Gøteborgs julemarked
SPONSORERET indhold

Besøg denne svenske perle og kom for alvor i julestemning

Fra midt i november og frem til jul er Gøteborg fint julepyntet og klar til at give dig et ordentligt skud julestemning. Her er en række gode tip til, hvad du kan opleve. Blandt andet kan byen prale med Sveriges angiveligt største julemarked.

Af: Marte Østmoe Foto: Marte Østmoe, Liseberg, Getty Iamges og visitsweden.se
23. nov. 2017 | Livsstil | Hjemmet

Julestemning for fuld musik

Sankt Lucia blev født i den sicilianske by Siracusa, men den største fejring af den italienske helgeninde sker faktisk i Sverige, og den er virkelig magisk at opleve i vintermørket.

Den 12. og især 13. december er der Lucia-optog med vidunderlig sang i de fleste svenske kirker, og Gøteborg er ingen undtagelse. Helt klart en oplevelse, der giver ro i sjælen.

Den svenske Lucia-fejring er en pragtfuld oplevelse med sang, lys og fyldte kirker, som her i Vasakyrken.

I centrum af Gøteborg sættes der hvert år kilometervis af lysinstallationer hele vejen fra Kungsport til Liseberg. En del af denne lys-allé er Det syngende Juletræ på Drottningtorget. Fra 1. til 23. december holdes der flere julekoncerter her. Lokale sangkor stiller op på en trappe i juletræsfacon og synger julen ind. Tidspunkterne for koncerterne annonceres på en tavle på torvet.

På Drottningtorget tager lokale kor opstilling og synger julen ind.

LÆS OGSÅ: Læs alle ALT.dk's artikler om JUL

Alt godt til maven

„Fika" med tryk på første stavelse er et svensk ord, alle Sverigesfarere bør kende.

Svenskerne har næsten gjort det at gå på konditori til en kunstform på linje med briternes afternoon tea, og at fika dækker over at tage sig en kop kaffe med blødt brød, typisk en kanelbolle, en flødeskumskage.

Ved juletid kan kaffen være erstattet med gløgg, og kanelbollen med en lussekat, som er en bolle bagt med ægte safran.

At gå på konditori i Sverige skal man unde sig selv, men man KAN godt købe kagerne med hjem i stedet.

Café Husaren, Haga Nygata 28, har gode kager, blødt brød (deres kanelsnegle kan snildt mætte mindst to personer) og svensk smørrebrød, hvilket vil sige på en eller anden form for hvidt brød.

Da Matteo café og bageri, Sprängkullsgatan 10A ved Artilleriet på Vallgatan, er et andet godt sted at spise frokost eller bare fika.

Frokost hedder lunch på svensk, og her er der god mulighed for at få sig et billigt måltid varm mad midt på dagen.

Rigtig mange restauranter tilbyder nemlig „Dagens lunch", hvor man får en ret varm mad + en vand og evt. en kop kaffe bagefter til omkring 100 svenske kr. Er man ude efter noget klassisk svensk, så gå efter „husmannskost", f.eks. pytt-i-panna, der er biksemad på svensk.

Man kan også tage en slentretur gennem Saluhallen på Kungstorget, hvor der er boder med alskens delikatesser – og gode spisesteder.

LÆS OGSÅ: De hyggeligste julemarkeder 2017

Juleindkøb i Haga

Bydelen Haga ligger i Gøteborgs vestlige del. Det er Gøteborgs ældste bydel, og husene er fint restaureret, men den hyggelige atmosfære med brolagte gader og små, indbydende butikker er intakt.

Her findes alt fra hattebutikker til legetøjsforretninger, antikviteter og genbrugsbikse, så her kan man nemt finde julegaver til selv den mest kræsne.
Haga har desuden sit eget julemarked i Haga Nygata hver weekend fra slutningen af november til 19. december. Åbent 11-16.
Læs mere på goteborg.com/haga-julmarknad/.

Haga er en rar bydel med butikker lidt udover det sædvanlige. Leder du efter en helt særlig julegave til børnebørnene, kan butikken Liten Karin være lige stedet, og bydelen har som regel også sit eget julemarked.

Sveriges største julemarked

Om sommeren er forlystelsesparken Liseberg et eldorado à la Tivoli. I juletiden er der også gang i karrusellerne, men der kommer også en masse voksne for at besøge det store julemarked med masser af hyggelige boder.

På skøjtebanen opføres et professionelt isshow, og efter forestillingen har man mulighed for selv at leje et par skøjter og prøve at gøre skøjteprinsesserne kunsten efter.

Entré: 100 SEK. Børn under 110 cm. kommer gratis ind.
Læs mere på liseberg.se/sv/hem

Gøteborgs julemarked er angiveligt Sveriges største. Det er i hvert fald hyggeligt, og de mange boder faldbyder julepynt, julegaver og julelækkerier.

LÆS OGSÅ: 20 smukke adventskranse

Gå til julebordet

Svenskernes pendant til dansk julebuffet hedder julbord. Og det kan man naturligvis også mæske sig med i Gøteborg i juletiden.

julbordsguiden.se/julbord-i-goteborg kan man finde frem til lige den julebuffet, som passer til ens egen smag og ­pengepung.

Slaå af fra juleræset

Juletiden er stresset, og hvis du har brug for en pause fra det hele, kan Gøteborg også klare det: 
Tag en dejlig spa-dag på det fantastiske, gamle Hagabadet. Læs mere på hagabadet.se.
Du kan også slappe af i relax-afdelingen på Clarion Post Hotell. Pris: 245 SEK for hotellets gæster, 340 SEK for andre.

Kanalsejlads

Gøteborg har ligesom København turistbåde, som sejler på kanalen fra Kungstorget helt frem til Liseberg. Guiderne om bord fortæller om Gøteborgs historie, og om hvordan svenskerne typisk fejrer jul. Begynd gerne turen på Kungsbron med et par pepparkakor (brunkager, red.) og et glas varmende gløgg.
Voksenbillet: 175 SEK., børn fra 6 til 15 år ca. halv pris og børn under fem år: gratis.
Læs mere på: ilovegoteborg.se/gbg_guide_paddan.asp eller på stromma.se/goteborg/sightseeing/batsightseeing/rundtur-paddan

Praktisk info

Hvordan: Man kan komme til Gøteborg med både fly, bil, båd eller tog. Enkelte rejsearrangører arrangerer desuden ture til Gøteborg.
Hotel: Der er mange hoteller i Gøteborg, men bestil værelse i god tid. Hotell Liseberg Heden i tilknytning til Liseberg har overnatningstilbud i mange prisklasser, ligesom man kan købe en samlet pakke med overnatning og entré til forlystelsesparken. Læs mere på liseberg.se/hem/Boende.
Valuta: Svenske kroner: SEK.
Med hjem: Vestsvenske delikatesser og lokalt håndværk

Læs mere på goteborg.com/julstaden eller ilovegoteborg.se

Anbefalet til dig