Skilsmisse og dating
Foto: Ida Smith, Trine Bukh og Peter Nørby
ALT for damerne

Skilsmisse og dating

Efter skilsmissen: Sådan kom vi igang med at date igen

Du troede lige, at du vidste, hvordan livet skulle være. Manden var fundet, boligen etableret og børnene født. Men pludselig sidder du der igen: i baren med håret sat op til sjov, drinken inden for rækkevidde og mulighed for at sove længe i morgen. To kvinder fortæller om at komme op på hesten igen efter skilsmissen.

Af Jo Brand 01.sep.2013 Livsstil

Kærlighed og forelskelse er mere kompliceret, når der er børn på begge sider. Men følelserne er de samme som altid, fortæller 39-årige Julie, der gik fra sin mand for fire år siden.I de fire år, der er gået, siden Julie blev skilt, har hun haft et par enkelte forhold. Men et har dog overskygget dem alle: forholdet til hende selv.

– Da jeg var sammen med min eksmand, havde jeg nok tilpasset mig ham for meget. Derfor havde jeg i starten behov for at vise, at jeg kunne selv og havde styr på det, siger Julie, der kort efter skilsmissen tog i banken og snakkede realkreditlån og købte sin egen
lejlighed. Senere investerede hun også i en brugt bil – som hun i øvrigt selv skifter dæk på.

– Jeg kan godt tænke, at det ville være fedt med en, der hjalp, men det er på den anden side også fedt at kunne gøre det selv.

Julie og hendes eksmand gik fra hinanden efter mere end ti års samliv. I dag har hun sin søn på syv hos sig hver anden uge, mens hendes datter på 14 fra et tidligere forhold er hos hende i alle hverdage og hver anden weekend.

"Jeg følte nærmest, at jeg var min eksmand utro."

 

Det vil sige, at der ikke er meget tid til dates, fest og spas, men den tid, der er, bliver brugt.

– Selvom jeg til at begynde med var ked af det, er jeg ret social, så jeg begyndte hurtigt at gå ud. Men det var ikke for at møde nogen. I det hele taget er det med at møde nogen i byen ikke mig, siger hun, der til daglig arbejder som salgssupporter.

Efter at have været single i et par måneder meldte hun sig i stedet ind i netværket Singleplus, der gør en dyd ud af ikke at være et datingsite, men et netværk for singler med børn.

– Tidligere mødte man jo hinanden i omgangskredsen, men nu foregår det hele på nettet, og dér kan jeg godt lide Singleplus. Der går der ikke kødmarked i den lige som på et datingsite, hvor folk nærmest skriver indkøbslister med krav. På Singleplus mødes man for at feste, gå i biografen, spise middag eller lave noget sammen med børnene, siger Julie.

Overvældende forelskelse

Og selvom matchmaking ikke er netværkets primære formål, var det alligevel en mand fra Singleplus, hun kyssede som den første efter skilsmissen – for som hun siger:

– Hvad tror du, der sker, når man sætter en masse singler sammen?

Og det skete så altså også for Julie efter et halvt år.

– Det var så mærkeligt, for jeg følte nærmest, at jeg var min eksmand utro. Og det sagde jeg også til ham, jeg var sammen med, og det tog han helt fint, siger Julie, der i dag er blevet gode venner med manden, der fik det første kys.

Siden er det blevet til et par enkelte forhold, men ingen, der har holdt. Og ifølge Julie er det da også en del mere kompliceret at få et parforhold til at fungere i dag end tidligere. For hvor det før i tiden bare var to brikker, der skulle passe sammen, er der i dag tale om brikker til et helt puslespil.

– Nu er der jo pludselig tusind ting, som har betydning, og som ikke har noget med kærlighed og forelskelse at gøre: bolig, økonomi, kriser, jobs, ekspartnere og børn. Især er det kompliceret, når der er børn involveret, for hvis forholdet ikke lige passer med dem, går det jo ikke på længere sigt. Jeg ved godt, at børnene ikke skal bestemme det hele, men et eller andet sted er det jo dem, der kommer i første række, siger hun, og fortæller, at hun heller ikke tidligere har været klar til et rigtigt forhold... for alvor.

– Det er først for nylig, at jeg har fundet helt ind til mig selv og kender mine mønstre og ved, hvilke ting jeg gerne vil finde mig i, og hvilke jeg ikke vil finde mig i. Så derfor er det nok også først nu, at jeg er ved at være klar til at finde en, som jeg også vil flytte sammen med.

Sådan en mødte hun faktisk for nogle måneder siden, og her var forelskelsen lige så overvældende, som den altid har været.

– Jeg havde det sådan: Han må gerne flytte ind i morgen! Og det var rart at mærke den følelse igen, siger Julie. Desværre var sorgen, da forholdet efter kort tid gik i stykker, lige så overvældende.

– Der lå jeg et par dage krøllet sammen på sofaen.

Og følelserne ikke det eneste, der ikke har ændret sig:

– De gode mænd hænger ikke på træerne, og der bliver stadig slået op på sms, selvom man har passeret de 40.

3 gode råd fra Julie til dig, der er nyskilt

1.) Modstå fristelsen til straks at gå på dates. Du skal til at leve et helt nyt liv, hvor du pludselig ikke længere er en del af noget, og du skal derfor lære at være en helhed i dig selv og definere dig selv som menneske. Og det kan du altså ikke, hvis du kaster dig ud i nye forhold med det samme.

2.)  Lyt til dig selv, når du begynder et nyt forhold. Det er nemt at kaste sig ind i hele pakken igen, og det løser umiddelbart også en masse problemer og giver tryghed, men er det det, du vil?

3.) Hvis du ikke er tilfreds med dit udseende efter ægteskab og børnefødsler, så gør noget ved det. Du bliver jo ikke tyndere af at sidde foran fjernsynet og være utilfreds. Og hvis du ikke gider gøre noget ved det, så affind dig med, at du ser ud, som du gør.

Siden 28-årige Anja gik fra sin mand for halvandet år siden, har hun levet to liv: et med byture og tømmermænd og et med barn og mad til tiden. Hun elsker begge liv, men kan de forenes?

Da Anja mødte sit barns far som 17-årig, var hun sikker på, at de skulle være sammen for altid, og det var da også helt planlagt, da hun blev mor som 24-årig. Men for halvandet år siden, da deres søn var tre år gammel, kom hverdagen alligevel i vejen for kernefamilien. Parret var gledet fra hinanden, hvilket betød, at Anja pludselig var alene med sin søn. Skilsmisseprocessen var ifølge Anja ganske udramatisk. Og i dag er det sådan, at sønnen, der nu er fire år gammel, er hos sin far hver anden weekend og en hverdag i den ene uge.

– Vi var sammen i 10 år, og det var trygt og godt, og jeg var glad. Men på en eller anden måde synes jeg også, at jeg mistede mig selv i det ensformige liv, hvor man sidder og holder i hånd i sofaen hver fredag, siger Anja, der byttede de trygge dage i sofaen ud med et liv som enlig mor til hverdag og masser af fest hver anden weekend.

– I dag er mit liv delt meget op. Den ene weekend er der fest, og de andre dage er jeg sammen med min søn, leger med biler og går i seng kl. 22 – og jeg nyder, at det er på den måde. Det er en rigtig god tid i mit liv, fortæller hun, der til daglig arbejder som projektleder og derudover har bloggen Enligmadmor.dk.

 

"Jeg mistede mig selv i det ensformige liv, hvor man sidder og holder i hånd i sofaen hver fredag."

 

For Anja har det ikke været skræmmende at begive sig ud i nattelivet med alt, hvad det indebærer af mænd og tømmermænd. Ligesom det heller ikke har været et problem at skifte gummisko ud med stiletter.

– Da min søns far og jeg gik fra hinanden, var jeg helt uerfaren, når det kom til dating. Jeg var jo så ung dengang, vi mødtes, og selvom jeg havde haft småkærester inden, var det jo noget pjat dengang. Derfor synes jeg også, at hele det der datingmarked er vildt spændende. Det er da megafedt, at der ikke skal mere end et par højhælede sko og en nedringet bluse til for at få opmærksomhed. Mine veninder siger, at det er overfladisk, og der har jeg det bare sådan: Ja, men det er det, der er fedt! Jeg har det godt med, at det er overfladisk, jeg orker ikke at møde en kæreste lige nu. Jeg vil bare have det sjovt, fortæller Anja, der også har det fint med, at der ikke er plads til børnesnak, når hun er i byen.

– De mænd, jeg er sammen med, har ikke børn, så når jeg er i byen, snakker jeg ikke om børn. Og sådan er det jo: Børn og forliste forhold hører ikke til i byen.

Dog løfter hun sløret for sit andet liv, hvis det kommer naturligt op, eller hvis en mand får lov til at komme med hjem.

– Så skal han jo lige være forberedt på, at der ligger børnesko i gangen, og at jeg har strækmærker på maven – man kan jo godt se, at jeg har fået et barn, fortæller Anja.

Moden og tiltrækkende

Selvom det har affødt et par komplimenter af tvivlsom karakter a la "Du er flot i forhold til, at du har fået et barn", har Anja aldrig oplevet det som et problem, at hun er mor.

– Jeg skal jo ikke konkurrere med piger på 17 år. Og jeg tror da heller ikke, at der er nogen, der er blevet skræmt over, at jeg har et barn. For det meste bliver de bare overraskede, fordi jeg gemmer moderrollen væk i byen. Der er også flere, der har sagt, at jeg var mere moden end andre, så jeg tror egentlig, at det kan virke tiltrækkende.

Når det kommer til fremtiden, ved Anja endnu ikke, hvad hun ønsker, at den vil bringe på mandefronten.

– Jeg kan ikke rigtig se, hvordan de to liv, jeg lever, skal forenes, for jeg har svært ved at se en ny mand i min søns og mit liv. Jeg kan dog bedre og bedre forestille mig at få en kæreste, men jeg kan ikke se mig selv bo sammen med ham – jeg har det sådan, at man godt kan leve på andre måder end i en kernefamilie, siger hun.

Når det kommer til en kæreste, er det måske heller ikke i byen, at han skal findes.

– Jeg kan jo se, at mine veninder, der gerne vil have en kæreste, har det svært. Tit er det sådan, at de møder en, ses et par gange, og så finder de ud af, at han nok var mest interesseret i sex. Problemet er også, at der er noget på spil. Man kan ikke rigtig være ærlig. Hvis man siger, man er interesseret i en kæreste, skræmmer man mændene væk, og hvis man siger, man er interesseret i sex, er man billig. Det kan jeg godt blive dødtræt af. Men lige nu er det sjovt. For mig har bylivet jo også sin begrænsning – det meste af tiden bruger jeg jo på at være mor. Men jeg har en singleveninde, der ikke nyder det på samme måde. Hun har ikke børn, men vil gerne have det, så for hende er der jo noget helt andet på spil, når vi går ud, siger Anja.

3 gode råd fra Anja til dig, der er nyskilt

1.) Nyd at være alene. Brug tiden til at finde ud af, hvad du vil. Det er så fast indgroet i mange, at man skal have en kæreste, men måske er det i virkeligheden ikke det, du vil.

2.) Ret ryggen, smil og på med de høje hæle og den nedringede bluse, og gå så ud og få opmærksomhed. Det kan godt være, at det er overfladisk, men det giver altså alligevel en følelse af at være værdsat.

3.) Se det som et plus, at du har en fortid. Du er nogle erfaringer rigere, og du ved, hvad du kan lide, og hvad du ikke kan lide.

Facts om ægteskab og skilsmisser
Det bliver ikke nemmere at finde en mand med alderen. Indtil du er i midten af 50’erne, er mændene dog i overtal i befolkningen, men derefter tager kvinderne over. Og når du er i midten af 90’erne, er der 4 gange så mange kvinder som mænd…

40 procent af alle ægteskaber i Danmark ender i en skilsmisse.

Sandsynligheden for, at et ægteskab ender i skilsmisse, er størst mellem ægteskabets 3. og 11. år og topper i det 8. år. Mere end halvdelen af de ægteskaber, der går i opløsning, gør det før det 12. år.

Mere end en tredjedel af alle voksne lever alene.

45 procent af alle børnefamilier adskiller sig fra kerne-familien. Størstedelen er enlige mødre med børn.

Kilde: Danmarks Statistik

Henter...