10 måder at underholde baby på
SPONSORERET indhold

10 måder at underholde baby på

Baby er for lille til at klappe kage og ride ranke, men I kan sagtens lege sammen alligevel. Du får endda et klogere barn, når I tumler. Her får du 10 idéer til at stimulere den mindste.

Af:: Eline Holm Foto: Nima Stock
10. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Barselsvisitterne ebber ud, far er igen trukket i arbejdstøjet, og din hverdag med den lille, hjælpeløse pjevs har meldt sig. Bleer, mælk og søvn fylder det meste, men ind imellem kigger baby nysgerrigt på dig – klar til at sluge alle dine input!

“Når du stimulerer, hjælper du dit barn til at få styr på krop og hjerne. Du får simpelthen et klogere barn,” siger sundhedsplejerske Lena Dyhrberg fra Sundhedsplejerske.com

LÆS OGSÅ: Det gør din baby lykkelig

Du skal ikke stå på hovedet for at underholde døgnet rundt. Men hvis du er opmærksom på barnets tegn på træthed, så kan du frit plukke fra ekspertens idéer til aktiviteter, der skaber lidt variation i en hverdag med mange rutiner.

1. Vugge:

Dit barn lærer sin krop at kende, når det mærker din krop mod sig. Når du supplerer med at vugge blidt fra side til side, sætter du også hjernen på arbejde.“Bevægelsen er god for balanceevnen og styrker samarbejdet mellem højre og venstre hjernehalvdel. Det er afgørende for, at babyen senere kan lave krydsbevægelsen, som er udgangspunktet for, at den kan lære at kravle,” forklarer Lena Dyhrberg.

2. Massage:

Blide tryg på babys lemmer giver ro og velvære. Berøringen skærper desuden barnets bevidsthed om dets egen krop. Baby lærer, hvor han ender og begynder, når han mærker dine hænder fra tåspids til hovedbund. Den bevidsthed er vigtig for, at barnet får styr på motorikken.

3. Sanglege:

Det er en lang proces at lære sproget, og når du synger for din baby, hjælper du ham godt på vej. Gentagelser og rytme gør ordene nemmere at tage ind end løsrevne sætninger, og når du illustrerer remsen med fingerbevægelser, stimulerer du flere sanser på én gang. Tale og bevægelse kædes sammen i dit barns hjerne, og på den måde udvikles sanserne til holdarbejde.

4. Musik:

Rolig musik gør baby afslappet og harmonisk, men det er også en god idé at tage en svingom med dansemusen.“Når du danser til musik, stimulerer du både høresansen og bevægesansen. På den måde støtter du den lilles evne til at få sanserne til at spille sammen,” forklarer Lena Dyhrberg.LÆS OGSÅ: Styrk babys sanser med tumlelege

5. Legetøj:

Du behøver ikke plyndre en legetøjsbutik for at tilfredsstille din nyfødtes behov. Men en uro over legetæppet hører med til enhver babys start kit. Barnet følger uroens bevægelser med øjnene og lærer på den måde at koncentrere sig. Når baby kan gribe selv, er legetøj med forskellige overflader rigtig godt. Den lille videnskabsmand erfarer, at en genstand kan være blød eller hård, ru eller glat, og at den kan sige lyde.

6. Svømme:

Vandmodstanden giver badenymfen god støtte til at bevæge sig frit. En svømmetur kommer perfekt rundt om dit barns muskulatur – holder du ham med maven ned i vandet, løfter baby hovedet og styrker nakke og ryg, og holder du vandhunden med ryggen ned, kommer mavemusklerne på job. Også forholdet mellem jer har godt af et dyp.“Når I er i vandet, får I en meget koncentreret kontakt. I er fysisk tæt på hinanden uden at blive afbrudt af mobiltelefonen eller andet. Nærheden giver tryghed,” siger Lena Dyhrberg.

7. Rulle på bold:

En stor fitnessbold er et godt redskab i den motoriske stimulation af dit barn. Fra miniputten er et par måneder gammel, kan du lægge ham på maven og trille bolden langsomt fremad, mens du holder i fødderne. På den måde stimulerer du den refleks, som gør, at dit barn automatisk løfter hovedet. Det giver en stærk ryg- og nakkemuskulatur.

8. Spejl:

Baby smiler – og spejlbilledet smiler tilbage! “I spejlet opdager dit barn, at munden bevæger sig, når der kommer lyd ud. På den måde tilegner han sig viden om sine egne reaktioner. Og når man kender sig selv, bliver det lettere at forstå verden omkring sig,” forklarer Lena Dyhrberg.

9. Gynge:

Bevægelsen frem og tilbage tilskynder dit barns hjernehalvdele til teamwork. Det er et godt udgangspunkt for at lære at koordinere sine bevægelser. Den logiske og den kreative del af hjernen får lettere ved at danne makkerskab. Som spæd kan du gynge baby på armen eller i en vugge, der hænger fra loftet, og fra femmånedersalderen kan barnet svinge i en formstøbt plastikgynge ti minutters tid ad gangen.

10. Tumle:

Som månederne går, har spilopmageren brug for at blive udfordret med vildere tumlen. Dit barn bliver hele tiden stivere i kroppen, og derfor kan den lille gymnast klare svingture, kolbøtter i luften og rideture på fars skuldre.

“Et motorisk stærkt barn har lettere ved at finde ro i sig selv. Barnet får lettere ved at koncentrere sig, og dermed får det bedre indlæringsevne,” sigersundhedsplejersken.

LÆS OGSÅ: Følg din babys tigerspring

LÆS OGSÅ: Hjælp, industrien æder min baby!

LÆS OGSÅ: Sådan får du en blefri baby