På ferie med den sammenbragte familie
SPONSORERET indhold

På ferie med den sammenbragte familie

Åh hvor det bliver dejligt, at få sommerferie! Eller gør det? Bekymrer du dig i bund og grund om, hvordan ferien som sammenbragt familie skal gå?

Af:: Mette Haulund Foto: Alamy
10. jun. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

En ting er at få tingene til at fungere i de vante dagligdagsomgivelser, selvom I ikke nødvendigvis er enige om alt, noget andet er at få en længere ferie til at fungere som sammenbragt familie. For nogle fungerer det super godt, og for andre resulterer det nærmest i noget der skal overstås og med følelsen af at have behov for ferie efterfølgende.

Det intense samvær byder nemlig ikke nødvendigvis kun på hygge, afslapning, glade børn, is ved vandet, grillen tændt og et glas rødvin på bordet. Det kan i høj grad også byde på frustration over, at opleve at den tætte familiefølelse, man så gerne vil have, faktisk ikke er tilstede, eller at man når alt kommer til alt, står på hver sin banehalvdel med egne børn.

Men det er jo for ærgerligt, at ødelægge en mulighed for en god ferie, så tag ansvar for at få den bedste ferie, eksempelvis ved at:
- Tale med din partner om de bekymringer du har omkring ferien. Italesæt problemstillingen og vær bevidst om hinandens holdninger.
- Tænke over, hvordan du ser den mest optimale ferie for jer, og tal derefter med din partner om dine tanker og behov.
- Indgå nogle aftaler som gør, at I minimerer risikoen for en dårlig ferie.
- Finde ud af, hvad der skal til for at du kan bevare de positive tanker om og på ferien.
- Kende dine begrænsninger.

På selve ferien er det vigtigt hele tiden at holde dig for øje, hvad der skal til for, at du får den ferie, du ønsker dig, ud fra de præmisser du har.

Tænk hele tiden over, hvad du selv kan gøre for at få en god dag. Ønsker du dig opmærksomhed, hygge, nærvær og samhørighed med din partner, så er det ikke en super god idé, at trække dig ind i dig selv og tumle med dine negative tanker om din partners børn, bekymringer, irritationer osv. Det er heller ikke en god idé, at fokusere på alle de små ting, som du finder at irritere dig over, eller skælde ud over det mindste.

Nogle gange er det bare en god idé at sige PYT! Pyt med det, det går nok. Pyt med den lille ting, det har ikke nogen betydning i det samlede billede.

Er der noget, der alligevel irriterer dig, så spørg dig selv, hvordan det kan irritere dig mindst muligt. Bidrag med ting, som du ved skaber positiv energi og god samhørighed mellem dig og din partner.

Du kan også bruge nogle af nedenstående læringssætninger til at fokusere anderledes:
- Er det noget du kan gøre en forskel på? Hvis ikke, så skal du lægge det fra dig.
- Er der nogle, der gør noget direkte for at irritere dig. Hvis det er tilfældet skal der selvfølgelig gribes ind. Hvis ikke så tænk over, hvorfor det irriterer dig og hvad du kan gøre for, at det irriterer dig mindst muligt.
- Ville du reagere på samme måde, hvis det var dine egne børn, der gjorde det, du irriterer dig over.
- Bidrager du lige nu til en god eller en dårlig ferie?
- Hvordan kan du tale med din partner om dine tanker og følelser, så det kommer til at fremstå mindst mulig kritisk.

Hvis du mest af alt ser ferien med de sammenbragte børn, som noget der skal overstås, så overvej muligheder som:
- Kan I holde ferien, eller noget af den, hver for sig?
- Hvad skal I lave i ferien, som gør den bedst mulig?
- Kan I opdele ferien med og uden børn og på de måde både få kæreste- og familieferie?

Husk at din gode ferie trods alt er dit ansvar. Der er andre, der har medindflydelse, men du har altid muligheden for at skabe positive elementer i din ferie.