Jamie Oliver
SPONSORERET indhold

”En verden uden kage er kedelig”

Den verdensberømte kok Jamie Oliver er hoppet med på den sunde ”mad er medicin”-bølge med programserien og kogebogen ”Superfood”. Det sker selvfølgelig med hans vanlige jordnære, no bullshit-tilgang. Spis rigtig mad af gode råvarer, og snup så en kage en gang imellem, lyder hans budskab.

Af:: Redaktionen
17. feb. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Der mangler et kapitel i Jamie Olivers nye kogebog om mad, der gør dig sund og glad. Og det er helt bevidst. Kager, søde sager og desserter med avocado, sorte bønner og kokosolie, som ellers er et hit hos tidens sundhedsguruer, skal man kigge langt efter.

LÆS OGSÅ: ”Det var nederen at blive kåret som Norges mest sexede mand”

– Stort set alle gode kager indeholder en del sukker og smør. Der findes ikke en sund dessert. Men en verden uden kage er kedelig. Drop i stedet sodavand og dårlige morgenmads-produkter med alt for meget sukker og tilsætningsstoffer. Spis rigtig og sund mad morgen, middag og aften. Og spis så et ordentligt stykke kage en gang imellem.

Sådan! Jamie Oliver, køkken-gadedrengen, der er blevet en vedholdende madaktivist, har meldt sig i koret af sunde kokke og har netop udgivet "Superfood – sund mad hver dag". Han er for meget businessman til ikke at springe på den store bølge. Men omvendt har han også for længst slået fast, at han ikke gør noget af rent kommercielle og overfladiske grunde. Han vil simpelthen så gerne have alle – fra børn til voksne – til at få mere viden om, hvad de putter i munden. Viden er magt, som han siger. Han vil skabe klarhed og lave inspirerende mad, hvor den hvide pasta er byttet ud med fuldkornspasta og sprængfyldt med nærende kulørte grøntsager.

LÆS OGSÅ: "Min søn har 5 millioner fans på Facebook"

Den smittende passion har altid været der. Fra da han for 16 år siden susede rundt på scooter som "The Naked Chef"og charmerede sig ind i alle køkkener til nu, hvor han taler dunder til både politikere og den del af madindustrien, der fylder forbrugerne med tilsætningsstoffer, forvirrende og mangelfulde deklarationer, hormoner og dårlig mad.

12 kilo lettere

Men der er også sket noget andet. Det stråler ud af ham, som han sidder her bænket i restauranten Fifteen i det østlige London, hvor utilpassede unge siden 2001 er blevet uddannet til kyndige køkkenfolk under hans ledelse. Bandeord og hans kærlige tiltale som "hon" og "darling" er stadigvæk en naturlig del af hans jargon. Men han er også blevet mere skarp og alvorlig. Og så har han tabt sig 12 kilo. Uden at være sulten. Uden at være på kur.

– Min familie har altid været ret sund og spist god mad. Den største ændring for mig er, at jeg nu i forbindelse med bogen har studeret ernæring og er kommet til at forstå mad bedre, som gear på en cykel. At jeg kan bruge ingredienserne meget mere målrettet. Det har virkelig overrasket mig, at du ved at træffe gode valg kan spise temmelig meget og rigtig god mad, blive mæt og stadigvæk tabe dig, hvis du har behov for det. Uden at det giver køb på det inspirerende og lækre, fortæller Jamie Oliver, som i sin bog opfordrer til, at man spiser under 400 kalorier til morgenmaden og under 600 til frokost og aftensmad.

Da han i sin tid kom frem, var det med et befriende budskab om, at alle kan lave mad. Gennem årene er det budskab blevet suppleret med alskens temaer fra hans elskede italienske fortolkninger til mad på 15 minutter.

– Jeg tror mit publikum forventer, at jeg gør tingene på en bestemt måde. Med denne bog og tv-serien ville jeg gerne skabe et univers, hvor hvert eneste valg er et godt valg. Jeg vil gerne give klarhed, holde lidt i hånden og tage dig med på en lille rejse. Lave sund mad, der kun er godt – både for din krop, dine øjne, din hud, dine organer og hele den måde, du fungerer på, dine følelser og dit humør. Det behøver ikke være kedeligt, og det er ikke hippiefood, det er rigtig mad.

LÆS OGSÅ: Mikael Kamber: ”Så tag dog og fri til jeres kvinder!”

En bedre ægtemand

For Jamie Oliver har det været vigtigt at forsøge at nå ind til sandheden i den forvirrende jungle af budskaber om mirakelmad, der den ene dag er inde og næste dag dømt ude. Dels ved at snakke med eksperter, og dels ved at vælge rene råvarer frem for eksempel glutenfrie erstatningsprodukter. Opskrifterne er komponeret med spændende sammensætninger af velkendt mad som for eksempel marokkansk krydrede rejer med fuldkornscouscous og salsa med urter og granatæbler. Der er masser af nødder, fisk og grøntsager på spil. Chiafrø i inspirerende morgenmadsretter er en af de få hypede, trendy ingredienser, der er kommet med i bogen.

– Alt, hvad jeg har forsøgt at gøre, er at tale med førende eksperter og få sandheden. For mig handler det om at komme fri af snakken om slankekur og få kontrollen tilbage og få vished og at blive bedre til at forstå mad og ernæring.

I den faktuelle del af bogen er søvn også kommet med som en vigtig ingrediens i en sund livsstil.

– Søvndelen har nok været det mest radikale for mig. Jeg har altid behandlet det at sove som et job eller en ekstra bonus, når jeg var færdig med alt det andet. I dag bruger jeg teknologien i form af en app på min telefon til at lægge mig i seng akkurat, som når man putter et barn, siger han og går så vidt som til at sige, at han er blevet en bedre chef og ægtemand af det.

– Jeg har altid haft meget energi, men når jeg kom hjem, lukkede og slukkede jeg lidt, og det var måske ikke ligefrem den bedste version af mig, som min kone fik hver dag.

Superfood-bogen er på den måde også en personlig rejse.

– Min mad har altid handlet om friske råvarer og rigtig mad. De seneste par år har det ændret sig til tankegangen om, at mad også er medicin. Det er vel i virkeligheden det store skift, vi ser lige nu. Guys, mad er medicin! Hvorfor er vi alle så vilde med at sluge piller og tage antibiotika og så videre? Livsstilssygdomme relatereret til vores mad og Diabetes 2 er et stort problem overalt i Europa og USA.

Viden er magt

Han er så ivrig, at han indimellem taber ordene, og han taler, som om vi er ved at planlægge en stor kampagne. I de senere år har han været frontkæmper for burhøns, økologi i alle afskygninger, har stiftet Jamie Oliver Food Foundation og den årlige Food Revolution Day og fik Ed Sheeran, Poul McCartney til at synge til fordel for børns ret til sund mad. I øjeblikket fører han kampagne for en sukkerskat på blandt andet sodavand.

– Der kan være så meget information om mad, at du er lige ved at græde. Samtidig mangler der så meget viden, at du får lyst til at græde igen. Hvad jeg virkelig elsker, er de uomtvistelige fakta – søvn, væske og fibre er de helt store emner de næste 10 år. Og videnskaben bakker det op. Viden er magt. Det mest irriterende for industrien er, når vi forbrugere har viden. Det er vigtigt, hvad du og jeg hver især gør, men det er vigtigere, at vi alle gør noget. Det er den vedholdenhed, der skaber ændring. Hvis du ser på McDonald's i England, så bruger de i dag æg fra fritgående høns, økologisk kød og mælk. Men i USA er det ikke sket endnu. Hvis forbrugerne forventer mere, er virksomhederne nødt til at levere det.

Vi skal huske, at vi som forbrugere har den magt i vores køkken, og når vi handler, understreger han. Og det er netop her han formår at forene sin store politiske ideer med inspirerende handling. Ud over at være godt for kroppen og den personlige sundhed, handler alt den mad, han disker op med i Superfood-bogen netop om at købe ordentlige råvarer uden tilsætningsstoffer og andet skidt.

– De rigtige valg kan give dig energi, bekæmpe sygdomme og mulighed for at leve et længere og bedre liv.
Mad har en enorm magt over os og derfor en alvorlig sag. Men vi skal heller ikke glemme, at mad også handler om at skabe minder og gode stunder. Det er ikke bare benzin til kroppen. Det er det hele, og det er derfor, du også skal spise et stykke kage. 

LÆS OGSÅ: "Jeg føler mig latterliggjort som transkønnet kvinde af ’Den Danske Pige’

LÆS OGSÅ: Godt nyt til alle madelskere: Ny guide finder restauranten til dine behov

LÆS OGSÅ: Man kan ikke blive voldtaget af sin partner – eller kan man?