Damaskus
Foto: Sofie Pedersen, Bulls | Syriens hovedstad, Damaskus.
ALT for damerne

Damaskus

Guide: Tag veninderne med til Damaskus

TILFØJELSE: Vi gør opmærksom på følgende anbefaling:"Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Syrien, og danskere opfordres til at forlade landet. Der er en meget stor risiko for bortførelse af vesterlændinge i hele landet, også selvom de er af regional eller anden etnsik herkomst. Danmarks deltagelse i koalitionen imod Islamisk Stat kan udsætte danskere for særlig risiko."Udenrigsministeriets rejsevejledninger, 2. oktober 2014.

Af Sofie Pedersen 17.jan.2012 Livsstil

Syriens hovedstad Damaskus er et oplagt mål for venindeturen. Her er mellemøstlig mystik, farverige markeder og wellness til rene eventyrpriser.

Her er gårdhaver med rislende fontæner, klatreroser, mosaikker… 

Damaskus bliver af mange betragtet som Mellemøstens perle – med god grund. Byen er både fantastisk charmerende, sikker og billig. De fleste seværdigheder ligger i den gamle bydel, der byder på en overflod af smuk islamisk arkitektur. Storslåede koranskoler, paladser, badehuse og ikke mindst den imponerende Umayyad Moské, som tiltrækker pilgrimme fra hele Mellemøsten.


LÆS OGSÅ: Korrespondent Puk Damsgaard: "Jeg kan også miste mig selv"

Stemningen er afslappet, og Damaskus befinder sig på mange punkter i en tidslomme. Veteranbiler fylder i gadebilledet, og over alt findes små caféer, hvor folk samles i timevis for at spille backgammon og bappe på vandpiben. Som kvinde kan du trygt færdes alene i byen, og på en spadseretur møder du både moskeer og kirker samt et utal af små værkstedsbutikker med håndværk, der for længst er blevet industrialiseret i Europa.Souken lokker med sit vidunderlige bombardement af farver og dufte. Her er endeløse mængder af keramik, æteriske olier, sjaler, smykker og krydderier. En kop kaffe eller te hører med til enhver god handel, ligesom man naturligvis prutter om prisen.Trænger fødderne til en pause, kan du forkæle dig selv i en flot udsmykket hammam, hvor dejlig top til tå-massage hører med til oplevelsen. Eller kigge inden for i en af de mange stemningsfulde gårdhaver og nyde et øjebliks ro.

Et lokalt ordsprog siger, at ethvert menneske har to hjemlande – sit eget og Syrien. Det illustrerer på fornem måde den gæstfrihed, de lokale møder dig med. Så glem alt om Muhammedkrise-paranoia og pak trygt kufferten.

 

"Den søde tand "

Midan kvarteret kunne lige så godt hedde tandlægens skræk. Lidt syd for bymidten ligger dette sukker-eldorado, hvor de lokale tager hen for at more sig i aftentimerne.

Der er glaserede nødder så langt øjet rækker, tårnhøje stakke af daddelkonfekt og naturligvis uendelige mængder af hvinende sød og fedtet baklava. De smukt dekorerede æsker med kandiseret frugt er en lige så stor fryd for øjne som for gane og en oplagt gaveidé. Konfektbutikkerne ligger side om side med gode falafel- og shawarmaudsalg, og butikkerne lukker først omkring kl. 3 om natten.

"Dansk kulturperle"

Det myldrer med imponerende arabisk arkitektur i den gamle bydel. En af de flottest istandsatte bygninger huser Det Danske Institut, og besøgende er velkomne til at gøre holdt i den charmerende gårdhave og nyde de smukt dekorerede mødelokaler. Instituttet har åbent søndag til onsdag kl. 9-15 og torsdag kl. 9-14.

8-10 Souq al-Souf, Souq Madhat Basha
 

"Mangfoldig moské"

 Ved den store Umayyad Moské er der et praktisk rum, „Putting on special clothes room“, hvor kvinder med utilstrækkelig påklædning bliver udstyret med en kutte, som dækker alt på nær ansigtet. Således beredt, er du klar til at lade dig betage af de majestætiske søjler og den store indre gård, der leder op til selve moskéen. Pladsen har været hellig for forskellige trosretninger i 3.000 år. Først som tempel til ære for torden- og regnguden Hadad, senere som romersk tempel for Jupiter, dernæst som kristen kirke og som moske efter arabernes indtog i Damaskus i 636. Faktisk fungerede stedet i 70 år som bedehus for både kristne og muslimer, og moskéen huser stadig et stort skrin til ære for Johannes Døberen. Det er tilladt at tage billeder, hvilket de lokale gør i stor udstrækning.

 

 

"Renskuret selvforkælelse"

De dampende hammamer byder på velgørende bodyscrub og massage i smukke omgivelser. Udefra gør de offentlige badehuse ikke meget væsen af sig, og indgangen er som regel godt skjult bag et klæde. Men inden for åbenbarer sig de fineste dekorerede kupler og badenicher sig. Ud over at din hud bliver babyblød, hører det med til fornøjelsen at betragte de lokale kvinder, der benytter badet som et frirum, hvor de uforstyrret kan sladre og nyde en vandpibe sammen. Det koster 50-100 kr. for en fuld behandling.

Hammam Ammonah – åben for kvinder fra 8-20. Ligger for foden af Al Dadaah gravpladsen, hvor Omawi Street krydser Sarouja Street. Tlf. + 963 11 23 16 414

Hammam Bakri – åben for kvinder fra 10-17. Ligger på Bakri Street ved Bab Touma.

 

"Sov som en prinsesse"

Flere af de historiske huse fungerer nu som hoteller, der kan få prinsessen frem i enhver. Her er gårdhaver med rislende fontæner, klatreroser, mosaikker og kunstfærdigt udskårne træmøbler, du kan slænge dig i efter dagens sightseeing.

Udlev prinsessedrømmen (hvis du har sådan en) og tjek ind på eventyrhotellet Dar al-Yasmin, der ligger i gåafstand fra alle seværdighederne. I efterårssæsonen fås et dobbeltværelse for 150 dollars.

Daralyasmin.com

 

"Overnat lokalt – og billigt"

Du kan også vælge at bo med de lokale og få en autentisk oplevelse med hjem. Yalla House udlejer værelser hos private familier til meget budgetvenlige priser. En uges overnatning koster omkring 600 kr.

Yallahouse.com

 

Mr. everywhere

Hvis du ikke ved, hvordan Syriens præsident Bashar al-Assad ser ud, lærer du ham hurtigt at kende. Præsidentens foto hænger over hele byen og overvåger alt fra trafikken til din middag på restauranten.

Selviscenesættelsen minder om, at Syrien langt fra er demokratisk. Flere unge roser dog Bashar for hans forsøg på at omlægge årtiers socialistiske planøkonomi til markedsøkonomi.

 

"Shopping i souken"

Den overdækkede bazargade Souk-al-Hamadiyah er et rent slaraffenland af eksotiske indkøbsmuligheder og sanseindtryk. Udvalget af tørklæder er intet mindre end imponerende, og overalt i Damaskus findes lækre silke- og pashminasjaler til gode priser.

Cirka midt i al-Hamidiyah-souken finder du Tony Stephan’s, som har silkestoffer i høj kvalitet og antikke, smukt dekorerede skåle i kobber og sølv.

Tæt ved ligger isbutikken Bakdash, der serverer en fantastisk hjemmelavet is, rullet i rigelige mængder pistacie- og cashewnødder.

Krydderisouken al Bzouriyya dufter af kardemommekapsler og kaffebønner, som bliver malet over alt og udgør substansen i den lokale version af en god kop kaffe. Hvis du kan lide den syriske mad, så spørg efter krydderiblandingen „7 spices“.

Gør også et stop hos en af de lokale „materialister“, der sælger hokus-pokus-produkter og hjemmelavet skønhedspleje. De smukke grønne sæber indeholder en blanding af laurbær- og olivenolie. Jo mere laurbærolie, jo mere blødgørende og dyrere.

"Gnistrende glaspusteri "

Hos Factory Abou Ahmad kan du se kunsthåndværkere fremtrylle smukke vaser og skåle af den brandvarme, sirupsagtige glasmasse. De mundblæste glas sælges til noget nær foræringspriser, så sørg for, at der er god plads i håndbagagen!

Aiehda Asharia Street, overfor Bab Sharki

 

"Mezes en masse"

Syriens køkken byder på himmelsk hummus og lækre mezes af aubergine, spinat og peberfrugt, der spises til forret sammen med nybagte fladbrød og oliven i udvalg. Den aromatiske tabbouleh af friskhakket persille og mynte er en klassiker, men prøv også fatoush, som er en skøn syrlig salat med granatæbledressing og ristede stykker af fladbrød.

Til hovedret venter utallige varianter af krydret kylling, lam og fisk, som smelter på tungen og serveres med grøn bulgur eller safran-ris.

Drik dejlig libanesisk vin til (den syriske kan være en blandet oplevelse!) og snyd endelig ikke dig selv for også at prøve en af de mange farvestrålende smoothies – f.eks. mynte, rørsukker og citron, der smager dejligt forfriskende som afslutning på måltidet.

Damaskus har masser af gode restauranter, og generelt kan du købe alkohol til maden i det kristne kvarter Bab Touma.

Vi anbefaler:

Elissar, serverer vin og ligger i et charmerende byhus á la 1001 nat. Dawamneh Street.

Al-Khawali, Straight Street nær ved den overdækkede souk al-Bzouriyya.

 

"Få overblik"

Fra bjerget Jebel Qassioun er der en fantastisk udsigt over Damaskus. Familier tager herop med picnickurven om lørdagen og kærestepar ynder at nyde solnedgangen fra bjerget. Tag en taxi dertil – det koster omkring 10-15 kr.


"Frække fristelser"

Syrisk undertøj er ikke bare frækt, men nogle gange helt grotesk. Der er minimalistiske g-strenge med fjer og blinkende dioder. Trusser, som går op i samlingen ved tryk på en fjernbetjening, og bh-sæt med fugleunger, der kvidrer libanesiske popsange, når de bliver kærtegnet.

Da undertøjet udelukkende sælges af mænd, er der ikke mulighed for at prøve, inden du køber. Til gengæld kan du blive den heldige ejer af et sæt musical underwear for bare 30 kr. Du finder lingeributikkerne i Souk-al-Hamidiyah."Det skal du også se"

Oasebyen Palmyra ligger cirka tre times kørsel fra Damaskus. På turen oplever du en del af Syriens fascinerende ørkenlandskab og passerer den lokale version af „Bagdad café“, hvor en beduinfamilie serverer te og kaffe.
Palmyra var engang Mellemøstens vigtigste karavaneby, og fordoms storhed mærkes stadig på en vandretur blandt ruinerne, der blandt andet omfatter et imponerende tempel for guden Baal og en bred søjlepromenade, som fører til det fint bevarede amfiteater.

 

55 km. uden for Damaskus ligger byen Maalula smukt klemt inde mellem to bjergsider. Befolkningen taler stadig det næsten uddøde sprog aramæisk, som også Jesus talte. En klippeslugt leder direkte fra Maalula til St. Thekla-klosteret, der har en hellig kilde, man kan
drikke af til helbredelse for alverdens dårligdomme.

Få Tel Aviv under huden.

Nøgleord: Damaskus, Syrien, Rejseguide, pigerejser, veninderne.

Fakta

ALT for damerne rejste med Viktors Farmor, som arrangerer pigerejser til Damaskus af en uges varighed. Pris 12.500 kr., Viktorsfarmor.dk

Malev, Turkish Airlines og Czech Airlines flyver alle fra Kastrup til Damaskus for knap 3.000 kr.

Efteråret og foråret er det bedste tidspunkt at besøge Damaskus på, da temperaturen i sommermånederne kan komme op over 45 grader.

Der kræves visum ved indrejse i Syrien. Det kan købes ved ankomsten til Damaskus lufthavn for 30 dollars kontant. 

Find mere rejseinspiration på ALTfordamerne.dk/rejser


Henter...