Aldrig din skyld
SPONSORERET indhold

”Idet vi passerer hinanden, griber han fat i mit ene bryst”

Der er langt fra klamme kommentarer og begramsninger til voldtægt. Det er vi enige om. Men hvis det første var utænkeligt, ville det sidste ske sjældnere. Som et foreløbigt punktum i kampagnen #aldrigdinskyld, hvor vi har sat fokus på voldtægt, ser vi nærmere på de krænkelser af kvinder, der sker hver eneste dag, men som vi ikke lægger så meget mærke til, fordi det er helt normalt…

Af:: Redaktionen
25. feb. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

18 år. På Roskilde Festival går jeg på en sti mellem teltene. Der kommer en fyr imod mig, og idet vi passerer hinanden, griber han fat i mit ene bryst. Jeg bliver helt paf og reagerer ikke udadtil. Næste dag går jeg samme vej og passerer den samme fyr igen. Scenariet gentager sig: Han griber ud efter mit bryst, men jeg når denne gang at reagere, griber hans hånd og siger "hvad har du gang i?". Han siger "din luder" og går videre.

23 år. En eftermiddag går jeg på Vesterbro, hvor jeg bor, da en mand i 30'erne stopper mig og spørger om vej. Da jeg har forklaret ham, hvilken retning han skal gå, rækker han hånden frem, som om han vil give mig hånden som tak. Da jeg griber den, trækker han mig ind imod ham og slikker mig på kinden. Det bryder så meget med normerne, at jeg ikke aner, hvordan jeg skal reagere. Jeg får sagt "stop med det". Han smiler og går videre.

24 år. Jeg har arbejdet som bartender i mange år og har måttet tåle stort set alt. Gramserier, tilråb osv. Jeg husker en fyr, der læner sig ind over baren, da han skal betale sin drink, og spørger "hvad koster du at få med oveni?". Han leverer det med et smørret smil, som om han har givet mig et kompliment.

Pernille om hverdagssexisme

"I begyndelsen af 20'erne begyndte jeg at sige fra over for hverdagssexisme, og ofte oplevede jeg at blive voldsomt fordømt: "Har du ingen humor?", "tag det dog som et kompliment" osv. At påpege, at det ødelægger den gode stemning at sige fra over for hverdagssexisme er den perfekte måde at fastholde kvinder som objekter på. Men vi skal sige fra og holde fast i, at det ikke er os, men dem, der ødelægger den gode stemning. Hverdagssexisme er udtryk for en norm i samfundet, og når normen siger, at det er okay at gramse og tale grimt til kvinder, så er der et kortere stykke til voldtægt. Skellet mellem, hvad der er ulovligt, og hvad der ikke er, glider."

I denne uges ALT for damerne (nr. 8) kan du læse om Pernille Skipper, Birgitte Hjort Sørensen, Line Gertsen, Ditte Giese og Cecilie Hothers oplevelser med hverdagssexisme.