Foto: Carsten Seidel
ALT for damerne

Jette Frölichs bedste rosentip

Af Nicola Kragh Riis 12.maj.2010 Livsstil

Yndlingsrosen
- Det er Major (kaldes også Provence), som ofte ses på gamle rosenmalerier. Den er fantastisk i blomsten, og den dufter helt vidunderligt.

Tip til at kombinere farver
- Mit tema går i den vilde have fra det hvide til de kinesiske roser med lidt gult i midten. I den stramme have, den franske have, som jeg kalder den, går det fra svagt rosa til lyserødt purpur og helt over i mørkerød. Du er nødt til at have kontraster med mørke roser mellem de sarte farver for at få en dybdevirkning i haven og et blikfang. Men jeg holder mig primært til de rosa farver.

Hvad skal man overveje, når man planlægger et nyt rosenbed?
- Det er ret vigtigt, at jorden er ordentlig. Bland rosenjord med havejord, som du gøder om foråret og igen i juli og lidt i august. Du skal ikke vente med at gøde, til roserne er ved at afblomstre, men mens de har brug for gødningen til at vokse. Tænk over om de roser, du planter trives bedst med sol i forhold til, hvor du stiller dem. På en nordvendt side står roser ikke så godt, de vil gerne have både lidt sol og lidt skygge. De vil gerne have læ, men det må ikke være for grydeagtigt, for så kommer der bladlus. Dem kan du spule væk med haveslangen. Men placer rosenbedet med noget læ og noget luft, og lidt væk fra huset er godt.
Livsledsageren
- Jeg har en gammel svagt lyserød Major-rose, som har fulgt mig i mange mange år. Den kom fra mine svigerforældre i Frankrig, og siden er den flyttet med mig til Trørød, Gilleleje, Skodsborg og nu Søllerød. Den skal følge mig hele livet.

De mest velduftende roser

- Mos-rosen Gloire de mousseux, dufter som en drøm. Det er en ponpon-rose, som desværre kan rådne, hvis der kommer heftig regn, inden den springer ud. Jeg elsker de gamle roser med mange kronblade.

De bedste roser til afskæring
- Det er Coupe d’hebé, Jaques Cartier og Major. De er alle søde i vilde buketter:Kom med

Besøg Jette Frölichs rosenhave:

Læs mere her

Henter...