Festival i Danmark
SPONSORERET indhold

Festivaloversigt: Her er de bedste i Danmark

Det danske sommerland er fyldt med musik – mærk efter, hvor du befinder dig på spektret fra urinstøv og toiletkø til højkulturel picnicstemning, og find din favoritfestival.

Af: Maria Bruun-Schmidt Dorrens
12. jun. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Den hippe: Northside

I 2016 genanvendte Northside 76% af sit affald.

I lang tid manglede Aarhus en musikalsk begivenhed, der kunne tiltrække internationale kunstnere og danne en festivalramme for byens mange unge, kreative mennesker. NorthSide var svaret og har siden 2010 udviklet sig til en stor byfestival tæt på centrum af Aarhus – uden overnatning, så hotellerne omkring pladsen er hurtigt booket.

Anne Gadeberg, 32 år, København
– Northside er tre dages Grøn Koncert Glamour. Glamour, fordi alting lige har fået et nøk opad. Jeg kan stå og skråle med på alt fra oldschool rapbands som Jurassic 5 til Lukas Graham med et glas champagne i hånden. Mest af alt er det nok bekvemmeligheden, jeg synes er guld værd. I modsætning til Roskilde Festival ligger Northside i hjertet af Aarhus by. Det gør det utrolig bekvemt at gå(!) direkte hjem i en varm seng – om det er i en venindes lejlighed eller Cabinn. Og jeg kan sove branderten ud uden tis og et gigantisk lydsystem op ad mit telt. Ahh...

Et godt råd: Jeg har haft mange gode stunder i området mellem Cigarbaren og trappen op mod den store plads.

Den største: Roskilde

Gennemsnitsalderen for publikum er 24 år.

Alle har en mening om Roskilde. For alle har haft en datter, en ven, en mor eller en mand, der har skejet ud på de grønne græsarealer med en fremmed og en flaskeøl. Roskilde begyndte egentlig som en lille hippiefestival 1971, men er i dag Nordeuropas største musikfestival, der hvert år samler punkprinsesser, ægtepar og studerende. Som slår deres telt op på en knoldet mark. Roskilde Festival præsenterer et musikprogram af rock, pop, elektronisk musik, hiphop og verdensmusik.

Betina Astrup, 52 år, Frederiksberg
– Efterhånden er Roskilde jo blevet sådan en alle-generationers-festival, og det kan jeg godt lide. Der er så mange typer, der tager af sted, så festivalpladsen får et broget udtryk. På Roskilde Festival er plads til alle.

– Det var mine børn, som i første omgang inspirerede mig til at tage af sted, og jeg mødes stadig med dem hvert år og får en Pixie Burger – det er hyggeligt at kunne dele den oplevelse med dem. Sidste år købte jeg en bunke Pixie-burgere til dem og mine veninder, fordi jeg havde fødselsdag, og så havde de taget fødselsdagslys med, som de satte i burgerbollerne. Det var så hyggeligt og en god måde at fejre sin fødselsdag på. Da jeg blev 50 år spillede Rolling Stones f.eks. for mig ;)

Et godt råd: Et regnslag er genialt! Sidste år var det sådan regnslag af, regnslag på, og det er fedt, du bare lige kan svinge det over overtøj og taske. Du kan også bruge det, når du skal sidde på jorden.

LÆS OGSÅ: Ø-ferie i Danmark: Derfor skal du vælge Langeland

Den hyggelige: Nibe

2016 var rekordår for Nibe Festival, der er Nordjyllands største.

Nibe Festival har i over tre årtier været samlingspunkt for god stemning, hyggeligt samvær og overvejende pop- og rockmusik. Festivalen er Nordjyllands største og er placeret midt i idylliske "Skalskoven", der hvert år lægger trækroner til omkring 100 fede koncerter på fire scener af både danske og internationale kunstnere. Festivalens overskud doneres hvert år til kulturlivet i Nordjylland.

Anja Juul, 40 år, Vodskov
– Der er gjort meget ud af at lave små intime områder med hængekøjer og sækkepuder på Nibe Festival, og det er så hyggeligt. Der hersker en mangfoldighed og en stærk fællesskabsfølelse, som jeg elsker, og jeg har mange festlige festivalepisoder at finde frem fra skattekisten; første år vandt jeg VIP-billetter, som Nordjyllands trafikselskab udloddede for den bedste bushistorie. Så udgav jeg mig for at være psykoterapeut, vel at mærke live i Æteren på den lokale Radiostation ANR under festivallen. Jeg husker også et andet mindeværdigt øjeblik, hvor min søster og jeg havde været i Reservatet og høre Led Zepelin Jam, og da det var ved at blive daggry, traskede vi hjem ad skovstierne og iagttog de spæde solstråler gennem træerne, mens vi blev sunget ud af Alex Nyborgs fantastiske stemme i sangen Stairway to Heaven. Der har været så mange fantastiske øjeblikke!

Et godt råd: Du skal helt sikkert opleve musikscenen ved navn Reservatet, der er total lejrskolestemning, meget intimt. Bestil også en stærk spionkaffe (kaffe og Bailey) i den famøse blå kaffekande ved stor scene, når du holder en tiltrængt pause mellem koncerterne. Tag også forbi Jægerhytten, hvis du kan lide store fadbamser og dans på bordene.

Den grønne: Skanderborg

Bæredygtig brandert? Smukfest var den første danske festival til at gå 100% øko på fadøl.

Hvert år koger bøgeskoven i Skanderborg Skov af begejstring, når Smukfest bliver skudt i gang. Gæsterne kan endda – i tråd med det grønne tema - nyde af en bæredygtig brandert, da der kun bliver langet økoøl over bardisken. Smukfest fokuserer på dansk musik, både de kommende talenter og gamle travere, men er også gode til at finde få gode internationale stjerner, der altid kan sætte en fest i gang under stjernerne. Mads og Monopolet gæster i øvrigt også festivalen.

Henriette Sander Troelstrup, 42 år, Skanderborg
– Jeg hilser både på vores teenagepigers venner og vores ældre venner, når jeg er på Skanderborg Festival. Den er for alle, og jeg tror virkelig, det er Danmarks smukkeste festival med placeringen i bøgeskoven ved søen. Musikken er bred, og selve festivalen lægger op til hygge og nærvær. Der er f.eks. masser af mulighed for at slappe af og nyde omgivelserne. Folk er generelt meget høflige, og jeg fornemmer ikke så meget tumult og ballade. Bliver jeg trådt over tæerne eller skubbet til, siger folk ofte undskyld.

– For nogle år siden var der et lille telt, "Lågsus" hvor der først på dagen – foran teltet – blev annonceret underholdning eller intimkoncerter. Der blev spillet 3-4 numre, ofte af kunstnere som senere skulle på scenen. Jeg oplevede bl.a. Mads Langer her, der var så fint og nærværende, vi var jo kun ca. 100 personer i teltet!

– Sidste år havde jeg min søster med for første gang. Det var fantastisk at dele festivaloplevelsen med hende. Jeg husker, vi stod i solen og nød Sting – både musikken og hans udseende ;)!

Et godt råd: Nyd en frokost på Smukfisk eller en pizza på Cofoco Italy med god kaffe og is eller noget hurtigt natmad ved LêLê... Boller i karry fra den lokale håndboldklub er også på min liste. Tjek vejrudsigten, så du kan tilpasse din påklædning til vejret. Husk altid en jakke med lommer, så du kan lade håndtasken blive hjemme og hav en strik eller et tørklæde med til den kølige aften, så du kan nyde dine koncerter. Download Smukfest-app'en for at finde mere information.

Navnet Tinderbox har inspiration fra ”Fyrtøjet” skrevet af den odenseanske digter og forfatter H.C. Andersen

Det nye skud på festivalstammen, Tinderbox, blev etableret i 2014, og dengang var den tiltænkt som en stor, ny dansk musikfestival i europæisk klasse. En modspiller til Roskilde Festival, som inden for få år skulle trække et stort publikum til Odense. Festivalen har været vellykket de første år med et godt elektronisk program og overskuelige køer til toiletterne. De næste år arbejder festivalen på at få sin egen identitet og særpræg, som festivalgængerne også er med til at bygge op. Festivalen har de senere år lukket op for, at gæsterne kan sove på Fyens Væddeløbsbane et stykke uden for festivalområdet, hvor man kan erhverve sig plads. Men man skal være hurtigt ude!

Bende Paulsen, 32 år, Vanløse
– Musikken rammer bredt, der er noget for enhver smag. Selv kan jeg godt lide at feste nede ved Magicbox, hvor der udelukkende spilles elektronisk musik. Det er forholdsvist hurtigt at komme til og fra Odense i forhold til København, så festivalens beliggenhed er et plus, synes jeg. Og så er det rart med en festival, hvor man vågner op i en seng på et hotel - og ikke på en halvflad luftmadras i et telt med en temperatur på 50 grader.

– Jeg har lært af bitter erfaring, at man ikke skal forsøge at hapse en sulten mands tarteletter - så bliver man stukket i hånden med hans gaffel! Et godt minde er Hedegaards koncert lørdag sidste år (2016, red.), hvor der var skybrud, mens folk var fuldstændig ligeglade. De ville bare have en fest, og det var der! Det var så fantastisk. Vi kunne seriøst vrides bagefter!

Et godt råd: Book hotel i rigtig god tid. Inden festivaldørene åbner, kan du eventuelt tage et tæppe og nogle drikkevarer med og slå dig ned foran indgangen til Tinderbox – det er rigtig hyggeligt, og der er altid sådan en god lejrstemning. Mangler du lidt gang i den, så smut ned til Magicbox-scenen.

Den kunstneriske: Heartland Festival

På Heartland kan du høre podcasts fra magiske træer, deltage i i backgammonturneringer og meget mere.

Det smukke Egeskov slot, der er bygget i 1500-tallet, danner ramme om Heartland Festival, som forbinder musik- og madscenerne med livesamtaler og samtidskunst. Det er intentionen, at Heartland vil tage pulsen på den tid, vi lever i, og gennem kunst og samtale spørge ind til den tilværelse, vi fører i dag. Er du kulturinteresseret, er det lige en festival for dig! Og er du kvalitetsbevidst, så bliver du nok lige så glad for at vide, at madboderne fokuserer på lokalt producerede råvarer.

Janne Villadsen, 34 år, København V.
– Da jeg gennem de sidste mange år har arbejdet med kultur og formidling, har jeg nok lidt ubevidst ledt efter en festivalplatform i Danmark, der formåede at kombinere flere kulturgenre under et tag. Derfor faldt jeg fuldstændig for Heartland, hvor man har forbundet talks, kunst, musik, mad og natur, hvilket giver en helt unik oplevelse. Omgivelserne en fryd for mit æstetiske indre!

– Der var mange fantastiske øjeblikke på Heartland sidste år (2016, red.); rosé på græsplænen med udsigt til kunstner-trioen A-kassens installation i søen foran Egeskov Slot, det eventyrlige Heartland Banquet, som involverede madkunstner Mette Martinussen og Per Hallundbæk fra Falsled Kro. Så var der Marina Abramovic, der forvandlede sin talk til en energisk og berigende performance, et roligt øjeblik på gulvet midt i Brian Enos smukke lydværk "The Ship", og de mange, mange store hoppebolde, der flød ud over publikum under Flaming Lips' magiske koncert, uforglemmelige solnedgange og ikke mindst rigtig mange grin!

Et godt råd: Køb en billet til Heartland Banquet, som er en del af festivalens madprogram. Ta' dig tid til at høre talksene, de er vildt godt kurateret. Vær ikke bange for at sove i telt, festivalen er den reneste og pæneste festival, jeg nogensinde har været på. Husk et godt tæppe at sidde på, Heartland føles lidt som en lang og smuk picnic.

Andre festivaler, du kan besøge

Samsø Festival
Livø Festival
Langelands Festival
Tønder Festival

Anbefalet til dig