Emilia van Hauen
SPONSORERET indhold

Emilia Van Hauen: "Jeg har fundet frem til, at et godt liv handler om to ting"

Foredragsholder og forfatter Emilia van Hauen om at være en utålmodig billist, om at føle sig værdsat af sine store sønner og om inspirerende kvindeskikkelser.

Af:: Nina Kruse Holst-Andersen Foto: Miklos Szabo
02. maj. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Hvornår føler du dig ­værdsat?
– Jeg føler mig værdsat, når jeg efter et af mine foredrag oplever, at et menneske kommer over og siger, at mine ord virkelig har gjort indtryk. Men også når min 14-årige søn holder mig om hovedet og siger: "Lille mor, du er så sød". Begge mine sønner er jo fysisk større end mig nu og kan klare sig selv på mange punkter. Så det er så dejligt, når de helt spontant viser mig ømhed.

Hvilket årti ville du trylle dig tilbage til, hvis du kunne?
– Jeg kunne godt tænke mig at opleve Paris i 1789, hvor det moderne demokrati blev født. Det er et meget vigtigt år for hele den europæiske selvforståelse. Jeg synes, at for mange europæere tager demokratiet, friheden og sikkerheden for givet i dag. Det er farligt. Jeg har dog ikke noget behov for at opleve manglen på hygiejne og sygdomsbekæmpelse på den tid!

Hvad interesserer du dig for i øjeblikket?
– Hvad succes og fiasko er for os mennesker. Det er et emne, jeg har beskæftiget mig med i tre år, og den 2. maj udgiver jeg en bog om det. Efter en særlig oplevelse, der sendte mig til tælling i nogle måneder, begyndte jeg at interessere mig for, hvad det egentlig er, der skaber mening og værdi i vores liv. Jeg fandt frem til, at et godt liv handler om to ting: Hvad jeg ønsker at bidrage med til samfundet og at dyrke de relationer, der betyder noget for mig.

Hvad er din største svaghed?
– Jeg er i hvert fald en ret aggressiv bilist. Jeg synes, alle andre er i idioter i trafikken. Så jeg taler ikke så pænt derinde i min egen lukkede kabine. Jeg har det desværre også med at tage ting nært og blive påvirket af, hvad andre mennesker siger til mig. Jeg ved dog også, at følsomheden er min styrke i forhold til mit arbejde.

LÆS OGSÅ: Emilia van Hauen: “Alt det, som kvinder altid har været gode til, bliver efterspurgt i dag”

Hvornår er du helt dig selv?
– Når jeg mediterer. Under god sex med et menneske, der betyder noget særligt for mig. Men også når jeg ser tv-­serier, hvor jeg giver mig selv lov til at træde ind i et andet ­univers og give slip i hverdagens faste rammer.

Hvad er det bedste ved den alder, du har nu?
– Det bedste ved min alder er erfaring. Det har givet mig en ro i livets kriser og afsavn. Hvis der sker noget, der ikke er fedt, så ved jeg, at jeg nok skal komme igennem det, for det har jeg jo gjort med alt andet indtil nu. Jeg føler mig helt sikker på, at alt nok skal blive godt igen.

Hvem har gjort særligt ­indtryk på dig?
– Michelle Obama. Jeg har jo ikke mødt hende personligt, men jeg har lagt særligt mærke til hende det seneste halve år i medierne. Hun optræder med så meget værdighed og selvsikkerhed, at jeg er dybt fascineret og betaget af hende. Det er virkelig en kvinde, der hviler i den, hun er, og samtidig har humor og viser overskud over for andre.

Hvad indebærer feminisme i dag for dig?
– Feminisme er, at kvinden er fri til at være den kvinde, hun ønsker at være. Der er jo i virkeligheden ikke forskel på feminisme og ­humanisme, og både mænd og kvinder har ret til at være frie mennesker. Lige nu ser jeg ­serien "Vikings", som giver os en del spændende ­kvindeskikkelser, som vi kunne lære meget af! Kvinderne kæmper side om side med mændene i ­serien, men der er også plads til at være den feminine, flirtende eller omsorgsfulde.