Camilla Lindemann
SPONSORERET indhold

Camilla Lindemann: “Jeg har aldrig forstået dyrkelsen af vejret på tv”

Camilla Lindemann om vores nye rockstjerner, meterologerne.

Af:: Camilla Lindemann
08. sep. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Sad du en stor del af sommerferien og betragtede regnen udenfor, eller flygtede du (usolidarisk) sydpå fra regn og blæst? I skrivende stund har sommeren ikke vist sig fra sin venligste side, og jeg skal da love for, at det har været samtaleemne. Men det er ikke noget nyt.

Man kan ikke åbne en radio eller koble sig på en nyhedsudsendelse i tv, uden at man skal lytte til vejrudsigter. Sommer og vinter. Der er uendelige reportager om vejret, hvordan det har været, og hvordan det måske bliver de kommende døgn. Dagen efter lytter vi så til, hvorfor det ikke helt gik som spået.

Meteorologerne er blevet vor tids rockstjerner. De står foran vejrkort og smiler, vrider sig måske en smule og undskylder, hvis der fortsat ventes regn eller sne, eller de skal tage ordet "lavtryk" i deres mund. Der skrives artikler om dem i aviser og blade, for de holder vores skæbner i deres følsomme hænder. Nogle af dem springer fra vejrkortene til værtsrollen på populære programmer. Se blot på Mikkel Fønsskov, der ikke nøjedes med at springe halvnøgen i en våge i en frossen sø på en rejse rundt om Jorden, hvor han beskrev spændende vejr undervejs, men sprang lige ind som interviewer af andre meteorologer i "Aftenshowet".

Meteorologer har magt. Rejsebranchen jubler, når femdøgnsprognosen i sommerferien siger: Regn og rusk fra nordvest og otte grader. Så flygter danskerne til sydlige himmelstrøg. På tv ser vi dem flokkes i lufthavnene, mens meteorologerne jagter dem med mikrofoner for at høre, hvorfor de ikke bliver hjemme og ifører sig sydvest, som os andre. Det går sjældent så galt, som rockstjernerne forudsiger. Uanset hvor sporty DR 1's metrolog Søren Jacobsen ser ud, (han ifører sig af og til jeans, når vejrudsigten er særlig trist), er det ikke altid spådommene er præcise.

LÆS OGSÅ: Camilla Lindemann: Hvorfor er vi blevet så dårlige til at sige tak?

For eksempel sagde min Facebook forleden: "Det bliver regnvejr i Asserbo (hvor jeg for tiden bor i mit sommerhus) så find paraplyen frem." Solen strålede hele dagen, der var ikke en ikke en sky på himlen. Vejret havde ikke tjekket Facebook, så resten af dagen var der ikke brug for paraply men for parasol.

For en uges tid siden tilbragte jeg nogle dage med en masse børnebørn og en veninde. Sidstnævnte, som jeg kalder meteorologen, er tidligere sejler, og derfor meget vejrbevidst. Hun oplyste os hele tiden om vejrsituationen. "Der kommer opklaring om ti minutter," sagde hun, mens hun studerede sin telefon.
I stedet for at tjekke appen på min telefon (ja sådan en har jeg, så jeg slipper for vejrudsigterne på tv), kiggede jeg ud ad vinduet og konstaterede, at ruderne duggede, og regnen drev ned ad dem som i en gammeldags osteforretning. Det tydede ikke umiddelbart på opklaring, app eller ej.

Jeg har, som du måske forstår, aldrig forstået den dyrkelse af vejret, der hersker i radio og på tv. Jeg fatter heller ikke, hvorfor vi absolut skal høre om, hvordan vejret HAR været, det har de fleste vel registreret, om det så er sket indendørs. Men det skal vi, har jeg ladet mig fortælle, fordi jyderne gerne vil vide, hvordan deres venner på Sjælland vejrmæssigt har haft det i løbet af dagen.

Jeg så engang en vejrstation, der bestod af en tyve centimeter lang snor, der var banket på et bræt. Meningen var, at man skulle slå brættet op på en væg udenfor. På brættet stod: Når snoren er våd: regn. Når snoren står vandret: storm. Er snoren tør: sol. Sådan.

Anbefalet til dig