Køkkenmaskine test
SPONSORERET indhold

Den store køkkenmaskinetest: Kenwood vs. Kitchenaid

Af:: Mette Mølbak
10. nov. 2010 | Livsstil | ALT for damerne

Røremaskinen har fået et voldsomt come back. Ikke mindst fordi det er blevet in at bage sit eget brød.


“Og skal brødet være Emmerys-kvalitet, så kræver det en ordentlig maskine - eller en meget veludviklet overarm, som jeg ikke er i besiddelse af.”

Derfor har jeg testet to røremaskiner.

Kenwood KM020

Pris: 6.499 kr. (men set til 3.500 kr. på Hjem.dk)

Motorkraft: 1500 W

Skål: 6,7 l

Kommer med blender og der kan købes alverdens ekstraudstyr.

Design:

Der er langt fra mormors hvide Kenwood til 2010 udgaven i børstet stål. Maskinen er stor, men ikke større end den sagtens kan stå fremme på køkkenbordet. Og så er jeg ret vild med den lille detalje med, at ledningen kan rulles ind i maskinen, så der ikke hænger en halv meter ledning og dasker uden for.

Det eneste jeg ikke er vild med, er de to ører, der er på røreskålen. Det er løst mere elegant på Kitchenaid, der har et stort håndtag.

Brugervenlighed:

Den er meget nem at betjene, og det er meget let at skifte redskaberne ud.


“Det er tydeligt, at det er kram man har mellem hænderne,”

når de solide redskaber med et snuptag bliver sat fast og er maskinen er køreklar. Skålen er stor, men let – og opvasken glider nemt.

Råstyrke:

Der er vildt meget power i maskinen. Så meget, at den faktisk rykker sig på køkkenbordet, når den kører på fuld hastighed. Derfor er det ikke en maskine, du skal gå fra, når den er i brug. Dejen bliver kastet rundt i skålen, og den store skål (6,7 l) gør det muligt at bage brød til hele vennekredsen.

Støjniveau:

Når den kører på max hastighed er der virkelig tryk på. Ikke som en blender, men det er ikke godt at have sovende børn i nærheden.

Læs også: 8 syndige choko-drømme

Kitchenaid Artisan Mixer

Pris: 3.999 (særpris i efteråret, normalt 4.799 kr.)

Motor: 300 W

Skål: 4,8 l.

Der kan købes ekstraudstyr til som f.eks. kødhakker

Design:

Der er en grund til, at Kitchenaid ofte troner på bordet i smarte boligreportager. For den er lækker at se på. Og den klæder mit køkkenbord rigtig godt (især fordi jeg har en matchende blender).

I modsætning til Kenwood er her ikke noget oprul eller anden måde at skjule ledningen på, og det synes jeg, er en klar mangel.


“En lang, sort ledning på køkkenbordet ser ikke godt ud.”

Løsningen er selvfølgelig at tage ledningen ud af stikket, når den ikke er i brug, men helt smart er det ikke. Skålen med et stort håndtag er til gengæld en lækker detalje.

Brugervenlighed:

Det tager et stykke tid at lære at skifte redskaberne på den. Redskaberne virker heller ikke så solide som på Kenwood, der er lavet i stål. Derfor står jeg og bakser lidt med maskinen, før det lykkes mig at få redskaberne af og på. Et klart minus.

Støjniveau:

Den er mere støjsvag en Kenwood – til gengæld har den heller ikke så meget power.

Råstyrke:

Brødæltningen går supergodt, og dejen bliver godt gennemæltet. Det samme gælder piskning af for eksempel fløde og kagedej.


“Aldrig har det været hurtigere at smække en muffindej sammen.”

Skålen på 4,8 liter sætter dog begrænsninger på, hvor store portioner, du kan lave, da maskinen ikke kan tage mere end ca. to kilo mel.

Kitchenaid i aktion

Hvem er bedst?

Kitchenaid vinder på design og lækkerhed, men Kenwood vinder klart på sin råstyrke og kram. Den virker simpelthen mere solid og hårdfør end Kitchenaid.


“I det færdigbagte brød var der dog ikke forskel på de to maskiner. ”

Jeg rørte den samme dej på de to maskiner og begge brød havde fine luftlommer, som er tegn på, at dejen er godt gennemæltet.


Surdejsbrød rørt på hver sin maskine. Brødet til venstre er Kenwood-rørt og det til højre Kitchenaid. 


Er det pengene værd?

En røremaskine er en god investering, hvis du elsker at gå i køkkenet og lave mange ting selv. Mulighederne for ekstra udstyr er enorme (for eksempel pastamaskine, ismaskine, kødhakker, grøntsagsnitter etc.) og en røremaskine gør det super-nemt at bage et godt brød (som jo er langt billigere end at købe det).

“Derfor er jeg blevet meget hooked på, at der skal en røremaskine hjem at stå på mit køkkenbord. ”

Og så kan man også lige bage sit eget rugbrød, når man har en røremaskine.

Få inspiration til lækre retter og desserter på: ALTfordamerne.dk/opskrifter