Storesøster
SPONSORERET indhold

Karina er storesøster: “Det er mig, der tager ansvaret for alle i familien”

Der findes mange myter om, hvordan det er at være den yngste, mellemste og ældste i børneflokken. Og de holder faktisk ofte vand. Mød Karina, der er storesøster.

Af: Sofie Winther Askgaard og Louise Taarnhøj Foto: Trine Bukh
24. mar. 2017 | Livsstil | Hendes Verden

Der har ikke været meget slinger i valsen i Karina Runge Hjorths liv. Hun er storesøster med stort S, og det falder hende naturligt at tage ansvar for både sit eget og sine søskendes liv.

– Jeg blev færdig på gymnasiet, fortsatte på laborantskolen, videre til mejeristuddannelsen ... Jeg har altid vidst, hvad jeg ville, siger Karina, der godt kan synes, at lillesøster Marlene er for flyvsk, og at lillebror Martin burde være mere aktiv.

– Marlene er flyttet meget rundt, og jeg er ikke altid enig i Martins børneopdragelse, men jeg ved jo godt, at jeg ikke bør blande mig. Det kan være svært, og jeg giver dem af og til et kærligt puf, fortæller Karina, der dog sjældent skændes med de to, da hun er frygtelig konfliktsky.

– Jeg er ikke god til, at nogen er sure. Så glatter jeg ud, for jeg kan bedst lide, at alle har det godt og er gode venner.

LÆS OGSÅ: Tina er lillesøster: “Det er svært at bryde ud af rollen som den lille pige”

Chef i familien

Som den ældste i søskendeflokken har Karina påtaget sig lederskabet. Det har hun det bedst med, for så har hun tingene under kontrol.

– Når det er mig, der sætter tingene i gang, er det også mig, der bestemmer, hvad der skal ske. Hvis vi skal rejse sammen, er det mig, der arrangerer – så får jeg det, som jeg vil have det, fortæller Karina, der også helt naturligt tog ansvaret for at arrangere forældrenes sølvbryllup for nogle år siden.

Storesøster Karina i midten med en beskyttende arm om lillesøster Marlene og ved siden af lillebror Martin.

Chefkasketten er dog ikke kun i brug i familien, men også på arbejde, hvor Karina har sin egen virksomhed, som producerer cremer. For ti år siden sagde hun sit job op for at blive selvstændig, og det har været en god beslutning.

– Jeg var ikke træt af mit faste job, men det viste sig, at det også falder mig naturligt at have ansvaret for min egen virksomhed og at være leder, måske hjulpet på vej af at have været "chefen" i familien.

LÆS OGSÅ: Anna er mellembarn: “Jeg er både den vilde lillesøster og den beskyttende storesøster”

En tung byrde

Af samme grund har det været naturligt for Karina at tage ansvaret for sine forældre. Da hendes mor fik en blodprop for et år siden, fulgte Karina med til læge og fysioterapeut, fordi hun ville være sikker på, at der skete noget.

– Selvfølgelig tog jeg med og talte mors sag. Mine søskende og jeg har aftalt, at vi skiftes til at hjælpe, men jeg tager den næsten altid på mig, fordi jeg vil være sikker på, at det bliver gjort, forklarer Karina, der heller ikke har noget imod ansvaret, men alligevel godt kan have brug for en pause.

– I alle mine jobs har jeg altid fået tiltusket mig flere opgaver og mere ansvar. Men nogle gange kan ansvaret godt blive en lidt tung byrde. Det indser man bare ofte først, når man står midt i det – men jeg elsker travlhed og fuld fart.

LÆS OGSÅ: Se hvordan Signe brød tabu om ensomhed: "Folk var meget rummelige omkring det"

LÆS OGSÅ: Kirsten Stendevad: “Vi har så utrolig travlt med at gøre tingene på den maskuline måde”

LÆS OGSÅ: Lea Korsgaard sagde sit trygge job op: ”Frygt er den værste karrierevejleder, du kan få”