Undgå bakterier på et toilet
SPONSORERET indhold

Hvordan vælger du det mindst klamme offentlige toilet?

Du gør garanteret som de fleste andre, men ifølge videnskaben kan du undgå flest bakterier ved at følge disse råd.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Getty
06. jul. 2017 | Livsstil

Læs også: 15 gode råd til at undgå de klamme toiletbakterier

Det kan føles lidt om en slags russisk bakterie-roulette, når du står dér og skal vælge, hvilken bås på et offentligt toilet du skal benytte. For der har været en masse andre mennesker inde på det før dig.

Men der er faktisk flere ting, du kan gøre, hvis du vil forsøge at ramme det mest renlige toilet og opnå den mindst mulige bakteriefyldte oplevelse:

Læs også: Har du styr på, hvor ofte du skal rengøre din vandflaske og købe en helt ny?

1. Vælg altid den første bås

Når du skal vælge et toilet i rækken af toiletbåse, er der en god chance for, at du vælger et af dem i midten. Det gør de fleste af os nemlig.

I en artikel i "Psychological Science" fra 1995 beskriver psykolog Nicholas Christenfeld et eksperiment, han lavede, om den måde vi mennesker vælger på. Her registrerede han brugen af toiletbåse på et offentligt amerikansk toilet i en periode på 10 uger, og resultatet var klart: Flertallet anvendte båsene i midten, mens færrest besøgte toilettet tættest på indgangen.

"Eksperter mener, at de fleste har det med at skippe den første bås, fordi de gerne vil være lidt mere i fred. Men fordi den første bås bruges mindst, indeholder den færre bakterier," udtaler Dr. Mehmet Oz til sharecare.com.

Det amerikanske videnskabsprogram Mythbusters har også været så søde at teste bakterifordelingen for os. I et program lod de 119 forskellige mænd benytte et offentligt toilet med fire båse, som de forinden havde desinficeret fri for bakterier. Efter mændenes besøg testede værterne hvert toilet for bakterier, og her viste det sig, at den første bås tættest på indgangen klart havde det laveste antal bakterier. I dette tilfælde var det de to midterste toiletter, der var mest bakteriefyldte.

Læs også: Ekspert: Så ofte bør du skifte dit håndklæde, hvis du vil undgå bakterier

2. Undgå at stille din taske på gulvet

Hvis du gerne vil undgå bakterier på toilettet, er der en anden god huskeregel. Området, hvor der er flest bakterier på et offentligt toilet, er nemlig: Gulvet.

I forbindelse med nyhedsprogrammet "20/20" på den amerikanske tv-station ABC News, lavede toiletekspert og ph.d. i mikrobiologi Charles Gerba forskellige bakterieprøver fra tv-stationens toiletter, hvor gulvet blev afsløret som den største kilde til bakterier.

Bagefter testede han de kvindelige ansattes håndtasker:

– Vi fandt afføringsbakterier på omkring 30 procent af bundene af kvindernes tasker. Så du er måske med til at flytte bakterier fra toiletgulvet til eksempelvis området omkring køkkenvasken, når du skal til at lave frokost, sagde han blandt andet i programmet.

Læs også: Se hvad der sker, hvis du får en madforgiftning

3. Mændenes toilet vs. kvindernes

Lad dig ikke altid narre af udseendet (og lugten) af et herretoilet. Det kan ske, at de faktisk har det renere inde hos dem.

Toiletekspert og ph.d. i mikrobiologi Charles Gerba undersøgte antallet af bakterier på de kønsopdelte toiletter i ABC News-programmet "20/20", og her viste det sig, at der var dobbelt så mange bakterier på dametoilettet sammenlignet med inde hos mændene.

– Der er muligvis flere bakterier på kvindernes toilet, fordi de tilbringer længere tid derude, og de tager også små børn med derud, forklarede han i programmet.

Det bakkes ifølge nymag.com op af en anden undersøgelse fra Brooklyn College, der viser, at kvinder i snit er 61,5 sekunder længere tid på toilettet end mænd. 

Med andre ord: Hvis du får mulighed for at benytte et herretoilet, skal det måske ikke være bakteriefrygten, der holder dig tilbage (men vi forstår godt, hvis dunsten fra urinalerne gør...)