Bornholm
SPONSORERET indhold

15 ting, du skal opleve på Bornholm

Fra gourmetmad og Krølle Bølle til kunstmuseer og borgruiner. Bornholm har det hele med sin rå natur, verdensklassemad og himmelske udsigt over klipper og hav. ALT.dk guider dig til sommerens bedste tur til solskinsøen.

Af:: Redaktionen Foto: Getty
22. maj. 2020 | Livsstil | ALT.dk

OBS: På grund af corona, kan der være flere steder, som endnu ikke har åbnet, eller som har ændret deres retningslinjer. Hold dig derfor opdateret på hver enkelt hjemmeside.

1. Melsted Badehotel

Helt ude på en klippekant, så du næsten kan dyppe storetåen i Østersøen fra terrassen, ligger en af Danmarks få originale badehoteller. Den firkantede funkisbygning blev opført i 1932, dengang under navnet Hotel og Pension Ellebæk, og siden er der bygget annekser til under forskellige ejere. Melsted Badehotel, som hotellet i 1996 skiftede navn til, er renoveret i flere omgange, senest i 2000, og du kan kende det på de blå vinduer, som rigtig nok giver dig associationer til noget, der var engang. Heldigvis står det der endnu, så du kan få en bid Bornholmsk nostalgi på 1. klasse. Alle værelser har havudsigt, og en overnatning fås fra 1.590 kr. Køkkenet er klassisk med rødder i det franske, og restauranten har åbent til frokost og aften i løbet af sæsonen.

Læs mere her.

Her på Melsted Badehotel kunne man godt sidde og stene over havet.

2. Stammershalle Badehotel

På en af Bornholms smukkeste kyststrækninger, mellem Tejn og Gudhjem med udsigt over Østersøen mod Christiansø, kan du opleve Bornholm, når øen er allermest autentisk. Her ligger en smuk, gul bindingsværkbygning, som huser badehotellet Stammershalle fra 1911. Man skulle nok have været der i 30'erne, hvor de tyske grosserer, som hotellet oprindeligt var bygget til, kunne besøge hotellets egen zoologiske have med løver og bjørne. Nu kan du nøjes med at se resterne af de gamle bjørnegrotter bag hotellet. I dag er der især fokus på det gode køkken, hvor restaurantchef Mathias Voller byder indenfor i de smukke lokaler. Mathias Voller har tidligere været på både Dragsholm Slot og Formel B, og med køkkenchef Steffen Burmeister Michelsen, uddannet fra Henne Kirkeby Kro, kan du være sikker på en god madoplevelse.

Læs mere her.

Yndige Stammershalle Badehotel.

3. Kadeau og Hotel Nordlandet

Elsker du gourmetmad, kender du sikkert Michelin-restauranten Kadeau i København. Men faktisk er Kadeau en bornholmsk opfindelse, som opstod i 2007 ud af de tre grundlæggere Nicolai Nørregaard, Rasmus Kofoed og Magnus Høeghs store kærlighed til øen. Først i 2011 åbnede Kadeau i København. Så du kan næsten ikke besøge øen uden at slå et smut forbi restauranten med den bedste beliggenhed helt ud til klitterne på sydkysten, hvor en  frokostmenu koster 1200 kr. og en aftenmenu 1650 kr. I 2015 slog Kadeau-ejerne desuden pjalterne sammen med ejerne af det klassiske bornholmske Hotel Romantik, som samme år skiftede navn til Hotel Nordlandet. De første to somre residerede Kadeaus københavnske lillesøster-restaurant Pony således på Nordlandet under navnet SommerPony, og det gik så godt, at restauranten fra efteråret 2016 blev til en helårsrestaurant under navnet Restaurant Nordlandet. Den er naturligvis også et besøg værd, ligesom hotellet i sig selv bestemt også kan anbefales. 

Book bord på Kadeau eller nyd en overnatning på Hotel Nordlandet.

Kadeau lå i 2019 på en 34. plads som Europas bedste restaurant.
Svært at blive træt af at kigge på havet. Nyd udsigten og maden på Nordlandet.

LÆS OGSÅ: Samsø er den ultimative feriedestination for foodies

4. Christianshøjkroen

Smørrebrød er himlen på jord, hvis du spørger os, men smørrebrødsjomfru er tydeligvis ikke en beskyttet titel. Ét af de steder, der sørger for at hive den klassiske spise et gedigent nøk op af den gastronomiske stige, ligger på Bornholm og hedder noget så idyllisk som Christianshøjkroen. Her kan du fx få en kartoffelmad med kyllingeskind eller æg med asparges og røg... 

Læs mere her.

Bestil bord på Christianshøjkroen. Absolut Insta-venlige serveringer.

5. Gæstgiveren

Læg vejen forbi det legendariske Gæstgiveren, der med lanterner og ægte sommerstemning – forhåbentlig – kan byde dig velkommen trods coronakrisen. De seneste mange år har Gæsten, som det kaldes blandt stamgæsterne, budt på koncerter med store danske navne som Phlake, When Saints Go Machine, Lukas Graham og mange flere. Hold løbende øje på Gæstgiverens hjemmeside, hvordan dette års coronasommer kommer til at se ud.

6. Kunst på bornholmsk

Dramatiske ildebrande, sankthansbål, udsigten over Gudhjem, silderøgerier og husmandsstedet Bognemark er blandt de mest tilbagevendende motiver hos den bornholmske maler Oluf Høst. Besøg kunstmuseet af samme navn som kunstneren i Gudhjem, som er indrettet i hans gamle hjem og atelier, hvis du vil opleve en af øens mest kendte og elskede kunstnere. Benyt samtidig lejligheden til at gå en tur på klippeformationen Bokul, også kaldet Gudhjems 'bjerg', som museets have skråner mod, og fortsæt til søen Gråmyr, eller spadser langs kysten ved Salenebugten, hvor du kan genkende kunstnerens inspiration. Har du mod på mere bornholmsk kunst, kan du seks kilometer fra Gudhjem blive fuldt mættet på det 4.000 m² store Bornholms Kunstmuseum, som huser kunst af bl.a. Olaf Rude, Karl Isakson, Niels Lergaard og selvfølgelig Oluf Høst. Museet er også et besøg værd for arkitekturen, som arkitektfirmaet Fogh og Følner ApS står bag.

LÆS OGSÅ: Ø-ferie i Danmark: Derfor skal du vælge Langeland

7. Lov i Listed

Når nu de serverer gourmetmaden på Kadeau på tallerkener og i kander fra keramikerne Lov i Listed, er det selvfølgelig det, du skal have med hjem fra solskinsøen. Parret Susanne Glerup Lov og Torben Lov står bag det grove stentøj, og da efterspørgslen er stor, er det en god ide at bestille dine varer, hvis du vil servere mad til dine gæster på det populære stel, som har fået navnene Hverdag og Kadeau. Få en frokosttallerken fra 315 kr. eller et rustikt turkis krus uden hank for 145 kr.

Seks af hver, tak. Keramik fra Lov i Listed.

8. Hammershus

Klipper. Det er måske noget af det første, du tænker på, når nogen nævner Bornholm. Har du endnu ikke besøgt øen, er chancen for, at du alligevel har hørt om Hammershus derfor også forholdsvis stor. Bornholms mest besøgte seværdighed og Nordeuropas største borgruin er ikke til at komme udenom, også selv om du normalt hader alt det, der står på top 10 i guidebøgerne. Er du oven i købet lidt historienørdet, vil du sikkert finde det sjovt at dykke ned i de mange fortællinger, som ruinerne gemmer på. Fx blev kong Christian IV's datter Leonora Christine og hendes mand, Corfitz Ulfeldt, spærret inde på Hammershus i 1660 beskyldt for landsforræderi, og deres dramatiske flugtforsøg ned af mure og klipper mislykkedes. Du kan også blive efter lukketid og opleve 'Hammershus by night' i flagermuslampernes skær.

Se mere på her.

En klassiker. Hammershus.

9. Opalsøen og Hammeren Fyr

Bornholm er måske det sted i Danmark, hvor du kan blive mest i tvivl om, hvorvidt det nu er Danmark, du befinder dig i. Klippeøen er kendt for sin spektakulære natur, og et af de steder, du kan opleve den, er ved Opalsøen, der med sine høje, stejle klippesider og frodige omgivelser kunne være kulisse i en middelalderlig eventyrfilm. Tag en dukkert i ferskvandsøen, hvis du vil helt tæt på naturen, eller besøg det nærliggende Hammeren Fyr, gå helt op i toppen, og nyd udsigten over Opalsøen.

Evigt lys. Først fra solen, så fra fyret.

10. Rundkirkerne

De er runde og buttede og slet ikke til at stå for. Bornholm har hele fire af de særlige danske rundkirker, og du skal se mindst én af dem. Fx Østerlars, som er den største. Bonusinfo: I 2008 var kirken udsat for hærværk, hvor gerningsmændene borede to huller i gulvet i kirken. Politiet mente, at det var inspireret af den populære bog Tempelriddernes skat, som omtaler en skat under netop Østerlars Kirke. Se, nu blev det pludselig lidt sjovere at tage på kirke-sightseeing, ikke?

Se mere her.

11. Ekkodalen

"Hvad drikker Møller?," skråler du i Ekkodalen i Almindingen, som er Bornholms største såkaldte sprækkedal. Gå i barndom, og test dit ekko sammen med alle de andre, der besøger dalen af præcis samme årsag. Du kan selvfølgelig også se Ekkodalens næsten 200 år gamle skov, der omkring pinse fyldes med smukke liljekonvaller, som en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Når du er øm i benene og trænger til et hvil, kan du ny en 'Ta-den-let' eller 'R.I.P-burger' i det nærliggende Ekkodalshuset

12. Helligdomsklipperne

Når havet gennem tusinder af år har kastet sig grådigt ind over den bornholmske klippekyst, har det ikke været uden at sætte spor. Mellem Tejn og Gudhjem har brændingen gravet dybe kløfter i fjeldet, og det har skabt en af øens største turistattraktioner. Helligdomsklipperne består bl.a. af skarpe granitsøjler, stejle klippevægge og dybe grotter, og dem skal du opleve. Gerne på en bådtur med den lille båd M/S Thor, som sejler fra Gudhjem til Helligdomsklipperne flere gange dagligt i sommersæsonen.

Læs mere her om, hvornår båden sejler igen på grund af covid-19.

Klipper og sten i miles omkreds. Når råt er godt.

13. Christiansø

Du kan ikke komme længere mod øst i Danmark end Christiansø. Det er i sig selv fascinerende. Når du så ved, at her er tale om velbevaret kulturarv bestående af historiske bygninger i et frodigt landskab fyldt med klipper, er der vist ingen vej uden om. I 1684 blev en fæstning opført på øen, og det er resterne af denne, fæstningsmure, tårne, bindingsværkhuse og stenhytter, du kan opleve den dag i dag. Du sejler til øen med Christiansøfarten fra Gudhjem, og turen tager en times tid. Kan du ikke få nok af øen, så snup en overnatning. Du kan bl.a. sove på det tidligere statsfængsel Ballonen, sove i naturen på teltpladsen eller booke en overnatning i Hestehytten.

Læs mere her.

14. Madfestival

Bornholm er efterhånden blevet et kulinarisk trækplaster. Engelsk BBC har bl.a. kaldt Bornholm for "Danmarks skjulte madø", og med Michelin-restauranter som Kadeau og senest Det Røde Pakhus, er der mange gode grunde til at dykke ned i den borholmske madkultur. Tag på madfestivalen Kulinarisk Ø, der den 21. -24. juli i år, giver dig mulighed for at komme helt tæt på de lokale producenter og nye spisesteder. Det er gratis og madarrangementer er fordelt over hele øen.

Læs mere her.

15. Is fra Kalas

Ingen Bornholmertur uden et smut forbi den efterhånden legendariske Kalas Is i Sandvig Havn. Den lille isbutik ligger blot et stenkast fra havet, og her får du serveret smagen af dansk sommer i en vaffel. Sæsonen starter som regel med rabarberis "fra egen have", som familien på fem, der driver stedet, skriver, eller du kan nyde agurke-, stikkelsbær- ribs eller æbleis.

Denne artikel er oprindeligt skrevet af Stinne Kasgaard og Marie Lodberg og bragt i Eurowoman i 2017. Redaktionen på ALT.dk har efterfølgende opdateret den.

Anbefalet til dig