Derfor bliver du ulykkelig af Facebook
SPONSORERET indhold

Derfor bliver du ulykkelig af Facebook

Uanset hvor godt jeg har det, er der altid nogen på Facebook, der virker lykkeligere end mig. Men hvorfor lader jeg mig påvirke af andres glansbilleder?

Foto: Ashokaditya
19. maj. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Da jeg var nyuddannet og arbejdsløs, var det en pain in the ass at være på Facebook. Jeg fik et stik i maven hver gang, jeg så, hvordan mine tidligere studiekammerater fik fede jobs. Jeg var frustreret nok i forvejen, men fik følelsen af, at alle andre end mig, bare kørte derudaf.

Da jeg var single og virkelig savnede en kæreste, var det også en pain in the ass at være på Facebook. Billeder af glade par med besked om forlovelser, scanningsbilleder af gravide maver og lykkelige feriebilleder med to glas champagne fyldte godt op i mit feed. Deres lykke cementerede bare min følelse af at være alene – i stedet for at kunne glæde mig på deres vegne.

Mit forhold til Facebook blev som et dysfunktionelt forhold. Jeg kunne ikke undvære mit sociale fiks, men hver gang jeg fik det, gjorde det mig frustreret over alle de ting, der ikke fungerede i mit liv.

Også selvom jeg fik et godt arbejde og en sød kæreste – der var altid nogen, der kunne fremvise glimt fra liv, der virkede vildere eller bedre end mit. De havde flottere feriebilleder fra lidt mere spændende destinationer end mine egne. Hvor var det egentlig også uoriginalt at tage på roadtrip i Italien, når man kunne tage til Myanmar og besøge et børnehjem! Og hvad er en løbetur på stranden i forhold til at løbe et maraton i Berlin? Der var altid et restaurantbesøg eller et job, der lød bare en tand bedre end mit.

LÆS OGSÅ: Christina er ekspert på Facebook. Sådan skaffer hun kærester til sine venner

En svær kærlighed
Vi elsker at hade Facebook nogenlunde ligeså meget, som vi hader at elske verdens mest populære sociale medie. Du har formentlig fundet den her artikel på Facebook – ligesom vi som medier er fuldstændig afhængige af Facebooks algoritmer, så vi kan komme ud til vores læsere. Facebook er på alle leder og kanter ikke til at komme udenom uanset, om vi elsker eller hader det.

Derfor synes jeg også, at det er så interessant, hvilken rolle Facebook spiller i vores liv. Jeg hører tit venner, der sukker og siger, at nu gider de ikke mere – nu lukker de ned for fjæsen. Det holder i to dage, så er de på igen.

Men hvad gør Facebook egentlig ved vores selvopfattelse og vores lykke? Det spørgsmål sender jeg videre til Meik Wiking, der er direktør for Institut for Lykkeforskning og netop har udgivet bogen Lykken under Lup, hvor han blandt andet skriver om, hvad sociale medier betyder for vores lykke.

For nyligt gav han en TEDx talk i København om, hvad Facebook reelt gør ved vores lykke – og han var så overbevisende, at minimum en af tilhørerne slettede deres profil med det samme. Derfor er jeg spændt på at høre, hvad lykkeforskeren har at sige om mit dysfunktionelle forhold.

LÆS OGSÅ: Vi dokumenterer alt på Facebook. Undtagen vores privatøkonomi – hvorfor egentlig?

Facebook fucker med virkeligheden
Meik Wiking baserer sine konklusioner på et studie, Institut for Lykkeforskning lavede sidste år. 1095 danskere blev bedt om at deltage i eksperimentet. Halvdelen skulle helt undvære Facebook. Resten skulle bruge Facebook, som de plejede. Imens blev de bedt om at rapportere, hvor glade de var.

Resultatet stod lysende klart. De personer, der ikke brugte Facebook, rapporterede om markant bedre humør. De blev gladere – mere lykkelige - af ikke at være på Facebook. Faktisk rapporterede de, at de følte sig mere entusiastiske og nød livet mere. Til gengæld var de blevet mindre ensomme, bekymrede og triste.

Alt sammen ret markante resultater, som andre internationale undersøgelser støtter op om. Forklaringen skal findes i vores trang til at sammenligne os selv med alle andre, mener Meik Wiking:

- Det handler om, at vi hele tiden bliver eksponeret for andres fantastiske nyheder med en ironman og nyt job i New York, og så tænker vi ringere om vores eget liv, end vi burde. Selvom vi er bevidste om, at det er en redigeret virkelighed, så har det stadig en effekt på os.

Vi er kodet til at sammenligne
Der er intet nyt i, at vi sammenligner os selv med andre. Før Facebook kiggede vi også på naboen og synes, hans græs så grønnere ud end vores – eller at hans job var lidt federe. Det er en del af det at være menneske, forklarer Meik Wiking i sin bog.

Vores plads i hierarkiet har altid været vigtig og haft betydning for vores lykke. Vi er kodet til at stræbe efter det bedste, fordi det giver de bedste muligheder for vores afkom. Derfor bruger vi energi på at adskille os fra dem med lavere social status. Vi vil gerne signalere, at vi ligger i topppen af hierarkiet.

Derfor arbejder vi hårdere, så vi kan tjene mere, bruger flere penge, end vi har, på dyrere lejligheder og tager forbrugslån, så vi har råd til den dyre Proenza Scholer-taske. Alt sammen fordi vi gerne vil have en god plads i det sociale hierarki. Ubevidst fordi vi gerne vil føre vores gener videre med det stærkest mulige afkom. Vores stræben opad samfundets rangstige bunder altså i evolutionstanken om, at den stærkeste overlever.

LÆS OGSÅ: Udskældt prævention hænges ud på sociale medier

Sociale medier er KUN lykkelige medier
Så langt så godt. Hvad er der så sket i Facebook-tidsalderen. Jo, man kan sige, at alle de her mekanismer bliver blæst op med enorm kraft, fordi vi har langt flere muligheder for at kommunikere vores succes til vores omgangskreds. Vi skal ikke vente med at blære os til næste gang, vi ses. Med en enkelt statusopdatering sender vi vores succes ud til hundredvis eller tusindvis af mennesker. Vi kan iscenesætte os selv med det perfekte lykkelige liv, 24 timer i døgnet. Men fordi vi kun fortæller om alle de gode nyheder (hvornår skrev du sidst om en fredag aften på sofaen med pizza, cola og menstruationssmerter?) giver Facebook et forvredet billede af virkeligheden, som Meik forklarer:

- Holder vi billeder af vores eget liv – med gode og dårlige elementer – op mod lyset fra det perfekte billede af andre folks liv på de sociale medier, blegner det helt almindelige liv. Pointen er, at vi, hvis vi sammenligner os selv med – de påståede – liv på sociale medier, risikerer at fortolke vores liv som mindre gode, end de egentlig er.

Jeg kan godt se, hvad Meik Wiking mener, når jeg ser på mine egne statusopdateringer. Et billede fra en ølsmagning på mit arbejde og et spændende interview har nået Facebook – men de dage, hvor jeg bøvlede med en kedelig artikel eller kilder, der aldrig vendte tilbage, har jeg sjovt nok ikke nævnt noget om. Jeg har lagt et billede op af min smilende kæreste i solskin, da vi i sidste weekend sad i Kødbyen og fejrede hans firma. Men jeg har da aldrig skrevet om, at vi var lige ved at gå fra hinanden for et par måneder siden. Og billeder fra min sidste yogaferie på Mallorca, hvor solen skinner på alle billeder. Men de tre pissekolde gråvejrsdage, hvor vi gik i tykke sokker, har jeg sjovt nok ikke nævnt noget om.

 

Jeg sidder tilbage med en lyst til at slette min Facebook-konto, men jeg ved godt, at jeg ikke gør det. For det første er jeg afhængig af Facebook som journalist – men jeg vil da også mene, at jeg som et højt udviklet menneske bør kunne styre, hvad sociale medier skal betyde for min lykke. Derfor giver jeg hermed mig selv fem gode råd til god Facebookskik med inspiration fra Meik Wiking:

1. Hvis du lige er blevet fyret, blevet single eller har taget tre kilo på, så lad være med at gå på Facebook. Brug i stedet tiden på at gøre noget rart for dig selv – vent med Facebook til du har overskud.

2. Lav en ærlig leverpostejsagtig status en gang i mellem. Når det er gråvejr, når du ikke har præsteret noget som helst en hel uge eller lige har brændt din mad på for fjerde gang i denne uge.

3. Vær bevidst om, hvad der sker, når du ser glansbilleder fra andres liv og mærker det der lille stik af mindreværd. Tænk det som en film, du ser på – ikke virkelighed. Og så accepter at du ikke er superwoman og fair nok. Modsat hvad dine instinkter fortæller dig, er det ikke nødvendigvis lykken af kravle op af den sociale rangstige – lykken er at være glad, lige præcis der, hvor du er.

4. Lav en aftale med dig selv kun at bruge Facebook på et bestemt tidspunkt - for eksempel hver aften kl. 20 eller hver fredag. På den måde kan det være du undgår den lille stemme dig spørger dig i løbet af dagen "Skulle man lige tjekke facebook?" og ødelægger koncentrationen.

5. Brug Facebook som redskab til at styrke det, der har en positiv effekt på livskvaliteten - meningsfulde oplevelse med venner og familie.

Sådan ser min status opdatering ud i dag:

"I dag har jeg brugt hele min arbejdsdag foran en skærm på at skrive artikler, der formentlig ikke gør en stor forskel i verden. Det er slet ikke sikkert, at nogen gider læse dem. Jeg kunne nok godt finde tid til at løbe en tur efter arbejde, men jeg gider simpelthen ikke. Jeg har heller ikke fået mediteret, selvom jeg gang på gang lover mig selv, at jeg skal få en rutine i gang. Jeg ved jo, at der er sundt – især fordi jeg har alt for meget at se til lige nu. Så jeg går og stresser mig selv lidt for meget med en flytning og renovering af lejlighed. I stedet for at nyde, at jeg snart skal bo et fedt sted, jeg har glædet mig til. Og i stedet for at gå ud og spise i aften, vil jeg stå i et mørkt, halvklamt kælderrum og fylde mine ting i flyttekasser. Min aftensmad bliver nok en skive rugbrødsmad. Måske jeg får ristet brødet, hvis det går vildt for sig."

Se Meik Wikings oplæg om lykke fra TEDx CPH 2016