Vanessa Christophersen
SPONSORERET indhold

Vanessa tog en fremmed mand med på ferie: “Jeg forsøgte at erstatte min ekskæreste med hans navnebror”

Da Vanessa Christophersen blev forladt af sin kæreste, Mads Fisker, stod hun med to flybilletter til Bolivia med hans navn på den ene. Så hun fandt en anden Mads Fisker at tage med i stedet. Og lavede en podcast om rejsen, som endte med at handle mest om kærestesorg.

Af:: Lene Roe Rasmussen
01. dec. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Hvad gør man, når kæresten har slået op med en, og man har booket fælles flybilletter til Bolivia? Mulig-­heden for at tage af sted som venner går ikke, og fly­selskabet tillader ikke at ændre navnet på billetten.

– Men de kunne jo ikke forhindre mig i at tage af sted med en anden person med samme navn.

I sommeren 2015 slog journalist Vanessa Christophersens kæreste op med hende. Tit vil man skille sig af med de ting, der har med ekskæresten at gøre. Vanessa havde så bare lige to flybilletter til Bolivia liggende.

– Der var noget fysisk tilbage af vores forhold, der blev til en irritation i min hverdag.

Cirka halvanden måned efter bruddet, stødte Vanessa tilfældigvis ind i sin ekskæreste: Mads Fisker.

– Samme dag, som jeg mødte min ekskæreste, besluttede jeg mig for at kontakte en anden person, som kunne tage med til Bolivia. Jeg handlede i affekt. Jeg var i hvert fald på mange måder i mine følelsers vold, hvilket, jeg tænker, er meget typisk for en kærestesorg.

Vanessa gik på Facebook – hun ville finde en Mads Fisker og fandt faktisk tre. Kære Mads Fisker...

– Det tog mig virkelig lang tid at formulere beskeden. Jeg var bange for, hvad han ville tænke, når han fik en besked fra en komplet fremmed, der inviterede ham med på en rejse til den anden side af jorden.

Da Vanessa havde trykket send, ventede hun i to meget lange dage.

– Jeg havde det frygteligt. Hvad nu, hvis han ikke ville med?

De mange bange anelser blev gjort til skamme, da den nye Mads Fisker takkede stort ja til tilbuddet.

Bolivia med en komplet fremmed
Efter Vanessa havde taget kontakt med – lad os kalde ham Mads Fisker 2 – gik det op for hende, hvilken vild historie, det var. Kort inden afrejse fandt hun da også på at optage lyd fra deres tur, som senere skulle blive til en podcast.

– Jeg havde valgt at erstatte min ekskæreste med en anden, endda hans navnebror. Og et eller andet sted håbede jeg nok, at vi ville få følelser for hinanden.

Da de to var kommet til Bolivia og Mads Fisker 2 begyndte at bore lidt i, hvem hendes ekskæreste egentlig er, blev Vanessa faktisk overrasket over, hvor svært hun syntes, det var at tale om:

– Jeg havde allerede været igennem kærestesorgsprocessen, men dér fandt jeg ud af, hvor lang tid det egentlig tager at komme sig over et brud. Mine samtaler med Mads Fisker 2 fik mig til at indse, at det nogle gange kan være sundt at anerkende og bearbejde kærestesorg i stedet for hurtigt at skulle videre til næste kapitel.

– På et eller andet tidspunkt måtte jeg erkende, at fortællingen også handler om mit forhold til den første Mads Fisker – i hvert fald om den sorg, der havde været der. Alt det, der skete på den rejse, og alt det, som jeg gik igennem, var jo aldrig sket, hvis ikke den første Mads Fisker havde været der.

LÆS OGSÅ: Derfor gør dit knuste hjerte fysisk ondt

Findes der et sprog for kærestesorger?
Vanessa kom tilbage til København efter rejsen. Mads Fisker 2 kom ikke til at erstatte hendes ekskæreste. De mange timers lydoptagelser fra turen brugte hun et halvt år på at klippe sammen til en podcast.

– Gennem de seks måneder, jeg arbejdede med podcasten, havde jeg oplevelsen af at rejse tilbage i mit følelsesliv, hvor jeg genoplevede kærestesorgen. Det lærte mig meget om mig selv, men det tvang mig samtidig til konstant at forholde mig til min ekskæreste og hans navnebror.

At arbejde så indgående med sig selv kom til at forlænge kærestesorgsprocessen.

– Jeg følte først, jeg var helt ovre min kærestesorg den dag, podcasten kom ud. Først dér fik jeg bundet knude på den. Hele processen har været som terapi for mig, og det har givet mig et meget bedre sprog for mine følelser.

Desuden har det været en øjenåbner for Vanessa at finde ud af, hvordan hun reagerede på kærestesorgen – og ikke mindst, at det måske ikke er så farligt at sige ting højt.

– I starten følte jeg, at det var en meget personlig historie, jeg delte med resten af Danmark, men det er gået op for mig, at kærestesorger er universelle. Der er mange, der har skrevet til mig, at de kan se sig selv i min fortælling, og at de kan genkende mine tanker og mit håb om en ny fyr, der kan erstatte ens eks. Selvom sårbarhed er svær, tror jeg, vi kan lære utrolig meget af at dele kærestesorg med hinanden og reflektere over den. Jeg skulle så bare tage om på den anden side af jorden og lave en podcast for at få den erkendelse.

LÆS OGSÅ: StineStregen: “Der er INTET eksotisk i kærestesorg”

LÆS OGSÅ: Kan man lære at finde kærligheden?

LÆS OGSÅ: “Det er en gave at få lov at tænke i stilhed”