Michael Robak
SPONSORERET indhold

Kære Robak: "Skal jeg skifte efternavn, selvom det vil såre min familie?"

Go' morgen Danmark-vært Michael Robak, tager stilling til livets små og store dilemmaer.

30. apr. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Kære Robak
Jeg har et spørgsmål, som jeg med jævne mellemrum har oppe at vende, men som jeg aldrig har fundet nogen god løsning på. Så nu vil jeg gerne have en second opinion. Sagen er den, at mine forældre er skilt. Jeg har min mors efternavn, men vil egentlig gerne have min fars, da jeg har flere positive følelser forbundet med det. Det er et navn, der betyder meget for mig, og som er fuld af barndomsminder, da det er min fars familie, jeg var tættest på i barndommen. Min mors navn er mere problematisk for mig, da skilsmissen og forløbet derefter ikke var nemt for mig. Begge navne er pæne familienavne, så det er ikke sådan, at der er noget i vejen med mit nuværende. Problemet for mig med at tage min fars navn er, at jeg er bange for at gøre min gamle mormor ked af det – og til dels også min mor. Så skal jeg vente, til min mormor ikke er her mere – eller skal jeg gøre, som jeg egentlig selv har mest lyst til? Og det er ikke en løsning for mig at tage begge.
Hilsen mig med det forkerte navn

Kære Forkerte Navn,
Når man er voksen, skal man gøre det, man har lyst til – selvfølgelig under rimelig hensyntagen til lovgivningen og andre mennesker. Ingen kommer til skade af, at du skifter navn. Gør det!
Så kommer vi til den svære del: Hvad skal du sige til din mor og mormor? Jeg synes, at du helt udramatisk skal meddele din mor, at du nu får nyt efternavn. Uden at bebrejde hende en hel masse, der ligger mange år tilbage, kan du godt sige, at du i flere år gerne har villet have din fars familienavn – og nu effektuerer du dine navnetanker. Hun bliver muligvis såret, men det er hendes egen sag – du er voksen og bestemmer selv.
Mormor: Opdager hun overhovedet, at du får nyt navn? (Det gør hun nok, siden du spørger). Jeg synes, at du skal bruge samme strategi. Man skal altså være meget hårdhjertet, hvis man ikke har forståelse for dine årelange overvejelser. Hun bliver muligvis også såret, men selv gamle mennesker skal opføre sig ordentligt – så det ændrer forhåbentligt og formentligt ikke noget i jeres relation.
Jeg hører gerne fra dig igen, når du har fået dit "rigtige navn."

LÆS OGSÅ: Kære Robak: "Forventer mænd i dag, at man er glatbarberet forneden?"
LÆS OGSÅ: Chris MacDonald: Vi skal blive bedre til at betragte gåture som egentlig motion
LÆS OGSÅ: Ole Henriksen: Sådan får du perfekt hud