekravene og hentet både det ene og det andet til Anne, mens hun lå syg med kvalme de første syv måneder af graviditeten.

- Det ville jeg egentlig gerne have, men jeg ville ikke have det, der fulgte med i forhold til, at vi også skulle sidde og snakke. Det havde jeg ikke overskud eller lyst til, fortælle hun.

I stedte syntes hun bare, han var pisseirriterende.

- Han kunne ikke gøre noget rigtigt. Jeg blev hidsig, og han faldt i graderne i mine øjne.

Han forsøgte at være en gentleman, men for hende var han bare en idiot, som hun siger.

- Han ville jo bare passe på mig og være der for mig, så jeg syntes, han blev en push over. Jeg tror, jeg har haft brug for, han sagde fra, men set i bakspejlet tror jeg ikke, han har kunnet det, fordi han har en kæmpe ansvarsfølelse i forhold til, jeg er gravid og skal føde vores barn.


Anne deler billeder fra livet som gravid på Instagram.

Tog en måned at tilgive sms

Det har været episoder som den, hvor han under en to uger lang rejse med sit arbejde sendte Anne en sms, for at høre, hvordan hun havde det, der har kunnet få hendes gravide krop i kog.

- Jeg havde været indlagt med dehydrering, så jeg svarede: "Ikke så godt. Ligger stadig og kaster op og kan mærke, jeg er ved at blive psykisk plaget af det her".

Anne er selvstændig, så dage i sygesengen var alt andet end afslappende for hende. Hver dag, hun lå der, var en dag, hun ikke kunne passe sin virksomhed. Underboen skrev tilbage, at han syntes, hun så negativt på tingene, og at hun skulle prøve at se det fra den lyse side.

- Sådan rigtigt happy-go-lucky, og jeg lå bare der og havde det ad helvede til. Det tog mig næsten en måned at tilgive ham for den sms. "Det kan du simpelthen ikke være bekendt, du er ude og rejse, og yeah du skal være far, og det er bare dødhyggeligt. Det forstår jeg godt! Men du skal bare ikke sige til mig, jeg skal tænke positivt, når det eneste, jeg har lyst til, er at hoppe ud af vinduet," gengiver hun sin reaktion.

Kombinationen af graviditetshormoner, kvalme og det faktum, at de to ikke rigtig kendte hinanden blev sprængfarlig. For selv om de nu officielt var kærester, var de ikke blevet familiære nok til at kende hinandens grænser, og det resulterede ofte i fuldstændig mangel på situationsfornemmelse. Det gav udfordringer, at Anne skulle bygge en relation til faren til hendes barn samtidig med, hun havde lyst til at kyle ham ud af vinduet.

- Udover, man lige skal lære hinanden at kende, skal man også finde ud af alt det her med barsel og fødsel og finde vores egen vej i en verden, hvor der er virkelig mange, der har en holdning til vores konstellation og et behov for at ytre den.

Vil bare være overbo og underbo med barn på vej

Anne tog en beslutning om at lytte til sine egne behov og fortalte i et brev sin underbo, at han var et fantastisk menneske, at han ville blive en fantastisk far, men at hun ikke længere ville være kæreste med ham:

- Jeg har brug for, vi stopper med at lade som om, vi er noget, vi ikke er, og så bare er overbo og underbo, der skal have et barn, fortalte hun ham.

- Der har ikke været nogen fysisk kontakt på den måde, siden vi lavede det der barn, så 'kærester' var mere et label, vi havde fået sat på os selv. Det har ikke noget med ham at gøre. Han er en fantastisk mand. Det var fordi, jeg ikke fik sagt fra i forhold til, at det ikke fungerede for mig.

Han tog det pænt, og det gav også god mening for ham. Han havde tænkt de samme ting, men havde ikke haft modet til at sige det til hende.

- Det får du ikke en mand, der har en gravid kvinde, til. Der tror jeg, det er kvinden, der skal steppe op og sige "høre her kammerat! Sådan her kommer skabet til at stå!".

Deres forhold blev straks bedre, men Anne glæder sig til, at barnet, en lille pige i øvrigt, kommer, for så har de noget at have et forhold omkring.

- Lige nu har vi et forhold omkring, at jeg har kvalme. Vi ser måske hinanden en gang om ugen, hvor han kommer med vandmelon eller Twix.

Behøver ikke at blive hausfrau i Herlev

Anne har ikke været i tvivl om, at hendes underbo skulle have lov at være far for deres fælles barn.

- Han vil gerne være der, og han er ikke noget skidt menneske.

Han kommer oprindeligt fra et andet land, Anne selv er halvt dansk halvt tysk, og hun ser det som en god ting, at deres barn får mulighed for at kende til forskellige kulturer. Hun har selv venner, der har fået børn uden at have været kærester, og hun har kun oplevet, det har været positivt. Det har betydet, at begge forældre har haft overskud, fordi de lever hvert deres liv og har tid til at dyrke sig selv, og samtidig kan holde jul og tage på ferie sammen, fordi der ikke har været følelser i klemme. Det betyder også, at hun kan få et barn uden at skulle gå på kompromis og blive enig med faren om, hvilket fælles liv, de skal leve.

- Tænk, at jeg har den mulighed. Jeg behøver ikke at købe en villa i Herlev og blive hausfrau, når det ikke er det, jeg vil, men stadig give min datter et godt liv, siger Anne, der selv er vokset op i en skilsmissefamillie.

Rent praktisk skal de nu bare finde ud af, hvordan livet som deleforældre skal fungere. Det afhænger af, hvilket barn de får, så det er noget, Anne og hendes underbo finder ud af hen ad vejen. Udfordringen bliver at få deres to singleliv til at passe sammen

- Vi står ikke op det samme sted om morgenen, og vi går ikke i bad det samme sted, så vi skal have to rytmer til at gå op. I mit job kan jeg have en hel måned, hvor jeg arbejder hjemme, og i en hel måned, hvor jeg skal være i Düsseldorf nogle dage og i Horsens eller Odense andre dage, fortæller hun om livet som selvstændig, hvor hun bl.a. coacher og holder foredrag om salgstræning og medarbejderudvikling.

Tilmed har hun ikke mulighed for at holde barsel.

- Jeg må finde en, der kan tage med mig rundt. En, der kan være assistent/babysitter, sådan at jeg opfører mig som en alenemor, når jeg er ude, og når jeg er hjemme, har jeg faren til at aflaste, siger hun.

- Jeg har heldigvis en familie, der er rigtig god til at hjælpe, og mange af mine jobs, kan jeg klare hjemmefra. Og så må min underbo tage med, når jeg er ude for at arbejde. Det er han også med på. Han bakker 200 procent op om min virksomhed, hvilket er fedt, siger Anne, der bruger en del af sin tid på at interviewe andre selvstændige kvinder med børn, for at finde ud af, hvordan det er muligt at jonglere firma og baby. Interviewene lægger hun op på sin blog.


Se videoen, hvor Anne deler sine tanker om at blogge.

"Du svigter dit barn"

Annes planer om kort barsel og en far, der ikke bor sammen med mor, har givet reaktioner. Især på Facebook, hvor andre mødre har været en fortørnede over hendes valg.

- Der er mange, der har holdninger til at få et barn, og hvad man kan og ikke kan, og hvad man bør. Jeg har skabt mega drama på min Facebook-side, fordi jeg har meldt ud, at jeg regner med at holde seks ugers barsel, fortæller hun.

- De skriver sådan noget som "du svigter dit barn", "du ved ikke, hvad du snakker om, for du har ikke børn endnu". Sådan noget med, at man som forælder skal ligge og kigge sit barn ind i øjnene det første halve år – mindst!

Det er dem med de negative kommentarer, der råber højest på det sociale medie. De, der vil fortælle Anne, at det har selv har fået børn og kun taget få ugers barsel, sender hende en privat mail.

- Der er en udbredt holdning om, at der skal være en mor og en far, hvis der er mulighed for det, siger Anne og fortæller, at det især er på de onlinefora, man som vordende mor kan finde information og støtte hos andre mødre, bebrejdelserne flyver fra tasterne.

- Det er som, de kvinder der fortæller, at der var en far i billedet, men at mor har valgt at sige "nej tak, vi skal ikke være i en relation", de bliver shamet eller lynchet, siger Anne.

- Det er interessant, at vi ligefrem lyncher i stedet for at trække på skuldrende og sige, "det havde jeg nok ikke gjort".

Anne, hun har lært at lukke ørene for bebrejdelserne og den politiske korrekthed, trækker på skuldrene og at sige "det er sådan her, jeg gør".

LÆS OGSÅ: Efter ammedebatten: Nye mødre tør ikke amme på caféer

LÆS OGSÅ: Derfor er singlemænd over 35 op ad bakke

LÆS OGSÅ: Er du klar til at få børn? Her er 10 ting, du skal være forberedt på

Anne Deppe


Anne Deppe holder foredrag og coacher både virksomheder og private i ind- og udland i salgstræning og leder- og medarbejderudvikling. Se mere på websitet Annedeppe.com. Derudover blogger hun om livet som kommende alenemor - med en far på etagen nedenunder - på bloggen Deppeandthelostsock.com.
Del på
Kommentarer (0)

Henter...