Selina Juul
Tina Nikolaisen
ALT for damerne

Selina Juul

Ugens intro: "Jeg har møgdårlig samvittighed"

På få år har  Selina Juul formået at sætte madspild på dagsordenen både i Danmark og EU. Derfor skal hun have ALT for damernes kvindepris 2013, skriver chefredaktør Tina Nikolaisen.

Af Tina Nikolaisen 20.nov.2013 Livsstil

Jeg har møgdårlig samvittighed. Over mit køleskab. Må erkende, at jeg er virkelig elendig til at købe ind og beregne, hvor meget mad min familie har brug for til en almindelig uge. Så ud over at der ofte lugter lidt halvdårligt i mit køleskab – så bugner det også af frugt, grøntsager, kødpålæg og rester fra aftensmaden, som i den grad har overskredet sidste salgsdato.

Og da jeg samtidig er lidt hysterisk omkring at spise mad, som ikke er super friskt, så betyder det, at jeg smider mad ud. Rigtigt meget mad.


"Jeg blev flov."

Derfor blev jeg også ramt med en hammer lige i hovedet, da jeg hen over sommeren første gang læste om Selina Juul, som har sat sig for at bekæmpe danskernes og hele verdens enorme madspild. Jeg blev flov. Hver dansker smider 63 kilo mad ud om året. Samtidig med at der er 1 milliard mennesker i verden, der sulter. Det var derfor heller ikke svært for os her på ALT for damernes redaktion at finde ud af, hvem der skal have vores Kvindepris 2013. Det skal Selina Juul (læs interviewet side 8 i denne uges ALT for damerne nr. 47/2013).

LÆS OGSÅ: Det får du i denne uges ALT for damerne nr. 47/2013

Hun har på få år sat madspild på dagordenen både i Danmark og i EU, hvor politikerne nu har forpligtet sig til at reducere madspildet med 50 procent inden år 2025. Selina Juul har ene kvinde i Danmark fået politikere, supermarkeder og folkeskoler til at sætte fokus på ”stop madspild”, og der er allerede sket store forandringer. Hjemme hos mig er der sket små ændringer. Jeg er begyndt at følge et af Selina Juuls meget simple råd – nemlig at købe ind efter en indkøbsliste, så jeg undgår at blive fristet af unødvendige varer, vi alligevel ikke kan nå at spise. Og hvem ved, hvad det kan ende med, hvis vi alle sammen laver små ændringer, der gør verden lidt bedre?

LÆS OGSÅ: "Madaktivist" får ALT for damernes Kvindepris 2013


Henter...