En skilsmisse behøver ikke at ruinere dig.
SPONSORERET indhold

Bliv skilt uden at blive ruineret

Få ekspertens råd til, hvordan du kommer ud af en skilsmisse uden at økonomien bliver lige så flosset som følelserne.

Af:: Simone Anet Bodholdt Foto: iStock
24. okt. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

− Jeg ville ønske, at kvinder var lidt bedre til at tage økonomisk ansvar. Jeg tror, at vi er gode til at overlade det til manden. Sådan siger Gitte Larsen, der fortsat er bundet sammen med sin eksmand, til ALT for damerne nr. 43 i et tema om skilsmisseøkonomi.

For faktum er, at 40 procent af alle ægteskaber ender i skilsmisse, selvom drømmen om at finde den eneste ene for resten af livet lever i bedste velgående. Og det kan ikke alene få store følelsesmæssige men også store økonomiske konsekvenser, hvis ikke du passer på.

Punkt nummer et når du skal skilles er derfor, at du får et fuldstændigt overblik over økonomien, lyder det fra Pia Kyhl Frank, underdirektør og formuerådgiver i Artha Kapitalforvaltning.

Læs også: Så billigt kan du leve

Læg et budget
− Det giver dig viden om dit råderum, og det skal du bruge til at træffe beslutninger om, hvordan dit nye liv kan og skal forme sig. Som det første vil jeg råde til, at man får overblik over samtlige udgifter og indtægter. Jeg synes, at man her skal være meget detaljeret. Alt omkring bolig, licens, telefonregninger, forsikringer, sportsaktiviteter til børnene – de ting, som er tilbagevendende hver måned – skal med. På den måde kan du se, hvad der kan spares væk, hvis der ikke er balance mellem indtægter og udgifter. Samtidig ved du, hvad der er tilbage til mad, tøj og børn, siger Pia Kyhl Frank.

Hun råder desuden til, at man får en rådgiver i form af en revisor, en advokat eller en god ven med økonomisk sans.

Mens alt er fryd og gammen, er det en god idé at få lavet en ægtepagt.

− Hvis I laver en ægtepagt, kan I se, hvem der kom med hvad, og hvem der skal gå med hvad, så en eventuel bodeling ikke giver anledning til diskussion. I kan også få lavet skilsmisse-særeje, som gælder, hvis man bliver skilt, men bortfalder og giver fælleseje, hvis man dør, siger Pia Kyhl Frank.

Læs også: Iben Hjejle: Caspers og min skilsmisse var meget civiliseret

Dyrt at bo alene
Når det gælder boligen er det vigtigste at få regnet på, om den ene har råd til at blive siddende i boligen alene.

− Det kan være hensigtsmæssigt at undersøge, om lånene er optimale, og vurdere, hvornår boligen kan blive solgt. Det er meget dyrere at bo alene end sammen, for der er mange faste udgifter, der ikke halveres, når den ene flytter. Det gælder eksempelvis strøm, varme og licens. Når man har dannet sig et overblik over sine udgifter, kan man finde ud af, om man har råd til at bo i boligen alene.

Ikke alle er klar over det, men det eneste som ikke skal deles ved en skilsmisse, er jeres pensioner. Med mindre størrelsen på dem er meget forskellig. Også pensionsspørgsmålet kan der tages højde for i en ægtepagt.

Sidst men ikke mindst peger Pia Kyhl Frank også på, at nogle rent faktisk står med en formue efter skilsmissen på grund af salg af diverse værdier. Hvis det er tilfældet, gælder det om at søge rådgivning om, hvordan man bedst placerer pengene.