Anne Kathrine Giversen
SPONSORERET indhold

Præst: "Jeg synes, at et kirkebryllup er mere romantisk"

Som sognepræst i Sions Kirke på Østerbro i København kommer Anne Kathrine Giversen helt tæt på brudeparrene.

Af:: Marie Varming Foto: Sara Skytte
17. nov. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Hvilke bryllupper ser du i din kirke?
– Vores kirke er ikke en af de smarte i København. De smarte i vores sogn løser sognebånd og bliver gift i en af de store kirker inde i selve byen. Vores bryllupper virker lidt mere fornuftige, og mange af parrene bliver gift for at sikre hinanden. Men der er da også en del, der kommer og gerne vil have en ordentlig fest og forventer, at jeg er den, der starter festen. Så kan jeg godt have lidt svært ved at skrive talen.

Hvorfor bliver folk gift i kirke?
– Vores udgave af brylluppet er bare mere festlig! Derudover synes jeg, at kirken er mere romantisk. Men i den protestantiske kirke er brylluppet ikke helligt. Det er bare tradition, at det er præsten, som officielt erklærer folk for ægtefolk, fordi præsten samtidig kan velsigne parret. Men et bryllup lykkes hverken mere eller mindre af at være i en kirke. Du skal selv arbejde for ægteskabet, og det siger jeg altid i kirken, og samtidig beder jeg alle de fremmødte om at bakke parret op i det arbejde.

Er du nogensinde i tvivl, om folk er helt sikre på, at de skal giftes?
– Ja! Faktisk havde mit første brudepar kun kendt hinanden i et halvt år, og det hele virkede ret meget som et stort show. De ville i øvrigt helst ikke have, at jeg talte for meget om Gud, og der måtte ikke spilles salmer i kirken. Men den går altså ikke. De kom i øvrigt igen et halvt år senere. De ville gerne velsignes, fordi de ikke fik nogen børn. Den havde jeg ikke lige set komme. Men helt ærligt, vi præster er jo ikke magikere. Det her er jo bare helt almindelige hænder.

Hvilke bryllupper har du det svært med?
– De der bryllupper, hvor folk skal lege prinser og prinsesser på en herregård og er nødt til at gældsætte sig helt vildt for at få det til at ske. Det er for vildt, men vi ser det heldigvis sjældent i vores kirke. Til gengæld ser vi nogle gange de lidt sjove bryllupper­, hvor folk bliver kørt væk i en rickshaw og holder festen på det lokale fritidshjem. Dem kan jeg godt lide.

Hvordan forbereder du talen til parret?
– Jeg taler altid med dem i to timer inden vielsen. Det er så sjovt at se, hvordan de kommer ind og sitrer af nervøsitet. Jeg har med tiden fundet nogle metoder til at lære dem godt at kende, så jeg kan skrive en tale, der passer til dem. De fortæller mig som regel rigtig meget, og det er et privilegium at komme så tæt på folk, men vi er også altid helt enige om, hvad jeg siger i kirken, og hvad jeg udelader.

Hvordan var dit eget bryllup?
– En af mine gamle venner viede os, og han havde en masse anekdoter om os begge to. Jeg var så glad på dagen, at min far sagde: "Kan du så holde op med at gå og grine", da vi gik op ad gulvet. Til gengæld regnede det vildt meget. Vi havde lånt en gammel Ford T, som skulle køre os fra kirken. Den gik i stå på en bakketop, men det lykkedes os heldigvis at få den trillet ned ad bakken.