Julebolig
Foto: Kira Brandt
ALT for damerne

Julebolig

Julebolig: Traditionel og eventylig jul

Når familien Thorbøll danser om træet juleaften, slutter de, ligesom i som mange andre danske hjem, altid af med en omgang "Nu er det jul igen" i én lang række gennem hele huset.

Af Glotti Press 01.dec.2012 Livsstil

Det er dog nok de færreste, der som familien Thorbøll, skal knokle sig gennem 580 kvm – helt op til det øverste tårnværelse og ned til det dybeste kælderrum. Men de gør det med glæde, for den unikke villa fra 1907 danner den bedst tænkelige ramme omkring deres store familiejul.

Fint indpakkede gaver i velourstof, silke, brokade og guldfarvet silkepapir. Stof fra Stof & Stil, papir og bånd fra Panduro Hobby.

– Vi er en stor, sammenbragt familie, der kræver plads, og det her hus passer perfekt til os. Min mand købte huset for 12 år siden, og for syv år siden flyttede jeg og mine børn ind, så nu er vi to voksne og fem børn i familien. Da børnene var mindre, sagde de tit, at det var, som om de boede på et slot. Vi har renoveret det hele indvendigt og indrettet loftet, der er blevet til ungdomsafdeling og gæsteværelser, så vi har rigtigt god plads. Derfor er det også naturligt, at det er os, der lægger hus til de forskellige julearrangementer i familien, siger Christina Thorbøll.

Hun er medejer af boliginteriørfirmaet Oi Soi Oi, der sælger håndlavet boliginteriør fremstillet i Vietnam.

Til venstre: Fin lysdekoration med hjemmelavet kalenderlys og adventslys med bark-pynt fra Oi Soi Oi.
Til højre: I det højloftede rum, der ligger i forlængelse af køkkenet, dækker Christina Thorbøll op til julemiddagen, hvor der rundt om bordet skal være plads til mere end 14 gæster. Det klassiske bord og lysekronen, begge fundet på Lauritz.com, får moderne kontrast af Eames-stolene.

LÆS OGSÅ: Julebolig: Enkel og rå pynt


Til venstre: Naturen er det gennemgående tema i julepynten fra Oi Soi Oi. Her et juletræ formet i kanelbark.
Til højre: Fra dagligstuen fører de franske fløjdøre ud til den lyse havestue, hvor det store juletræ har sin faste plads. Standuret er et arvestykke, tæppet er fra Brandts Indoor.

Til venstre: Den sorte gasovn fra Falcon har god plads til julemaden, der skal række til mange mennesker her i huset. Rensdyr i træ er fra Oi Soi Oi.
Til højre: Som lysende varmt hjerte i køkkenet står den åbne pejs og hygger gennem hele vinteren. Lyseholdere i horn og figurer i horn og bark fra Oi Soi Oi. Vitrineskab i baggrunden er fra Kvänum.

Til venstre: De høje hvide paneler og vægge malet i en varm, mørk grå gør rummet intimt og hyggeligt. Spisekrogen er indrettet med rundt køkkenbord, omkranset med Eames- stole og en lampe fra Bestlite henover. I det lille indhak blevet plads til en hyggelig køkkenbænk. Puderne er fra Oi Soi Oi og Zanz.
Til højre: Rygende varm julete med kanelstænger i. Tallerkner og glas fra Oi Soi Oi.

Til venstre: Huse i kaneltræ med tændte fyrfadslys står på rad og række og får duften af jul til at brede sig i hele huset.
Til højre: På konsolbordet i står en samling fyrfadslys i små metal-lanterner på en sortlakeret bakke, begge fra Oi Soi Oi. Maleriet bagved er af Tine Jacobsen.

– Både min mand og jeg elsker jul og juletraditioner, og vi kan godt lide, at det skal foregå hjemme hos os. Min mand elsker at pynte op til jul – især når vi skal i skoven og fælde juletræ. Det er næsten en lidenskab for ham. Så giver han sig rigtigt god tid og ser på ALLE træerne i plantagen, før han udvælger sig et. Vi andre kan godt nå til et punkt, hvor vi siger; Åh kom nu, vælg nu bare ét!, fortæller Christina.

Træet bliver fældet og slæbt hjem i ugen op til jul, men kommer først ind i havestuen den 23. december, hvor det bliver pyntet. I år næsten udelukkende med ting fra Oi Soi Oi's seneste kollektion, der består af hjerter, stjerner, bukke og engle lavet i kaneltræ, keramik, velour og bøffelhorn. Resten af huset pyntes op med hjerter og kranse og masser af levende lys overalt, der giver masser af stemning i hele huset. Selve juleaften er en festdag, hvor hele den store familie samles i de højloftede stuer.
– Vi er som regel 16-18 stykker juleaften. Der er høj aktivitet i huset, og der bliver lavet mad det meste af dagen. Især saucen bliver der talt meget om hele dagen, og den bliver smagt til mange gange. Det er min mand og min far, der står for maden. Min mor laver risalamande, jeg laver hjemmelavet rødkål, men ellers går jeg mest i vejen. Eller rettere: jeg dækker bord og pynter op. I løbet af dagen går vi en tur på kirkegården med lys til de kære, der ikke er blandt os længere, og nogle går i kirke. Børnene går og glæder sig og pakker de sidste gaver ind. De er utroligt kreative og gør meget ud af det. Og så er der ellers champagne og middag, fortæller Christina Thorbøll.

– Efter middagen samles alle børn og voksne i en lang række fra lille til stor i den ene stue, mens min mand tænder juletræets lys og stjernekastere. Derefter åbnes dørene, og vi siger; Nææææææ – det er det smukkeste træ, vi nogensinde har set! Så danser vi rundt om træet og synger masser af julesange for til sidst at slutte af med en lang kæde, hvor vi drøner rundt i hele huset til "nu er det jul igen". Op på loftet og ned i kælderen og rundt i hele huset. Man er fuldstændig udmattet bagefter, men børnene elsker det!

Gå ikke glip af de seneste artikler! Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev her.

dupa

Henter...