Sys Bjerre
SPONSORERET indhold

Sys Bjerre: "Jeg er blevet en mere behagelig person"

Sanger Sys Bjerre om at være bange for at dø, om en tur til Nepal, der ­ændrede hendes liv, og om hvad hun er mest stolt af.

Af:: Cille Lewinsky Foto: Kristian Holm
21. aug. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Hvornår har du været mest bange?
– Jeg har altid været sindssygt bange for alting. Jeg er begyndt at finde en måde at lade være med at være bange, men jeg har haft en periode, hvor jeg var bange for at flyve, og da jeg var helt lille, var jeg sindssygt bange for at dø. Jeg troede, jeg var mærkelig, men nu er der jo mange børn, der har angst, men man snakkede bare ikke om det dengang.

Hvordan skal man være for at blive din ven?
– Jeg har mange venner, og det er for nylig gået op for mig, at jeg siger "min bedste veninde" om adskillige venner. Men det er rigtigt, for jeg har mange bedste veninder. Jeg kan ikke så godt lide den måde, vi deler alting op på i vores samfund. Den måde, vi kategoriserer hinanden på, og de navne forskellige har. En kæreste er jo ikke nødvendigvis det kæreste, man har. Jeg har mange forskellige veninder, jeg er sammen med på forskellige måder. Nogle veninder har jeg uendelige­ samtaler med om filosofi, og så er der nogle, jeg drikker drinks med.

Hvilken begivenhed har ændret dit liv?
– Det ændrede mit liv, da jeg tog til Nepal som 18-årig og arbejdede frivilligt i en landsby. Det ændrede hele mit syn på verden og mig selv. Jeg var lige kommet ud af gymnasiet og fuldstændig opslugt af mig selv. Der var intet andet. Når man kommer fra Danmark, er det en øjenåbner at komme ned til en landsby i Nepal. Det er noget af det vigtigste, jeg har gjort.

Hvornår nyder du dit ­arbejde mest?
– Jeg nyder det hele tiden. Da jeg var yngre, var der mange stressmomenter, og særligt fordi jeg slog mig selv i hovedet med alle de ting, jeg gjorde forkert. Men jo mere voksen jeg er blevet, og jo mere afslappet jeg er blevet med mig selv, jo mere kan jeg sætte pris på mit arbejde. Da jeg var barn underviste min mor i klaver og mødte først på arbejde, når børnene fik fri fra skole. Når jeg lå halvsyg derhjemme, gik jeg derfor med hende på indkøb om formiddagen, og der tænkte jeg, at jeg skulle have et job, hvor jeg også kunne købe ind om formiddagen. Det var en lille ting, men det var en følelse af frihed ikke at skulle stå i en kø klokken 17.30, hvor alle andre også køber ind. Det er lykkedes mig at få sådan et job.

Hvad er du mest stolt af?
– Jeg er stolt af, at mine sange er kommet med i sangbøger. Jeg er også stolt af alt det arbejde, jeg har lagt i at blive min egen bedste ven og få det bedre med mig selv og det, jeg laver. Jeg er blevet en mere behagelig person. Jeg tror ikke nødvendigvis, at der kommer noget godt ud af at koncentrere­ sig om sig selv hele tiden, men det har hjulpet mig ikke bare at accceptere de ting, der begrænser mig i mit liv og i stedet arbejde med det. Jeg er stolt over, hvor langt jeg er kommet.

Hvornår bliver man ­voksen?
– Jeg har joket med, at jeg blev voksen, da jeg blev 30, men jeg synes egentlig, jeg har været voksen længe. Hver gang jeg udgiver noget nyt, skriver pressen, at nu er jeg blevet voksen. Men jeg tror ikke, at det sker med et trylleslag. Jeg har altid set det at blive voksen som den ultimative frihed. Når man er lille, bestemmer andre over én. Men når man er voksen kan man indrette sit liv, som man vil. Dét er frihed for mig. Jeg har været voksen længe, og jeg er fucking glad for at være voksen.

Anbefalet til dig