Ystad Saltsjöbad
Ystad Saltsjöbad
ALT for damerne

Det skal du opleve i Sydsverige

9 grunde til at tage på digital detox i Sydsverige

Drømmer du om trække stikket et par dage?

Af Christina Andreasen 05.jul.2017 Livsstil

Frisk luft, vild natur og bjergtagende udsigter. Der er mange gode grunde til at tage et smut over Øresundsbroen til Sydsverige.

– l Sverige får man noget, der er anderledes på en charmerende måde. Der er en stor og flot natur, som er enormt varieret, lige fra lange sandstrande til klippekyst, skærgård, store skove og skovsøer. Det er et landskab, som er meget mere præget af bjerg og sten end det danske landskab. Det er en stor kontrast til den danske natur, men på en dejlig genkendelig måde. Man har det jo dejligt nemt som dansker i Sverige, og samtidig er hele området meget tilgængeligt.

Sådan siger Anna Kron Boysen, som er Senior PR Manager i Visit Sweden. Hun lægger samtidig vægt på, at bevæger man sig blot lidt væk fra de mest befærdede steder i Sverige, har man hurtigt det hele for sig selv. Simpelthen fordi der er mere ubeboet plads i Sverige end i Danmark.

Og det har danskerne opdaget. I det første halvår af 2017 har Visit Sweden oplevet en stigning i besøg fra danskere til hele Sverige, og i maj alene var besøgsprocenten hele 10 % højere end samme måned sidste år.

Derfor guider vi dig her i samarbejde med Anna Kron Boysen til ni smukke steder i Sydsverige, som klart er et besøg værd, hvis du vil trække stikket et par dage og tage på en ægte digital detox. 

1. Tag på hikingtur i den smukke nationalpark Stenshuvud

Foto: Conny Fridh | Stenhuvud Nationalpark er smuk om sommeren

Hvis du virkelig vil væk fra hverdagens travlhed og samtidig undgå at støde ind i for mange danskere eller mennesker generelt, foreslår Anna, at du rejser en tur til den østlige side af Sydsverige, nærmere betegnet til Nationalparken Stenshuvud. Den østlige kyst kommer danskerne nemlig ikke nær så ofte til, som de gør til fx Kullen på vestsiden.

Foto: Gustaf Emanuelsson | Stenshuvud Nationalpark er også magisk om vinteren.

En af nationalparkens kendetegn er, at der ligger en høj bjergknold, som stikker op lige på kysten. Herfra får du en fantastisk udsigt. Bjergknolden giver nemlig en flot kontrast til resten af kystområdet, som består af de smukkeste hvide sandstrande, og som du sagtens kan få helt for dig selv. I selve nationalparken kan du finde flere hiking-ruter, som du kan tage, hvis du vil på eventyr.

2. Oplev de charmerende små kystbyer Kivik og Simrishamn 

Foto: Miriam Preis | Kivik

De østlige kystbyer Kivik og Simrishamn og hele kysten derimellem peger Anna på som noget af det allerfineste i Sydsverige. Kivik er et lille fiskeleje med aner fra Middelalderen, som indeholder en lille havn og en masse små krogede gader. Området omkring byen er Sveriges største frugtdistrikt. Her er især æbler i fokus, da de bliver dyrket på mere end 800 hektar land, og hvert år i september holder byen et æblemarked på ”Æblets Hus”.

Også Simrishamn er en hyggelig, lille fiskerby med kun 6.000 beboere. Byen er især kendt for sine flotte haver – bl.a. “Bergengrenska trädgården” - samt Österlens museum hvor du kan få et indblik i byens historie og endelig Bilmuseet Autoseum, som huser en masse klassiske biler.

LÆS OGSÅ: De fire typer: Sådan ved du, hvilken oplevelse du skal give din kæreste

3. Kom helt ned i gear på Ystad Saltsjöbad

Ystad Saltsjöbad

På spa- og badehotellet Ystad Saltsjöbad slipper du ikke for danskerne. Faktisk er den danske antal kunder steget 299 % i løbet af de seneste tre år ifølge hotellet selv, og det opdager man hurtigt, hvis man går rundt på hotellet. Her er det nemlig ikke unormalt, at halvdelen af de stemmer, man hører, er danske. 

– Ystad har særstatus, når det kommer til badehoteller. De er rigtig store på det område og har formået at komme ud til danskerne på exceptionel måde, siger Anna Kron Boysen. 

Badehotellet er blevet instagrammet i det uendelige af både bloggere og helt almindelige danskere – ofte iført de genkendelige hvide badekåber og den smukke udsigt til vandet i baggrunden. Hotellet er relativt stort, men virker alligevel småt og hyggeligt, da indretningen er som et badehotel er klassisk: der er lavt til loftet, fine stribede vægge prydet af smukke billeder fra stranden samt lyst og venligt.

Anna påpeger, at Ystads søsterhotel Falkenberg Strandbad på vestkysten ligeså vel er et besøg værd, hvis man ønsker et lidt mindre hotel at slappe helt af i.  

4. Se og duft til rododendronbuskene og blomsterparken ved Sofiero Slot

Sofiero Slot

Over 10.000 rododendronbuske blomstrer i Sofiero Slots slotspark hvert år fra midt i maj til midt i juni, hvilket har gjort stedet til en velbesøgt attraktion i Sverige. Samtidig byder parken på en rosenhave, en dufthave, et orangeri og en masse temahaver, og i 2010 blev slotsparken kåret til Europas flotteste park. Så hvis du er til blomster, er dette absolut stedet for dig.

Slottet bærer i øvrigt på en dansk arv. Det var nemlig hjem for Dronning Ingrids far – kong Gustav Adolf, og samtidig der, hvor Ingrid voksede op. Igennem hele sit liv har Dronning Ingrid besøgt stedet med sin danske familie.  

I nærheden, ikke langt fra Helsingborg og Sofiero Slot, ligger Krapperup Slot, som ikke er helt ligeså turistet, men som også har en flot og blomstrende slotspark fra 1800-tallet. Efter sigende har den tidligere ejer indrettet parken efter, at der skal være plads til ro, tid til tanker og i det hele være et sted for meditation.

LÆS OGSÅ: 15 ting, du skal opleve på Bornholm

5. Tag på telttur i Söderåsens nationalpark   

Foto: Anders Ekholm | Söderåsens nationalpark

Også Söderåsens nationalpark byder på natur udover det sædvanlige. Her venter der en fantastisk bøgeskov, store bjerge, skove og et meget kuperet landskab.

Anna påpeger, at der lige omkring indgangen til nationalparken ofte er fyldt med turister, men så snart man bevæger sig dybere ind på stierne, ser man hurtigt ikke et øje længere, og der er plads til at lade tankerne vandre.

Find Kopparhatten som er det fineste udsigtspunkt af dem alle og nyd synet til det hele på én gang. Du må gerne slå telt op på de angivne teltpladser i parken, så træk stikket og brug flere dage på vandreture rundt i den fine nationalpark.

6. Sejl i havkajak ved Kullen

Foto: Christopher Collin | Havkajak ved Kullen

Kullen er efterhånden ret velbesøgt af danskere, men det er der også en grund til. Klippegrunden stikker ud i havet og markerer overgangen fra Kattegat til Øresund. På den kommer man virkelig op i højden og får en flot udsigt over havet og den nordsjællandske kyst. Alligevel føles det, som om man er i en helt anden verden, da naturen her er langt vildere, end man oplever i Danmark.

En sjov og anderledes aktivitet at kaste sig over her er at leje en havkajak og opleve den vilde natur fra vandsiden. Og nu du alligevel er i området, anbefaler Anna at besøge de små, charmerende byer Arild, Mölle og Viken, som alle ligger i nærheden. Tæt på Mölle ligger i øvrigt restauranten Holy Smoke BBQ, som efter sigende skulle være en lille perle, hvis du er glad for kød.

LÆS OGSÅ: 5 nordiske natur-getaways

7. Gå ture på den smukkeste sandstrand ved Sandhammaren

Foto: Kristin Lidell | Sandhammeren

I det sydøstligste hjørne af Skåne finder du en af Sveriges smukkeste hvide sandstrande Sandhammaren, som du – ligesom med dem lidt mere nordpå  har en chance for at få helt for dig selv. Den er omkring 5 km lang med klitter, og hele området er en del af et naturreservat.

Gå en tur her, kig ud på den massive himmel og horisonten, imens du clearer alle dine tanker.

8. Sejl i kano i den ægte svenske natur på Åsnen

Foto: Johan Willner | Åsnen

Lidt nord for Skåne ligger Åsnen, som er en sø med mange øer og klippeskær i. Her finder du den ægte svenske natur, som er meget skærgårds-præget, og som lige præcis er det, mange danskere søger, når de tager til Sverige. Her er fyldt med dybt skovlandskab og skovsøer samt et rigt fugle- og dyreliv.

Søen er oplagt at tage nogle dages kanotur i, så man virkelig kan få ro på og nyde alle de fine små øer.

Der går i øvrigt rygter om, at området bliver en nationalpark til efteråret 2017.

9. Den charmerende cykelrute Kattegatleden, der følger kysten

Foto: Carolina Romare | Tag på cykeltur ved Kattegatleden

Fra Helsingborg og hele vejen op ad kysten til Göteborg er der den fineste cykelrute langs kysten. Der er rigtig mange smukke steder, man kan stoppe undervejs og ellers er ruten i sig selv bare pæn med pæn på. Det er også en perfekt måde at få tømt hovedet og taget en ægte digital detox på.  

Hvis du dog skulle befinde dig på østkysten, kan du vælge at tage cykelruten Sydostleden i stedet, som går fra Växjö til Simrishamn, også igennem en meget fin natur med alt fra dybe skove til fine kyster og sandstrande langs med Skånes østlige kyst.


Henter...