Derfor ser du stadig ’Venner’ og disse 29 andre serier om og om igen
SPONSORERET indhold

Derfor ser du stadig ’Venner’ og disse 29 andre serier om og om igen

Det er næsten som om, der ikke er andet at se, ik?

07. mar. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Du får et nostalgisk gensyn med Greys Hvide Verden på kanal 4, dine 'Venner' sidder klar på cafeen hver eftermiddag på TV2, Doug og Carrie Heffernan fra Queens 'is driving home to you' med jævne mellemrum på Zulu, og med internettet tilbyder streamingtjenesterne de samme og en række andre tv-serier i helt samme dur.

Det er serier, hvis sidste afsnit blev optaget for længe siden, men som hverken virker mindre populære eller til at få mindre sendetid på verdens udbud af flader til at se serier på.

LÆS OGSÅ: Her er de 20 bedste serier nogensinde

Men hvorfor griner vi stadig med Venner? Hvordan kan Matador være solgt i et utal af dvd-bokse og alligevel være en seermagnet, hver gang det toner frem på DR?

En mand, der mere eller mindre har viet sit liv til tv-serier, og hvad der dertil hører, har et bud. Han hedder Frederik Dirks Gottliebs og er tv-producer og vært på tv-programmet Serieland på TV2 og radioprogrammet Stream Team på Radio24syv:

- Med serier, som jeg kender, skal min hjerne ikke på overarbejde. Den skal ikke tage stilling til en ny handling, nye overraskelser. Den kan i stedet fokusere på nostalgiske følelser og en fornemmelse af genkendelighed. Nye serier kræver tid og koncentration at komme ind i og kan føles som lektier, hvorimod jeg kan koble af, vaske op eller spille et spil på min telefon, når jeg ser serier, som jeg allerede kender, siger han.

Samtidig fremhæver han, hvordan man som seer selv vokser med serien.

- Det kan være ret fascinerende at se de gamle serier med nye briller. De kan på mange måder føles naive og ukomplekse, da filmmediet konstant udvikler sig og bliver mere raffineret. Tænk for eksempel på hvor meget vores opfattelse af, hvad en god komedieserie er, har rykket sig siden 1990'erne, hvor dåselatter og punchlines var normen, siger han.

Det billede genkender Anders Leifer, som er film- og serieredaktør på TV2.

- Det, der bliver lavet i dag, er mere mørkt og seriøst, hvor komedieserien dominerede dengang, siger han.

Og selvom der bliver lavet fremragende komedieserier i dag, tilføjer Anders Leifer, så har det aldrig rigtig vundet ind hos kanalens seere. I stedet er sendefladen næsten hver eneste hverdag lige efter klokken har ringet hjem på arbejde, men før aftensmaden står på bordet, dedikeret til serier som Venner og Beverly Hills 90 210.

- Vi skal vise noget, som seerne har lyst til at se. Det lyder måske lidt uopfindsomt fra min side, at vi ikke kan finde noget andet, der rammer i de eftermiddagsrum, men der er det altså vanen, der vinder. Udbuddet på kanaler og streamingtjenester er enormt, der er mange tilbud, og der tænker jeg, det kan være meget tiltalende, at man hos en flowkanal kan finde noget, som man kender. Hvor du ved, du får et grin, siger han.

Samtidig påpeger han, at de gamle seriers biodygtighed er et tegn på høj kvalitet indenfor deres genrer, og at de samtidig på TV2 viser serierne, så længe det er noget, seerne gerne vil se. Og det vil vi altså stadig.

Og det forstår Anders Leifer godt. Da han selv var i 20'erne var 1990'er serierne et reference- og samlingspunkt for hans generation, og det bar på noget almengyldigt, som tiltrækker nye seere, der ikke blev voksne med Ross og Rachel.

Det er der en række grunde til forklarer Helle Kannik Haastrup, som er lektor i medievidenskab ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet og har forsket i blandt andet nye tv-serier og film- og mediekultur.

Først og fremmest får vi nærmest et venskab med karaktererne:

- Vi skaber en parasocial relation til karaktererne, som vi holder af, hvor man kan føle sig forbundet med dem, fordi man 'mødes', når man ser serien. I komedieserien Venner kan det handle om identifikation med Rachel, Ross og de andre, hvor vi som seere kan spejle os i deres problemer, udfordringer og venskaber, siger Helle Kannik Haastrup.

Den forbindelse kan både være skabt, da man så serien første gang, og den kan vækkes i en som noget nostalgisk gensyn.

LÆS OGSÅ: Her er onkel Jesse, Danny og D.J. i dag

Samtidig har afsnittene en afsluttet handling, forklarer hun, så man er ikke afhængig af at skulle følge med i en fortsat fortælling. Du kan hoppe 'ind og ud', som det passer dig men alligevel vende tilbage til de velkendte karakterer.

- Der er nok at tage af og nok at vende tilbage til, og man kan ikke nødvendigvis huske alle vittighederne, eller også kan man dem udenad og nyder det, uden at skulle fokusere eller kende hele historien for at få noget ud af det. Samtidig får afsnittende i sitcoms som regel en god afslutning, så man kan fortsætte dagen let til mode, siger film- og medieforskeren.

At du i dag kan finde Venner på Netflix 20 år efter seriens udgivelse vidner om, at serien stadig har bred appel, forklarer Helle Kannik Haastrup. Hun siger samtidig, at Netflix benytter Friends som en anden form branding der appellerer til andre typer seere end fx House of Cards. Hun tilføjer, at Netflix ikke oplyser, hvor mange der præcis ser deres serier, men kun hvor mange som abonnerer på streamingtjenesten.

Serier, som vi ser om og om igen:
1. Venner (1995-2004)
I mange år så vi dem igen og igen foran flimmeren hver eftermiddag. Nu falder vi i søvn til et afsnit på Netflix.

2. How I Met Your Mother (2005-2014)
Lidt ligesom Venner. Det er bare det nye Kopi-venner.

3. Scrubs (2001-2010)
Det er dumt, og det er godt, og det falder i den perfekte kategori af eminent eftermiddags-tv.

4. Grey's Hvide Verden (2005-)
Indbegrebet af Kanal 4, evigt drama og dengang man var ung.

5. Lost (2004-2010)
Alle de overlevendes personlige historier, intriger og ulykker. Må. Have. Mere.

6. Gilmore Girls (2000-2007)
Som mor, som datter, og vi vil gerne være med i deres historie.

7. Gossip Girl (2007-2012)
Drama!

8. Anne Fra Grønnebakken (1985)
Et perfekt eksempel på en bog, vi læser igen og igen – når den altså udkommer som tv-serie.

9. Den Lille Doktor på Prærien (1993-1998)
Lidt det samme som Anne Fra Grønnebakken.

10. Rejseholdet (2000-2004)
Hvor skal vi starte? Med La Cour, Fischer, Dahl, I.P. Jørgensen og den lange række af karakterer, er vi altid klar til et afsnit og en efterforskning mere.

11. Blomsterbørns børn (1982-1989)
Prøv lige at google billeder af dem!

12. Beverly Hills 90210 (1990-2000)
Vi behøver vidst ingen ord her.

13. Matador (1978-1982)
Økonomisk depression, militær besættelse og Danmarks historie med klenodier af karakterer som Dr. Hansen, Maude og Mads Skjern.

14. Mine glade 60'ere (1988-1993)
Serien hedder på engelsk "The Wonder Years", og det er nogle år, man altid kan tage tilbage til med denne serie.

15. Det lille hus på prærien (1974-1983)
Selvom alt har vist sig ikke at være så idyllisk på prærien, som serien viser, så bliver vi gerne hængende, når et afsnit krydser vores vej.

16. Sams Bar (1982-1993)
Hvem har ikke lyst til at blive hængende i baren?

17. Frasier (1993-2004)
Det handler om en radiopsykiater, der spreder sine ord om oplysning og visdom til masserne... yes.

18. Rap Fyr i L.A. (1990-1996)
Well, det er Will.

19. Kaos i Familien (1991-1998)
Der er 160 afsnit, det fortsætter længe, og det gør vi også.

20. Hænderne Fulde (1987-1995)
Det bedste er, at det snart gør comeback med de helt samme skuespillere!

21. TAXA (1997-1999)
Det var en af DR's største succeser nogensinde lige fra første afsnit – og det synes vi, der er god grund til.

22. Dawson's Creek (1998-2003)
Ungdom og kærlighed og opløste forhold. Svært at komme ud af, når man først er begyndt at kigge. Og så kan vi ikke helt forstå, hvad der skete med Katie Holmes (Joey Potter i serien) med Tom Cruise efterfølgende.

23. Ally McBeal (1997-2002)
Kampen for retfærdighed og en kvinde i førersædet. Hallo.

24. The Simpsons (1989-)
De er gule og for meget og så amerikanske, som man kan være. Yes.

25. Buffy the Vampire Slayer (1997-2003)
Hun er jo rå.

26. The O.C (Orange County) (2003-2007)
Bare indledningsmelodien får os til at se et afsnit mere..

27. Criminal Minds (2005-)
SAGERNE ER JO VANVITTIGE.

28. Dexter (2006-2013)
Dexter er så 'eww' og så indelukket, at man lige må forstå, hvad det er, han kan finde på, og hvad der foregår inde i hans sind en gang til.

29. Langt Fra Las Vegas (2001-2003)
Læs bare titlerne på afsnittene: "En ordentlig sneppetur", "Mere møs til Dennis" og "Kim og femidomet" selvfølgelig skal vi høre hvad det er én gang til.

30. Kongen af Queens (1998-2007)
Som med alle disse afsnit, har vi det lidt som titlen på introsangen til denne serie: "Baby All My Life I Will Be Driving Home To You"

LÆS OGSÅ: 21 nye udgivelser af film og tv-serier, vi ved, du allerede elsker

LÆS OGSÅ: Fem populære looks jeg aldrig kan få til at fungere i virkeligheden

LÆS OGSÅ: Derfor ser du tekster som denne i Nordvest

At du i dag kan finde Venner på Netflix 20 år efter seriens udgivelse vidner om, at serien stadig har bred appel, forklarer Helle Kannik Haastrup. Hun siger samtidig, at Netflix benytter Friends som en anden form branding der appellerer til andre typer seere end fx House of Cards. Netflix oplyser ikke, hvor mange der præcis ser deres serier, men kun hvor mange som abonnerer på streamingtjenesten.