Katrine Foged Thomsen
SPONSORERET indhold

Mød den nye dommer i Den store bagedyst: "Smagen er det vigtigste"

Hun blev konditor ved et tilfælde, men efter 20 år i faget ­vokser Katrine Foged Thomsens kærlighed til kager stadig, og hun ­glæder sig vildt til at se, smage og bedømme deltagernes bagværk i den nye sæson af Den store bagedyst.

Af:: Anette Sikjær Foto: Mew
20. sep. 2017 | Livsstil | Hendes Verden

Der bages alt fra grovbrød, teboller, muffins og mazariner til de virkeligt krævende honningkagehuse, bryllupskager i tre etager, nytårs-ure af kransekage og den mest frygtede opgave af alle: croquembouchen. Det høje tårn af små vandbakkelser, som limes sammen af glohed karamel.

Om årets deltagere i DRs Den store bagedyst får netop den udfordring vil programmets nye dommer Katrine Foged Thomsen ikke røbe, men uanset hvad, der skal bages, så glæder hun sig vildt til at se, smage og bedømme.

– Det er en drømmeopgave for en kageelsker som mig. Niveauet er højt hos deltagerne, som ikke bare skal bage under tidspres, men også med kamerafolk overalt i teltet. Det kunne jo give selv en professionel sved på panden og rystende hænder, siger Katrine.

Med næsten 20 års erfaring som konditor tilhører hun selv gruppen af professionelle, men det er første gang, hun medvirker i et tv-program som dette.

– Lad mig bare sige, at det ikke er en tanke, jeg selv har tænkt, før jeg blev ringet op og spurgt om, jeg ville komme til en casting. Mette Blomsterberg havde valgt at stoppe, og det er en tung arv at løfte, men efter at have tænkt og talt med familien besluttede jeg at give det en chance. Castingen gik godt, og det var virkelig sjovt, så da det endelige tilbud kom, sagde jeg ja. Ja til tv, ja til ekstra travlhed, ja til at prøve noget nyt og i den grad ja til kager. Tænk lige på, hvor meget der bliver bagt i det telt henover en sæson, og jeg – og Markus min meddommer – får lov at smage det hele!

LÆS OGSÅ: Hvis du synes, at "Den store bagedyst" var vild, så skal du se denne nye kagetrend

Konditor ved et tilfælde

Katrines glæde ved kager er vokset og vokset i de år, hun har arbejdet som konditor, men hendes valg af fag startede med en tilfældighed.

– Der har aldrig været tvivl om, at jeg skulle lave noget kreativt, men min plan var egentlig at blive guldsmed. Det er et fag, hvor det er svært at få en læreplads, så i ventetiden tog jeg på tegnekursus i Silkeborg, og lige overfor lå et lille konditori, hvor jeg en dag så, at de søgte en lærling. Jeg spurgte, om de kunne bruge mig, de sagde ja, og så gik jeg i gang med fire års uddannelse til konditor.

I dag – en del år senere – ejer og driver Katrine kæden Grannys House, som er konditori, café og bed & breakfast sammen med sin mand Rasmus og en anden kompagnon. I alt har de cirka 75 ansatte, og Katrines arbejdsuge er på temmelig mange timer, men når lysten driver værket, er det helt i orden.

– Jeg er så heldig, at jeg laver noget, jeg elsker. Der følger selvfølgelig en del administrativt med et firma af Grannys størrelse, men det primære for mig er stadig det, der foregår i bageriet. Håndværket, kreativiteten, finesse, råvarer, duft, smag og så selvfølgelig de færdige brød og kager. Den verden bliver jeg aldrig træt af. Og nej, jeg bliver heller aldrig træt af at spise kager. Efter en lang dag i bageriet kan jeg sagtens finde på at tage en romkugle eller en cremelinse med hjem, siger Katrine.

LÆS OGSÅ: Annemette Voss: ”Jeg kastede op, fordi jeg simpelthen ikke kunne rumme mere”

Cremelinsen er kongen

Skulle netop cremelinsen dukke op som en udfordring i årets bagedyst, er det med al sandsynlighed Katrines idé. I al sin enkelthed et det nemlig den kage, der skiller fårene fra bukkene under bagningen.

– Det er en kage, som består af mørdej og vanillecreme og intet andet. De to ting skal mestres til perfektion, hvis den skal blive god og lykkes det, er det en lille bid af himmelen, siger Katrine.

Som dommer vil hun blive præsenteret for det ene forrygende mesterværk efter det andet, men i vurderingen er det visuelle ikke det allervigtigste.

– Der bages nogle sindssygt flotte kager i programmet, og der trylles med marcipan, fondant, isomalt, glasering og chokoladetemperering. Det er dybt imponerende, men i den sidste ende er det altså smagen, som er afgørende for, om det er en god kage. Også på tv.

Katrine glæder sig til at se, hvad deltagerne finder på, og måske kan selv en garvet konditor få ny inspiration.

– Jeg har fulgt de tidligere sæsoner af bagedysten på tv sammen med mine døtre, og der har været flere episoder, hvor jeg lige måtte have en blok frem for at skrive en idé ned. Især var Tobias (som vandt i 2014, red.) jo helt i særklasse opfindsom. Hans kager er helt anderledes end mine, for jeg er mere til klassiske smage, men man skal jo være åben for nytænkning. Ikke mindst når man har det blå dommerforklæde på, smiler Katrine

Anbefalet til dig