Mette Scherning og Jakob Valling
Foto: Jakob Valling
ALT for damerne

Mette Scherning og Jakob Valling

Bolig: Se et moderne og klassisk rækkehus

Stor have, lys, luft og masser af plads i eget hus – midt i København. Alt det og mere til har Mette Scherning og hendes mand, Jakob Valling, fået i deres byggeforeningshus på Østerbro. Her bliver yndlingsfarven blå brugt i både køkken og på gulve til at skabe elegant sammenhæng i deres på en gang klassiske og moderne rækkehus.

Af Nicola Kragh Riis og Christina B. Kjeldsen 23.feb.2013 Livsstil

Da Mette Scherning og Jakob Valling i 2008 rykkede ind i deres byggeforeningshus på ydre Østerbro, flyttede de reelt ikke mere end 25 meter. Faktisk boede de lige rundt om hjørnet, og de entrerede i huset med venner og naboer i én lang kæde, hvor møbler og flyttekasser skiftede hænder og flyttede på plads.

Huset var de altså gået forbi næsten dagligt, og da det kom til salg, kunne de ikke stå for fristelsen til at skabe deres drømmehjem i de populære husrækker. Det krævede mildest talt en ordentlig omgang. Samlet tog det mere end tre år at få huset helt, som de ville have det. Et halvt år, hvor de gik og arbejdede, mens de stadig boede i den gamle lejlighed – og så lige et par år mere, hvor de knoklede videre på istandsættelsen, mens de selv boede her.


KØKKEN Jakob har selv bygget køkkenet i stueetagen, som er en del af det åbne alrum. I stedet for dyre køkkenelementer har parret ofret penge på lækre hårde hvidevarer. Hele væggen til den ene side er brugt til integrerede elementer og så den mere møbelagtige disk foran. Alt sammen bygget op af elementer i birkekrydsfinér med blåt laminat, købt gennem Krydsfinércentralen.

– Det var både frygtindgydende og fascinerende at gå i gang med det, og vi er meget taknemmelige for al den hjælp, vi har fået undervejs af venner og familie. Vi prøvede at tænke det godt igennem, inden vi gik i gang – hvilke funktioner vi havde brug for, hvor mange rum, og hvad huset skulle kunne. Men det var rart at bo i huset undervejs, for det var ikke alt, man kunne regne ud på forhånd, fortæller Mette Scherning.


Over for pejsen står den klassiske Arne Vodder-sofa, som parret har fået af Jakobs mormor og siden har ombetrukket. Puderne er fra Janne Wendt og Lisbeth Friis, mens gulvtæppet er fra Hay.

LÆS OGSÅ: Se det smukkeste 50'er-design

Byggeforeningshuset er bygget af de samme, som har skabt de populære kartoffelrækkehuse ved Søerne midt i København. Husene her ligger nærmere Svanemøllehavnen og blev bygget over en periode på 23 år fra 1906 og frem, dengang Lyngbyvejen ikke var andet end en smal landevej. Opførelsen af rækkehusene var meget fremsynet, da det var en byggeform, som først for alvor blev populær flere årtier senere.

Familien bor nu selv i husets to nederste etager af hjørnehuset, mens de lejer andensalen ud. Og parret fylder, sammen med deres tre børn, de 180 kvadratmeter ud på fineste vis. Her hersker en fin og enkel harmoni med et særligt fokus på farverne – en arbejdsskade, som smykkedesigneren Mette Scherning kalder det.

– Jeg kan godt lide farver, og jeg har behov for at afstemme dem i forskellige doser, det er nok en slags arbejdsskade. Det blå og grønne er dejligt roligt, og man kan kombinere det med mange farver, hvis man får lyst til noget andet. Jeg arbejder meget intuitivt, både når jeg arbejder med indretningen af hjemmet, og når jeg arbejder med mine smykkekollektioner. Jeg følger mine fornemmelser i de fleste ting, jeg gør, og så bliver jeg ved, til der er balance i tingene – og jeg er ikke i tvivl, når det er rigtigt, siger hun.


Den indbyggede hylde er i samme aqua-blå nuance som køkkenelementerne og glider dermed fint sammen med det åbne alrum. På hylderne ses bl.a. keramik af Malene Helbak, der fås hos Helbak/Scherning.


LÆS OGSÅ: Bolig: Fremtidssikret luksusvilla


Miks af nyt og gammelt

Indretningen er et flydende miks af nyt og gammelt, som er kommet til familien langsomt og hen ad vejen. For indretning må gerne tage (lang) tid.

– Jeg synes, det er hyggeligt at gå og samle ting sammen over tid. Det er, som om hjemmet får mere sjæl på den måde, fremfor hvis man finder og køber det hele på én gang. Jeg forsøger efter bedste evne at begrænse tilgangen af ting og sager. Og kommer der ting ind i huset, som ikke helt af sig selv finder en naturlig plads – så ryger det altså ud igen! Ellers bliver det bare til noget, som du konstant går og flytter rundt på, samler op fra gulvet og bliver irriteret over, og det er spild af god energi. Kunsten er kun at anskaffe sig det, man reelt har brug for... men i en familie på fem kan der dog godt være ret delte meninger om, hvad man virkelig har brug for, og det skal der selvfølgelig også være plads til, siger Mette Scherning.


STUE Keramik fra partner Malene Helbak og andre keramikere fylder vindueskarme og andre ledige pladser rundt om i huset i små, harmoniske og farverige stilleben. Meget af det fås i Mette Schernings butik, Helbak/Scherning.

Familien er allerede fast forankrede i deres renoverede byggeforeningshus og kan slet ikke forestille sig at skulle forlade rækkerne. Nogensinde.


SOVEVÆRELSE Mette og Jakob foretrækker ro og enkelhed i soveværelset. Derfor har de valgt at male gulvene i en sart, grøn nuance, der skaber en rolig bund, som overflødiggør ret meget anden dekoration. Skabet på væggen er et malet loppefund, mens det lave skab er morfars svendeprøve, der er blevet sprøjtelakeret. Sengetøjet er fra RosenbergCph, plaiderne fra Louise Roe, mens Jielde-væglamperne er købt hos Rambow.

Gå ikke glip af de nyeste artikler! Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev i dag

 

Fakta
HVEM
Mette Scherning, 39, smykkedesigner med egen butik; HELBAK/SCHERNING i København, Jakob Valling, 43, fotograf, og deres tre børn, Selma på 14, Hugo på 9 og Petra på 4.

HVOR
Stuen og førstesalen af et byggeforeningshus fra 1921 på ydre Østerbro. 180 kvadratmeter.

Henter...