Gemt væk
SPONSORERET indhold

Sådan genopdager du de sider, du ubevidst har pakket væk, siden du var barn

Det billede af dig selv, du viser andre, er kun en lille del af den, du er. Nemlig den del, der har været acceptabel og ønsket af dine omgivelser. Resten har du pakket væk, men det kan findes frem igen!

Af:: Charlotte Wendt Jensen Foto: PR-foto
28. jun. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Tag jer nu lidt sammen, tænkte forfatter og underviser i personlig udvikling Pernille Melsted, da hun kiggede rundt på de andre kvinder, der lå på gulvet og græd, mens de åbnede op for deres problemer. Hun sad på et kursus med den amerikanske skyggeterapeut Debbie Ford for 14 år siden, og for hende gav det ikke mening at være så sårbar og svag. Altså lige indtil kurset efter et par dage var slut. For hvorfor var det lige netop de sårbare kvinder, der triggede Pernille Melsted så meget? Måske fordi hun aldrig selv dyrkede den side? Der er nemlig nogle sider af vores personlighed, som vi pakker væk i løbet af vores opvækst. Fordi samfundet præger os. Fordi vores forældre præger os. Og fordi vi ofte indretter os efter de venner, kolleger og kærester, vi møder. En af de ­sider var sårbarhed hos Pernille Melsted, som altid har fået point for at være den stærke og selvstændige, og siden mødet med Debbie Ford og de andre kursister har hun arbejdet med det, hun kalder vores skygge. Det sted, der rummer alt det, du holder skjult for dig selv. Ikke kun grimme og utiltalende sider, men i lige så høj grad også de smukke, fantastiske og storslåede. Dem der skal få dig til at stråle.
Alt det, der ikke er en del af vores bevidste selvbillede, skubber vi i skyggen. Her er en helt lagerhal af egenskaber, som vi ikke har særlig meget adgang til. Det er individuelt, hvad vi sætter i skyggen, alt afhængigt af, hvilken familie vi er vokset op i. I nogle familier er der ikke plads til at være ambitiøs, i andre er der ikke plads til seksualitet, sensualitet, vrede, sårbarhed eller kreativitet. Vi lærer en masse hjemmefra, men vi lærer også noget af den kultur og det samfund, vi er en del af, og de subkulturer, vi bekender os til. Der er forskel på, om vi hænger ud med de seje piger i teenageårene, eller om vi hænger ud med alle bogormene. Og når du får anerkendelse for den ene side, mister ­du noget på den anden, siger Pernille Melsted.

Hun har netop udgivet boget "Tag dit lys hjem", som fokuserer på, hvordan du genopdager de sider, du ubevidst har pakket væk, siden du var barn. Dengang havde vi nemlig alle sammen adgang til lidt af det hele. Vi kunne både være den søde, stille, der legede med perler, og den vilde, vovede, der klatrede i træer. Den fjollede og fjantede og den grædende og vrede. Og det er vigtigt at nå derhen, hvor du igen har tilgang til alle egenskaber og følelser for at være et helt menneske. For at leve et frit liv.

Vi skal ikke være det hele på en gang, men vi skal have adgang til det hele. Det er der, friheden er. Når vi bliver identificeret med at være noget bestemt eller siger til os selv, at "jeg er jo ikke sådan en, der...", så afskærer vi os selv fra en masse ting, fordi vores handlinger bliver enten eller. Vi skal være både og. Vi skal have lov til både at være dybe og overfladiske på samme tid. Kan man både læse Kierkegaard og Se og Hør? Både være klog og forfængelig? Ja. Man mister ikke nogen hjerneceller af at tage mascara på. Og hvis vi ikke har adgang til egenskaber som for eksempel "grådig" eller "egoistisk", mister vi muligheden for at gå efter det, vi vil og tage vare på os selv. Jeg ville ønske, at mange flere kvinder ville spørge sig selv, hvorfor de er, som de er, eller hvorfor de gør, som de gør. Er det bare deres natur, eller er det, fordi det er noget, de har tillært sig? Er der noget, som de enten har gemt eller glemt, som de kunne få adgang til igen, og som kunne bidrage med noget i deres liv?, påpeger Pernille Melsted.

LÆS OGSÅ: "Det er helt okay at være middelmådig"

En længsel i hverdagen
Når hverdagen kører, og tingene ­egentlig går okay, er det måske ikke altid, at du tænker over, at der er nogle sider af din personlighed, der er røget lidt i skyggen. Men hvis du begynder at fornemme en nagende længsel efter noget, kan det være tid til at handle. Også selvom længslen ikke har nogen konkrete ord på sig endnu. Bare det, at den er der, er nok til, at du skal mærke lidt dybere efter.

Psykiateren Jung sagde, at skyggen typisk banker på, når vi er midt i livet. Alt det, vi har gemt væk, begynder at komme op til overfladen. Når jeg afholder kurser og taler om følelsen af ikke længere at kunne kende sig selv, er det typisk kvinder mellem 35 og 40 år, som nikker. De mærker noget udefinerbart, en tomhed. Det kan være ydre ting, der trigger det, som en skilsmisse eller stress, hvor man går igennem en sorgperiode eller har en periode, hvor det er lidt mere stille. Så kan man bedre mærke, at der er noget, der hvisker til en, forklarer Pernille Melsted.

Sker det, skal du være nysgerrig efter at finde ud af, hvad det er, du rent faktisk længes efter, for det er dybt personligt. Hvad er det, du savner at have adgang til? Kig på, hvem du beundrer eller misunder, eller tænk på, hvem du var for 10 år siden. Hvad er det, du gerne vil være? Hvis du for eksempel drømmer om at være mere kreativ, så beslut dig for at dyrke din kreativitet. Gør noget nyt. Det er en vidunderlig mulighed, vi får midt i livet, for igen at åbne op for alt det, vi har mistet adgang til. Men det kræver, at vi tager imod invitationen. Du har garanteret et eksempel på, at du engang har været det, du længes efter at være mere af i dag. Du ejer det allerede. Min påstand er, at vi har haft alle egenskaber i os. Det er en demokratisk gave, at vi alle har adgang til de samme følelser og egenskaber, vi har blot ikke samme betingelser for at udleve dem, ­fordi nogle ting er gødet og næret, mens andre ikke er.

Pernille Melsted visualiserer et billede af et slot med hundredevis af rum. Forestil dig, at du engang har haft adgang til ­alle de her rum, men at du efterhånden har lukket døren til nogle af dem. Hvilke er det, du ikke har adgang til nu?

De sider, der oftest er blevet gemt væk, er sider som mod, sårbarhed, seksualitet, og at det er okay at være ambitiøs eller smuk. Vi vil gerne vedstå os, at vi er passionerede, og vi vil gerne opdages og håndplukkes, men det med at sige, at vi er ambitiøse, det er stadig skamfuldt for rigtig mange kvinder. Det bliver betragtet som at have rundsave på albuerne og ville noget på bekostning af andre. At ville være smuk handler ikke om at være smuk i klassisk forstand, men at vi gerne må ­gøre os smukke og gøre noget godt for os selv. Og en stærk seksualitet er stadig ­tabubelagt for mange kvinder. Vi er gode til at ­tale om vores lyst, men at være liderlige er ­stadig skamfuldt for mange. Kvinder skal gen­erobre den skamløse seksualitet. Lyst er ikke nok. Hvis man virkelig skal ­kunne ­give sig hen i ekstase og seksuel ­nydelse, ­bliver man nødt til at vedstå, at man har nogle lyster, der er lige så ­dyriske som mandens, og man kan altså ikke få ­orgasme, hvis ikke man er liderlig, fastslår ­Pernille Melsted.

LÆS OGSÅ: Husker du at træne din lykkemuskel?

Få adgang til hele dit slot
Skygge, gemte sider og mod til at finde dem frem igen. Det lyder som en krævende proces. Det behøver den ikke at være, mener Pernille Melsted.
Det behøver ikke at være svært at ­finde sine gemte sider frem igen, men det kan være en proces, hvor man går ind og ud af sine følelser. Man trykker ikke på en knap til et gemt rum, og så er det åbent for evigt. Det er en livslang proces, særligt at genkalde sig nogle af de dybere egenskaber, men døren til rummet binder mindre, jo mere man øver sig i at gå derind.

Vi vil altid stille noget i skyggen, men forhåbentlig bliver vi bedre og bedre til at fange, hvad der står i skyggen og bliver bevidste om, at vi faktisk kan generobre de sider. Vi har det her slot fyldt med ­alle egenskaber, men når vi er midt i livet og kigger derind, finder ud af, at vi har lejet halvdelen af værelserne ud til vores bror eller søster eller andre, som har fået lov til at flytte ind. Det har aldrig været meningen, at vi skulle dele nogle af de her egenskaber med nogen. Det er vores. De andre har deres eget slot, påpeger Pernille Melsted og slår vigtigheden af at generobre sit eget slot fast.

Hvis ikke du inviterer skyggen indenfor, kommer du til at leve et meget tørt og forudsigeligt liv. Det er, når vi udvikler os, at livet får saft og kraft og vitalitet. Konsekvensen af at fornægte de sider af os selv, der banker på og vil have vores opmærksomhed er, at vi kommer til at leve et facadeliv, der i værste fald kan føre til tristhed og depression. Byder du skyggen indenfor, kan du derimod se frem til et sjovere og friere liv med mere fred og ikke mindst sjælefred. Et liv, hvor du ikke skal spekulere på, hvad andre synes om dig.

LÆS OGSÅ: Hvornår bliver angst unormalt?

LÆS OGSÅ: Følg mavefornemmelsen – også på arbejdet

LÆS OGSÅ: Er du ofte bekymret? Så er du måske mere intelligent end andre