Michael Robak
SPONSORERET indhold

Kære Robak: "Hvordan siger jeg fra, når folk overskrider mine grænser?"

Hvordan bliver jeg bedre til at sige fra, spørger en læser i denne uges brevkasse. Læs svaret fra Go’morgen Danmark-vært Michael Robak, der hver uge tager stilling til livets små og store dilemmaer.

Af:: Michael Robak
23. mar. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Kære Robak,
Jeg er dårlig til at sige fra i situationer, hvor jeg føler, folk går over mine grænser – det er både chef, familie og veninder. Hvordan bliver jeg bedre til at svare i nuet fremfor at gå og gemme på det?
Mange hilsner Sara

Kære Sara,
Først skal du vide, at du ikke er alene med dit problem. Stort set alle mennesker oplever, at de lader folk overskride deres grænser, uden at de får sagt fra i rette tid og på rette sted. Men hurra for, at du trods alt kan mærke, når dine grænser bliver overskredet. Og godt, at du nu har besluttet dig for at gøre noget ved det.
Du skriver, at du gerne vil blive bedre til at svare i nuet. Det kan godt tage lidt tid, før man mestrer at sige fra på den helt rigtige måde, lige når man bliver invaderet, men du kan begynde med at sige det til folk bagefter – at de har overskredet dine grænser. Det kan være dagen efter, ugen efter, hvornår du end synes, at du er klar til at få det kommunikeret videre. I min optik er der ikke udløbsdato på, hvornår man må tage et problem op. Det er altid tilladt at nærme sig sagen ved at sige "Der er noget, jeg har tænkt på, som jeg godt lige vil vende med dig..." Hvis du går med det f.eks. et par dage, så har du også haft tid til at tænke over, hvad præcist problemet var, og hvordan du vil gøre din veninde/chef/familie opmærksom på det. Husk at blive på din egen banehalvdel, og sig "jeg føler.../jeg bliver ked af det.../jeg har svært ved at sige fra i situationen..." i stedet for det anklagende "du gjorde/du sagde/du...", der som oftest får folk til at føle sig angrebet, hvilket får dem til at gå i forsvarsposition, og det kan besværliggøre samtalen.
Måske bliver du hen ad vejen bedre til at sige fra lige i situationen, hvor du føler dig krænket. Men uanset hvad, så er tidslinjen ikke det vigtigste – det er til gengæld, at du nu ikke længere vil gå og gemme på det.

LÆS OGSÅ: Kære Robak: "Er 5 dages drukferie ok?"

LÆS OGSÅ: Kære Robak: Min kæreste og jeg er ikke enige om børnenes filmkiggeri

LÆS OGSÅ: Kære Robak: Vi vil helst ikke invitere min fars nye kæreste