Lea Raymond og Mariam Hassanain
SPONSORERET indhold

Miriam er muslim og Lea er jøde, men det har ingen betydning for deres venskab

Mariam (t.h.) er muslim, Lea er jøde, men det betyder ikke noget for de to kvinder, som mødtes om en fredsfestival og endte som bedste veninder.

Af:: Karen Seneca Foto: Helle Moos
11. aug. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Af og til skal luften renses, for at noget nyt kan opstå. Sådan var det med forholdet mellem Mariam Hassanain og Lea Raymond. De to kvinder mødtes for at arrangere fredsfestivalen "Salaam Shalom", og i begyndelsen handlede deres forhold udelukkende om arbejde. Begge var engageret i en række projekter, og de blev nærmest kastet i favnen på hinanden uden nogensinde at have mødtes før. Lea er jøde og blev meget påvirket af drabene foran Krudttønden og synagogen i 2015. Som modsvar til terroraktionen i 2015 ville hun derfor afholde en fredsfestival og kontaktede en muslimsk ven. Han sendte hende videre til Mariam.

– Jeg arbejdede som kokkeelev og havde vildt travlt, da terrorangrebet skete i København. Min familie kendte Dan Uzan, der blev skudt foran synagogen, men jeg arbejdede alle dage og deltog hverken i mindeceremonien eller begravelsen, så jeg fik aldrig bearbejdet sorgen. Jeg havde brug for at arrangere noget som modsvar på det, for jeg blev enormt utryg både på jøders og muslimers vegne efter angrebet. Jeg har jo set, hvad terror gør mod befolkningsgrupper, og hvilket had det kan skabe. Da jeg ringede og spurgte, om Mariam ville være med til at arrangere "Salaam Shalom", sagde hun ja med det samme, og så gik vi i gang med at planlægge, fortæller Lea.

LÆS OGSÅ: Lærke på 28 og Nille på 71 er bedste venner: “Det er sjovt at være venner med en, der ikke er på ens egen alder”

Både Lea og Mariam har altid masser af bolde i luften, og festivalen var blot en ud af mange ting, Mariam engagerede sig i.

– Jeg havde så travlt og , så jeg havde ikke forestillet mig, at jeg ville få en veninde ud af det. At vi skulle lære hinanden at kende. Nu kan jeg ikke forstå, at jeg kunne tænke sådan, griner Mariam. Hun er opvokset med en marokkansk mor og en dansk far og kalder sig kulturmuslim.

En muslim, der engagerer sig i en fredsfestival sammen med en jøde, er hot stof i medierne, så da en journalist ville skrive om arrangementet, insisterede han på kun at interviewe Mariam. Og det udløste et kæmpe skænderi. De to kvinder havde aftalt at stille op sammen, så Lea følte sig hægtet af, og de forbehold, hun havde haft, brød ud i et sms-skænderi.

Lea: – I forvejen havde jeg mange tanker om dig. Jeg var helt ny i forhold til at arrangere sådan noget, men du havde prøvet noget lignende mange gange, så det hele gik lidt stærkt for mig.

Mariam: – Jeg følte, at du ikke stolede på mig. Troede du, at jeg ville tage røven på dig?

Lea: – Nej, men jeg vil indrømme, at jeg på et tidspunkt følte, du tog lidt over. Det gjorde mig usikker, fordi jeg ikke kendte dig. Vi er begge meget dominerende.

Mariam: – Ingen kommentarer, griner Mariam, der stillede op til interviewet ud fra tanken om, at det er bedre at få omtale end slet ingen.

At Lea både blev vred og såret over det, og at de kom op og skændes, gjorde, at de pludselig gik fra at være samarbejdspartnere til at være venner.

Lea: – Man skal lige have det der store skænderi, hvor man kommer ud med alt, og så forsoner man sig, og det bliver endnu bedre. Sådan har jeg haft det med nogle af mine venner. Mariam og jeg var tvunget til at blive forsonet, for vi skulle jo lave et projekt sammen. Før skænderiet løb vi begge med 100 km i timen. Vi tog de allerhøjeste hegn, vi kunne finde, og hoppede over dem, så vi havde ikke overvejet, om vi lige skulle sætte os ned og spise noget mad sammen eller tale om private ting.

Mariam: – Vi havde nul kroner og et skænderi. Der skulle søges om penge, der skulle bestilles musikere og mad. Det var i det hele taget et stort arbejde at arrangere festivalen.

LÆS OGSÅ: Kære Robak: “Jeg er rasende på min veninde over hendes kærlighedsvalg. Hvad gør jeg?”

Da "Salaam Shalom" endelig blev en realitet, var venskabet det også. Ikke nok med, at Lea og Mariam er blevet meget tætte venner, deres familier er også glade for hinanden. Mariams familie har været til sabbatmiddag hos Leas far, og Leas familie har været med til muslimske højtider i Mariams mors familie.

Mariam: – Jeg føler mig som en del af familien. Lea og jeg tager det bedste fra alle kulturer og blander højtiderne sammen. Vi har lavet stor ramadanmiddag for alle vores venner. Sidste år holdt vi hanukkah for vores venner, hvor vi havde et kæmpe juletræ i stuen. Hvorfor ikke blande det sammen? Det er da festligt. Tit er det Lea, der står for at lave maden. I det hele taget er hun god til at samle folk og spontant tage fat i mig og sige "Hey, spiser du ikke aftensmad hos mig i dag?".

Festivalen bliver der stadig arbejdet på, men nu handler samtalerne om meget andet.

– Ingen af os har søstre, og på mange måder har vi manglet en søster mellem vores brødre. Vi diskuterer meget og er interesseret i store emner, der fylder meget i samfundet. Det, synes jeg, er vildt fedt. Samtidig kan vi relatere sindssygt meget til hinanden, fordi vi begge er vokset op med forskellige kulturer og har rødder i udlandet, fortæller Lea og bliver suppleret af Mariam.

– Jeg husker tydeligt en dag, hvor jeg havde min daværende kæreste med til familiefødselsdag hos min moster i Ballerup. Vi fik marokkansk mad, som vi spiste med hænderne, vi sang og dansede mavedans, og nogen begyndte at spille trommer. Bagefter tog vi over til min fars familie til 50-års fødselsdag i Hørsholm, hvor vi spiste med kniv og gaffel og dansede pardans. Min eks sagde: "Wauw, hvordan kan du navigere rundt i det? Det ene øjeblik danser du mavedans og løber rundt med en masse børn, det andet taler du formelt ved et fint bord". Men det går fint. Sådan er vi begge vokset op.

LÆS OGSÅ: Helle Hertz og Jan Maagaard har været venner i 40 år: “Vi er hinandens livsvidner”

– Tit er vi sammen i mange timer i træk og når næsten at lave alt på sådan en dag: vende verdenssituationen, kvindesagen, se film, tale om fyre for så at gå tilbage og tale om muslimer versus jøder. Og så spiser vi rigtig meget mad. Især hos Lea. Hun laver fantastisk mad, siger Mariam og sætter ord på sin kærlighed til Lea.

– Lea er tit positiv og har vildt mange unikke ideer til at udrette noget. Hun fører dem ud i livet i stedet for bare at tale om dem. Visionen om en festival for alle trosretninger og kulturer har hun implementeret i sit eget privatliv. Hun er en samler, omfavner alle og er blevet gode venner med de muslimer, jeg har hevet ind. Det er ikke bare en festival, nej, hun lever det til dagligt. Og så er Lea der altid, når jeg har brug for det. Vi kan grine sammen, vi kan græde sammen, og vi kan være grimme sammen.

– Mariam er en inspirerende og meget stærk kvindelig personlighed. Hun står op for de svage, og det har hun altid gjort. Hun er virkelig god til at hjælpe andre mennesker. Hendes dør står altid åben, og jeg kan altid ringe og diskutere en sag eller en fyr med hende. Hun er åben, frisk og en virkelig god veninde, som jeg altid ved, hvor jeg har. Venskabet er meget rent, vi er meget voksne og på samme tid meget barnlige sammen.

Fredsfestival

Mariam og Lea har afholdt fredsfesti­valen "Salaam Shalom" de seneste to år. Festivalen handler om dialog og venskab mellem jøder, muslimer, kristne og alle andre danskere. I år foregår det på Nytorv i København den 27. august.

Anbefalet til dig