Sommerferie med børn
SPONSORERET indhold

Her er 30 ting, du kan lave med børnene i sommerferien

En weekend med fart på, en eftermiddag til lands, til vands - eller som konge for en stund. Vi har samlet masser af inspiration til hyggelige sommerudflugter og aktiviteter for hele familien.

Af:: Amalie Louise Bernitt Foto: Getty Images
13. jul. 2022 | Børn | Vores Børn

Sommer betyder masser af god kvalitetstid med børnene. Og når ferien ikke byder på de store udenlandsrejser, skal man som forældre skrue lidt mere op for opfindsomheden, når dagene skal planlægges.

Vi har her samlet 31 gode bud på éndagsudflugter og sjove aktiviteter rundt om i landet. 

LÆS OGSÅ: Skal I holde ferie i Danmark? Her er 13 børnevenlige destinationer

Sjælland

1. GoBoat: Vær din egen kaptajn for en dag

GoBoat.jpg
Foto: GoBoat

Pak picnic-kurven med hjemmesmurte sandwich, yndlingsspillet og solcremen og hop ned i en af de hyggelige GoBoats, der sejler dig rundt i Københavns gamle havn.

Mor eller far kan pynte hovederne med kaptajn-kasketten, og så handler det ellers om at fortælle røverhistorier og sjove anekdoter om alle de historiske bygninger og små åndehuller, I sejler forbi på vejen.

Vidste I f.eks., at det nuværende Christiansborg Slot er nummer tre i rækken? Se også, om I kan spotte det berømte dragespir på Børsen og se Den Sorte Diamant glimte i sommersolen - og ellers kan I også bare læne jer tilbage og nyde turen til vands.

Tip: Tag et fiskenet med hjemmefra og udnævn børnene til skraldepirater. Det er sjov underholdning for de mindste at fange havnens skrald - og så er dagens gode gerning for miljøet også klaret.

Goboat
Islands Brygge 10
2300 København S

2. Bliv væk i Kalvehave Labyrintpark

Kalvehave_Labyrintpark.jpg
Foto: Kalvehave Labyrintpark

20.000 m2 fyldt med drilske labyrinter og kæmpestore spil, der med garanti kan vride hjerner hos både store og små. Bliv væk i den kringlede Efeu Labyrint, hvor du ikke ved, hvad der gemmer sig på den anden side af brædderne, og se, hvor langt din stedsans mon rækker. Kan du finde ud? Eller må du overgive dig til de uendelige, blinde gange? Se også, hvem der kan spænde de hurtigste ben på nakken og suse afsted med sejren i den snoede Vædeløbs Labyrint. Og når benene har brug for et hvil, kan du dyste mod mor og far i de forstørrede udendørsspil, der bare venter på en lille genistreg. 

Kalvehave Labyrintpark 
Hovvejen 12
4771 Kalvehave

3. Trafiklegepladsen ved Gunnar Nu Hansens Plads

Det er SÅ skønt at føle sig lidt større, end man i virkeligheden er. På trafikbanerne i Fælledparken i København kan ungerne cykle omkring mellem autentiske miniskilte, vejstriber, hajtænder og vejkryds med lysregulering og lege, at de er ude i virkelighedens, travle trafik. Og så gør det heller ikke noget, at de oven i hatten kan lære lidt om færdselsreglerne, vel?

Hvis I har skateboard, rulleskøjter eller løbehjul med, har Fælledparken også de bedste baner til den slags. Trafiklegepladsen er bemandet fra klokken 10 til 17 i hverdage.

Tip! Der er mulighed for at låne trehjulede cykler til de mindste.

Trafiklegepladsen 
Gunnar Nu Hansens Plads 10
2100 København Ø

4. Sydhavnstippen: Økologisk eksperimentarium

Naturen ligger derude og venter på, at I undersøger den. Også midt i storbyen. På Sydhavnstippen i København kan I begive jer ud i det store, vildvoksende naturområde ved Sydhavnen og møde både lækatte, skovhornugler, græssende får og bløde lamaer. Hvis I da ikke får alt for travlt med at plukke brombær, havtorn og sprøde æbler.

På den nordlige del af tippen kan I kigge ind i insekthotellet, tænde op ved et af bålstederne og besøge bistaderne. Herudover er der løbende børnevenlige arrangementer i Sydhavns-tippens kalender.

Tip! Husk madpakker og praktisk tøj. Kontakt miljøgruppen på forhånd, hvis I vil møde bierne.

Sydhavnstippen
Fragtvej 9
2450 København

5. Slip de små kunstnere fri på Louisiana

Louisiana.jpg
Foto: Bjarke Ørsted

Dampende varm latte, direkte vue over Øresund og skøn stilhed, fordi ungerne er travlt beskæftiget med at male. Kunstmuseet Louisiana i Nordsjælland har innovative udstillinger, en spændende museumsbutik og ikke mindst Louisiana Børnehus, hvor de små kan skabe mesterværker til køleskabet.

Cafeen har udsigt over Øresund, og Søhaven indbyder til både leg og en gåtur med barnevognen. Der er mulighed for at låne en klapvogn.

Louisiana 
Gammel Strandvej 13
3050 Humlebæk

6. Abekattestreger: Havreholm Klatrepark

Svævebaner i trætoppene, trapezgynger i det fri og rebbaner højt over jorden. Få sved på panden og smil på læben på de udfordrende baner i klatreparken, der både kan findes i Ledreborg, Frederiksdal, Nordsjælland og på Bornholm. Banerne varierer i sværhedsgrad, og der er sjove prøvelser for både store børn og de alleryngste.

Tip! Husk at booke minimum 24 timer i forvejen.

Havreholm Klatrepark 
Klosterrisvej 4, Havreholm
3100 Hornbæk

7. Kronede dage: Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot

Det er ikke hver dag, man får chancen for at gå i de kongeliges, fornemme fodspor. På Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot kan I begive jer rundt i Christian den Fjerdes gamle, højloftede sale og springe i en af de mange, genskabte renæssancekjoler eller rustninger. Lad også ungerne prøve kræfter med en fjerpen og lad dem farvelægge prinsessekjoler og våbenskjold.

På museets børneudstilling kan de små få fortalt den fantastiske fortælling om at vokse op som en rigtig konge.

Tip! Hold øje med museets sporlege med opgaveløsning for de lidt større børn – temaerne skifter og bliver annonceret på museets hjemmeside.

Det Nationalhistoriske Museum 
Frederiksborg Slot 10
3400 Hillerød

LÆS OGSÅ: 18 ting du kan lave i København med børn

8. En brandsjov oplevelse: Odsherred Brandmuseum

Der er spænding i luften i den store hal i Asnæs, hvor mere end 20 brandslukningskøretøjer står parkeret på ræd og række - klar til at store som små kan kravle ombord. Også på de helt gamle sager. Ud over bilerne udstiller museet også hjelme, brandslukningsudstyr, modelbiler og uniformer, som ungerne oven i købet kan blive fotograferet i.

På udvalgte dage er der mulighed for at få en køretur i en rigtig brandbil og se opvisning med brandskum, og uden for museet fortsætter balladen på legepladsen med vipper, rutsjebane og en stor legebrandbil.

Odsherred Brandmuseum 
Industrivangen 12
4550 Asnæs

9. Sagnlandet Lejre: Stenalderpiger og vikingedrenge

Sagnlandet_Lejre.jpg
Foto: Sagnlandet Lejre

Er det rigtigt, at vikingerne var ædedolke? Gik stenaldermennesker også til tandlæge? Og ofrede jernaldermennesker virkelig deres hunde til guderne?

I Sagnlandet Lejre kan I blive klogere på, hvordan folk levede for tusindvis af år siden og tale med de vikingekvinder, jernaldermænd, stenalderjægere og håndværkere, der går rundt mellem de autentiske huse, haver og værksteder.

Besøg områdets får, vildsvin, geder og gæs, eller læg vejen forbi Båldalen, hvor børnene kan sejle i stammebåde, male mel og hugge brænde på ægte vikingemaner.

Sagnlandet Lejre 
Slangealleen 2
4320 Lejre

10. Knuthenborg Safaripark: Rejs til Afrika, Asien og Amerika på én dag

List forsigtigt og lydløst forbi de næsten lyslevende dinosaurer, der gemmer sig mellem de tårnhøje sequoia-træer og trut om kap med dyrene på Elefant-sletten.

I Knuthenborg Safaripark kan du klappe dovne vandbøfler, lade giraffernes slimede tunge slikke din hånd og trille bilen ind i Tigerskoven, hvor de store katte ligger på lur efter deres næste, saftige bytte. Pas på! Hvis du ikke bliver i selen, kunne det måske blive dig.

Slip også de små chimpanser løs i Limpopoland, hvor de kan svinge sig i forlystelser og vaske gnu-lugten af sig i vandrutsjebanerne.

Tip! Snup en overnatning i hævede telte på savannen og se de fascinerende dyr i måneskin.

Knuthenborg Safaripark 
Knuthenborg Allé
4930 Maribo

11. Se de vilde krokodiller i Krokodille Zoo

Slangers hvislen får dig til at spæne gennem junglen mod den åbne strand og flod, men tør du hoppe i?

I Krokodille Zoo på Falster ånder frygten dig i nakken, når du står ansigt til ansigt med krokodillearter fra rundt omkring i verden! I ferien kan du se dem få foder, og har du fået nok af de store krybdyr, kan du tage videre og hilse på pumaerne eller de flyvende hunde.

Krokodille Zoo 
Ovstrupvej 9
4863 Eskilstrup

Holmegaard.jpg
Foto: Holmegaard

12. Kunstner for én dag: Blæs glas i Holmegaards kreative værksted

Fyld lungerne med al den luft, du kan mestre, og find din indre glaskunstner frem. I Holmegaards kreative værksted kan du ikke kun kigge med, når dygtige glaspustere blæser flotte lampeskærme, farverige vaser og vinglas med syletynde stilke.

Du kan også selv prøve kræfter med den svære disciplin og tage en unika-kugle eller et skævt drikkeglas med hjem.

I Glasatelieret kan du dekorere færdiglavet glas, og bagefter kan I svinge forbi Keramikatelieret, hvor du kan male flotte motiver på porcelæn – nøjagtigt som de gør det hos Kähler. En sjov aktivitet for både store og små håndværkere!

Obs! Hjemmepustet glas kan først hentes dagen efter. Resten kan tages med hjem samme dag.

Holmegaard Værk 
Glasværksvej 53
4684 Holmegaard

13. Giv gas som cirkusartist

Er cirkus et hit hjemme hos jer, kan I bruge en dag i sommerferien på at besøge cirkusmuseet. Ud over den den almindelige cirkusudstilling kan I blandt andet opleve et underholdende hologram af bugtaleren Peter Nørgaard og hans dukke, hunden Charly, som vil tage jer igennem cirkushistorien.

I kan også gå over i museets store fægtesal og give gas som vaskeægte cirkusartister. Museets erfarne cirkusartister står klar til at hjælpe jer med at mestre cirkusdisciplinerne.

TIP! Det anbefales at bestille billet på forhånd, da der kun er et begrænset antal billetter til salen hver dag.

Cirkusmuseet
Hovedporten 6
2650 Hvidovre

14. Højt til vejrs i Camp Adventure

Vinden rusker i træværket, og bøgeskoven under dig forsvinder længere og længere væk. I Camp Adventures unikke Skovtårn kan du komme højt til vejrs. Og det er ikke for bangebukse! Hele 45 meter er der til fast jord under fødderne, og det kan få selv de mest hårdkogte højdespringere til at ryste en anelse i knæene. Har du først klaret dig hele vejen op ad de snoede gange, er det fuldstændig tilladt at prale.

Skal højderne være en anelse mere kontrollerede, kan du slippe store abekatte løs i Danmarks største klatrepark, hvor de skal klikke sig fast til linen og svinge sig igennem svære forhindringer og susende svævebaner.

Tip! Turen gennem bøgeskoven, op i Skovtårnet og tilbage igen er 3,2 kilometer lang, så det kan være en god idé at alliere sig med en klapvogn eller en bæresele til de mindste.

Camp Adventure 
Skovtårnsvej 1
4683 Rønnede

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 13 bedste naturlegepladser

Jylland

15. Aros Studio: Picasso for en dag

ARoS.jpg
Foto: Anders Trærup

Tag din lille Picasso i hånden, og afprøv dine og ungernes kunstneriske talenter på Aros’ Studio-værksted i Aarhus, når museet hver weekend åbner dørene for familieaktiviteter i kunstens tegn.

Bliv udfordret med materialer og opgaver, der handler om en aktuel kunstner, eksperimenter med lys, farver, rum og rammer, og leg jer til en ny oplevelse af kunsten med hjælp fra museets personale.

Tip! Arrangementerne varierer i temaer og sværhedsgrader – tjek museets hjemmeside. Undersøg også dit lokale kunstmuseum for lignende oplevelser.

Aros 
Aros Allé 2
8000 Aarhus C

LÆS OGSÅ: Sommerferie i børnehøjde: 8 ting I skal opleve på Nordvestkysten

16. Tæt på trækronerne

WOW_PARK.jpg
Foto: WOW PARK Billund

Billund bryster sig af at være børnenes hovedstad - og måske er der noget om snakken. Sidste år kunne WOW PARK slå dørene op til en 28 hektar stor natur- og forlystelsespark, hvor børn og barnlige sjæle kan boltre sig i trætoppene. Parken har flere end 100 legeaktiviteter såsom trætop-huse, hængebroer i op til 14 meters højde, gigantiske hoppenet med kæmpbolde, underjordiske huler og svævebaner. Så lad lige højdeskrækken blive hjemme, ikke?

WOW PARK 
Harvemarken 15
7190 Billund

17. På togrejse tilbage i tiden

Dampen slanger sig på den skyfri himmel, hornet tuder, og skinnerne hviner i svingene, så hårene på kroppen stritter. På veteranjernbanen Mariager-Handest langs Mariager Fjord kan I opleve en togrejse som i starten af 1900-tallet, og det er næsten som at være med i sin egen western.

Mariager Handest Veteranjernbane 
Ny Havnevej 4
9550 Mariager

18. Bidt af en gal videnskabsmand i Universe

Universe.jpg
Foto: Universe

Kan du løfte en bil, sende en hjemmelavet vandraket til vejrs eller balancere en Segway gennem den kringlede bane - uden at slide på skosålerne?

Sjov kan også være en videnskab, og i oplevelsescentret Universe kan små teknologinørder og videnskabsmænd prøve kræfter med alt fra frygtindgydende klatrebaner til virtual reality-oplevelser og lynhurtig rutsjebaneræs.

Her sætter kun fantasien grænser for den gakkede galskab. Hiv lillebror eller lillesøster med i Bubblelab eller tag din allerførste køretime i en sej elbil!

Tip! Lej en trækvogn for 40 kroner til alt jeres habengut.

Universe 
Mads Patent Vej 1
6430 Nordborg

19. En tur/lur bag tremmer

Vidste du, at det faktisk er muligt både at mærke historiens vingesus og en snas adrenalinpumpende action samtidig? I skal blot en tur i fængsel! I Ribe kan hele familien komme en frivillig tur i brummen til overnatning i byens, gamle arresthus, der i dag er transformeret til Hotel Den Gamle Arrest. Den
475 år gamle bygning fungerede som arrest fra 1891 til 1989, men i dag er arresten renoveret og forvandlet til 11 enkelte og hyggelige værelser, der kan rumme to personer med mulighed for
en ekstra opredning. 

Hotel Den Gamle Arrest
Torvet 11
6760 Ribe

20. Fyr den af: Action House i Løkken

Action House i Løkken er ikke for bangebukse. Her kan de større børn give den fuld gas på Danmarks største gokartbane, skyde løs med de harmløse lasergame-pistoler og ramme plet på bowlingbanen med de fuldautomatiske børnebaner.

Tag lillebror og lillesøster med i legelandet, hvor de kan rutsje, kravle og klatre så længe, de orker.

Action House 
Industrivej 1
9480 Løkken

21. Lille Vildmosecentret: Mød nordens kæmper

Lille_Vildmose.jpg
Foto: Lille Vildmose

De bliver kaldt for Nordens kæmper. I Lille Vildmose kan I opleve Danmarks eneste elge, når de tøffer rundt i det store, fredede naturområde. Hvis I er sultne efter flere dyreoplevelser, er der mulighed for at tage med på krible-krable-insektjagt, frokostservering for vildsvinene og flyveture i ørnesimulatoren, inden I fylder både små og store maver med grill-pølser i centerets bålhytte.

Tip! Husk praktisk tøj og fodtøj og evt. en kikkert.

Lille Vildmose 
Vildmosevej 100
9280 Storvorde

22. Kram en ko: Gyvelborg besøgsgård

Gyvelborg.jpg
Foto: Gyvelborg

Hvornår har du sidst krammet en ko? På den økologiske gård ved Nørre Snede er køerne så tamme, at I kan putte jer ind til dem på marken. Først får I en kedeldragt, et rødt halstørklæde, en bondekasket og gummistøvler på og besøger de små kalve. Bagefter er det tid til, at I kommer ud til de store malkekøer.

Oplevelsen tager omkring to timer og kan krydres med markvandring, bærplukning, is-spisning eller pandekagebagning over bål. Og et møde med gårdens kaniner, marsvin, katte og hunden, Nora.

Tip! Søg efter besøgsgårde på Google for at finde en bondegård i nærheden af, hvor I bor.

Gyvelborg 
Frisbækvej 14
8766 Nørre Snede

23. Drag på drageflyvning

Drager, der danser i vinden er både spændende og fulde af sjov for hele familien. Uanset om det er de farverige, færdigkøbte af slagsen eller de hjemmebyggede, I har brugt timevis på. Hver eneste sommer løber en temmelig magisk og storslået dragefestival af stablen på Fanø.
I år finder den sted fra den 16. til den 19. juni, og i de dage indtager tusindvis af farverige og fantasifulde drager stranden på vestsiden af øen. 

Dragefestival på Fanø
På den store strand på vestsiden af Fanø

24. Tag til blomsterfestival

Tivoli friheden
Foto: Tivoli Friheden

Snus til blomsterne, når Tivoli Friheden denne sommer åbner op for årets blomsterfestival. Hele parken vil være i sommerens farver, alt fra lyserøde begonier til blå lobelia. Der er noget for alle sanser, når blomster både kan ses, duftes, smages og lyttes til i en fortælling. Spil fx med i festivalens Blomster Bingo, plant dit eget abrikos- eller ferskentræ i Orangeriet eller lær, hvordan ukrudt kan skabe en god smag i pandekager.

Blomsterfestivalen i Tivoli Friheden løber fra 1. juli til 7. august 2022.

Tivoli Friheden
Skovbrynet 5
8000 Aarhus

LÆS OGSÅ: 10 børnevenlige restauranter i København

Fyn

25. Egeskov Slot: Leg racerkører eller prinsesse for en dag

Egeskov.jpg
Foto: Egeskov Slot

Lad de større børn få hjul under fødderne med sjove moon car-vogne og se, hvem der kommer først igennem den kringlede hækkelabyrint. De mindste kan få pulsen op på Oldefars legeplads, hvor stylterne står klar til kapgang.

Deltag også i tovtrækningskonkurrencen eller hop ned i en af de gamle sæbekassebiler, som bare venter på at få en rask, lille racerkører ombord.

Nysgerrige historienørder kan gå på opdagelse i museet, hvor de kan opleve gammelt legetøj og storslåede balsale.

Tip! Slottet udlejer trækvogne for 50 kr., og der er god mulighed for både at købe mad og spise medbragt mad i slottes parkområde.

Egeskov Slot
Egeskov Gade 18
5772 Kværndrup

26. Kom tilbage til rødderne på Øhavsmuseet

Hvordan reagerer du på naturens magiske kræfter? På Øhavsmuseet kan I gå påopdagelse i naturens historie og prøve kræfter med den magiske virkning, vores grønne rødder har på os menneskedyr. Lad ungerne følge det hemmelige børnespor og tag de modige vandhunde med på tur i en glaskano. Små historikere kan også gå på opdagelse i stenaldersysler og jernalderens moseofringer. 

Øhavsmuseet
Havnegade 3
5600 Faaborg

Møn

27. Øgleskeletter og søpindsvin: Geocenter Møns Klint

Geocenter_Moens_Klint.jpg
Foto: Geocenter Møns Klint

Gå på jagt efter resterne af forstende kæmpeøgler, blæksprutter, hajer, søpindsvin og masser af andre tusind år gamle dyr og planter i det imponerende landskab ved Møns Klint.

må tage alle jeres fossilfund med hjem, og Geocenterets vejleder hos Geocenter Møns Klint hjælper gerne med at opklare, hvilke vidundere I har fundet.

I selve Geocenteret kan I opleve dinosaurfilm i 3D, muntre jer i klatrehulen og se særudstillinger om fortidens mange, fantastiske dyrearter. I kan også se små papirsommerfugle flyve og kravle jer igennem naturudstillinger. 

Tip! Geocenteret udlåner klapvogne, men skal I gå tur på stranden, er en bæresele en god idé. Der er mange trapper ned til vandkanten.

Geocenter Møns Klint 
Stengårdsvej 8
4791 Borre

Hele landet

28. Få én på opleveren i landets forlystelsesparker

Djurs_Sommerland.jpg
Foto: Djurs Sommerland

Hvem elsker ikke suset i maven, når karusellen drøner afsted? Eller hvad med en tur på racerbanen med susende biler? Og så har vi slet ikke talt om turen på hovedet i vandet i badelandet! Der er masser af sjove aktiviteter for både familiens store og helt små børn, når turen går til en af landets forlystelsesparker.

Kommer du langvejs fra, er der visse steder mulighed for at booke overnatning i forbindelse med et besøg i forlystelsesparken.

I Jylland finder du blandt andre forlystelsesparkerne:

Djurs Sommerland
Randersvej 17
8581 Nimtofte

Fårup Sommerland
Pirupvejen 147
9492 Blokhus

Legoland
Nordmarksvej 9
7190 Billund

Mens du på Sjælland finder:

Sommerland Sjælland
Gl Nykøbingvej 169
4572 Nørre Asmindrup

29. Leg Indiana Jones med GPS

Verdens største skattejagt er i gang, og I kan komme med. Find koordinaterne for skatten – en såkaldt cache – på Geocaching.com og gå på digital jagt med GPS’en.

Skatten kan være en lille, vandtæt beholder med en logbog, som I kan skrive I, når skatten er fundet. Sommetider følger der også en mønt, en bog, et stykke legetøj eller en anden småting med i købet – denne ting skal I erstatte med en lignende, som den næste skattejæger kan finde.

Fra 4 år - men alle børn under 13 år skal være i selskab med en voksen.

Tip! Nogle skatte er sværere at finde end andre – vær opmærksom, når I vælger kategori.

Læs mere på Geocaching.com.

30. Få jordbær-fingre og hindbærmunde på pluk-selv-plantager

Jordbaer.jpg
Foto: Getty Images

Smør hele femøren ind i søde jordbær og pak resten af høsten i en kurv, så der er til isdesserten, koldskålen eller hvad end I nu skal hygge jer med i aften. Dyst hinanden i, hvem der kan finde det største, det sødeste eller det flotteste bær og lad vinderen få en ekstra stor skål dessert. I kan typisk gå på rov fra juni og fem til otte uger frem – afhængigt af, hvordan det danske vejr nu arter sig. Så skal I bare bestemme, om I bedst kan lide jordbær, hindbær, brombær, blåbær eller kirsebær…

Google dig frem til en pluk-selv-plantage nær dig eller læs med her

Anbefalet til dig