Har du fordomme om mødre?
SPONSORERET indhold

11 fordomme om mødre

Mor-page, kegleformet krop og en evig konkurrence med andre forældre. Har du også fordomme om mødre? Her er 11 påstande, som måske - måske ikke! - holder vand.

Af:: Mette Simensen Foto: Getty Images
22. dec. 2015 | Børn | Vores Børn

1. Bye bye sexliv

Når børn har indtaget dit liv, din dobbeltseng og din nattesøvn, kan du godt vinke farvel til lagengymnastik. Mødre har nemlig slet ikke tid eller lyst til sex.

Eksperten forklarer:

Mange kvinder oplever nedsat lyst til sex, når der kommer en lille baby. Dit liv bliver pludseligt fyldt op med hormoner, træthed og andre ting end sex. Det er fuldstændig normalt. Døgnet har kun 24 timer, du har pludselig ansvaret for et lille væsen, og det er måske den største opgave, du nogensinde får. Det er imidlertid vigtigt for parforholdet, at I på et tidspunkt, når den værste træthed aftager, får gang i sexlivet igen. Hvis det bliver en vane at undvære sex, kan det være svært at sætte gang i damptoget igen. Men det er heldigvis som at cykle. Du kan sagtens finde ud af det, selv om det er længe siden. Du skal bare finde ud af, hvilken slags koks eller kul, der skal til for at sætte damp på igen. Rammerne for at have sex skal naturligvis være til stede. Hvis I aldrig går i seng på samme tidspunkt, er det svært at finde tidspunkter at have sex. Situationen har svært ved at opstå.

TIP: Husk at kysse din mand, sådan at det lige kilder i underlivet. Det kan være nok i den periode, hvor I er for trætte til sex. Gå også gerne i seng på samme tid bare en gang imellem. F.eks. en gang eller to om ugen. Ikke nødvendigvis med det formål at have sex, men bare for at ligge arm i arm og se en serie. Det er nemlig intimiteten og kropskontakten, de fleste savner. Læg jer sammen, mærk hinandens kroppe, og kys hinanden godnat. På den måde skaber I også betingelserne for at sex kan opstå. Uden forventningspres for det kan kvæle enhver lyst til lidenskab.

Kilde: Sexolog Maj Wismann – Websexolog.dk

LÆS OGSÅ: Hvorfor får far ros, når mor ikke gør?

2. Camping i stedet for Cap Verde

Det er alt for besværligt at indtage verden med børn. I hvert fald mens de er små. En campingferie eller et sommerhusophold er langt mere praktisk. Vink bare farvel til smukke sandstrande og eksotiske elskovsferier, og sig hej til gummistøvler, gøgl og gruppebad i Lalandia.

Eksperten forklarer:

På en camping- eller charterferie sker der mere eller mindre det, vi forventer, og i en presset hverdag, kan det være rigtig rart med en ferie, hvor også de voksne kan slappe af. På en campingplads eller et all-inclusive hotel er der oftest en stor legeplads, en pool og arrangementer for børn. Det betyder, at mor og far også kan slappe lidt af med en kop kaffe og en bog. På en elefantsafari i Thailand eller en trekkingtur i Tibet kan der ske langt flere uforudsigelige ting. Måske er der en masse mad, som børnene ikke kan lide, nogen får måske ondt i maven, og der kan være langt til lægen. Alt sammen hændelser som du skal være klar til at håndtere. Hvis hverdagen er hektisk, kan det derfor være en fordel at tage på en mere forudsigelig ferie. I hvert fald mens børnene er små. Men husk på, at det er forældrene, der sætter begrænsningerne. Børn vil bare være sammen med mor og far, og så er rejsemålet og –formen underordnet.

TIP: Overvej, hvad har i som familie har brug for, og tænk på, hvordan I bedst kan være nærværende med børnene, for det er det vigtigste for dem. Hvis det er nemmest på Gran Canaria eller på en campingplads herhjemme, så er det formentlig det rigtige for jer. Har I haft et stille liv med ro på, har I måske lyst til at kaste jer ud i nogle oplevelser på ferien, og så er en øde ø i Thailand muligvis svaret. Nærværet er nøgleordet, uanset hvor I verden I tager hen. 

Kilde: Familierådgiver Camilla Justesen – camillajustesen.dk

3. Praktisk frem for pop-smart

Ud med smukke stilletter og ind med fodformet fodtøj. Mødre er alligevel altid iklædt bløde bukser og har havregrødspletter på blusen. Hvorfor pynte på en lort?

Eksperten forklarer:

Når du bliver forælder, bliver du mere praktisk anlagt. Den dyre blazer kan blive indtørret i snot, inden du er nået på job, og du skal pludselig jonglere rundt med børn og bæreposer og forbi en mudret legeplads med de små. Det kan derfor føles mere nærliggende at hoppe i de flade støvler på en tirsdag. I det hele taget begynder forældre at slappe mere af. Dit urinstinkt fortæller måske ligefrem, at jagten er slut. Da du skulle gøre indtryk på din partner, gjorde du meget ud af dig selv, men nu er børnene kommet til, og så er det ikke nødvendigt at imponere på samme måde som før. Men du kan sagtens se godt ud og føle dig godt tilpas på samme tid. Også selv om du er træt, er nybagt mor og ikke har meget overskud.

TIP: Det kan føles meget tilfredsstillende at gøre en smule ud af sig selv. Det vigtigste er imidlertid, at du føler dig godt tilpas. For nogle betyder det at lægge makeup hver dag, for andre er det fint at have en ren bluse på. Hvis du gerne vil ud af det nussede tøj, og se lidt mere tjekket ud på få minutter, kan du f.eks. køre en fnugrulle over jakken, inden du går ud af døren eller tage de pæne støvler på i stedet for de udtrådte sko, når du går tur med barnevognen.

Kilde: Frederik Lentz Andersen, Senior Fashion Director hos Eurowoman og Euroman.

4. Mødre er hysteriske omkring økologi

Supermarkeder dikterer med ét liv eller død, og du lærer lynhurtigt at skanne hylderne for røde ’Ø’-mærker på fødevare-emballagen. Alt skal selvfølgelig være økologisk, når du bliver mor. Tænk, hvis en banan med pesticider eller en mos på søde kartofler (der IKKE er økomærket) skulle snige sig ind i ganen på dit barn. Åh, gru! Der er så mange farer for de små, og fødevarer skal ikke være en af dem. Ikke sandt, speltmor?!

Eksperten forklarer:

Når vi står med ansvaret for helt små børn, har vi et stort ønske om ikke at fylde dem med alt muligt skidt fra begyndelsen. Der er så meget, vi mødre ikke kan styre. Vi bestemmer ikke, hvem de er som personer eller om de vil tage jakke på, inden vi går ud af døren, men vi er selv herre over, hvad vi sætter på bordet. God, økologisk mad kan også ses som en kærlighedserklæring; ’mit barn skal have det allerbedste’. Næring er til gengæld andet end hjemmelavet øko-mos og frugt fri for pesticider. Næring er også, at mor er til stede.

TIP: Økologi er godt for alle, og fortsæt endelig med det, hvis det er vigtigt for dig. Men pas på med, at du ikke slaver i køkkenet for at lave alt fra bunden, hvis det stjæler nærværet med dit barn. Køb et præfabrikeret glad med babymos eller en pizza i ny og næ. God næring handler om andet end mad.

Kilde: Familierådgiver Camilla Justesen – Camillajustesen.dk

5. Mødre (på barsel) mister touch med virkeligheden

Så snart du lukker og slukker for computer og fælleskontor, bliver din virkeligked en anden fra klokken 8-16. Du skal nemlig ikke møde op på job, men passe på den lille ny. Til gengæld glemmer du alt om andres virkelighed, og kan snildt sende en sms til din (arbejdende) veninde: ’Skal vi drikke kaffe på mandag kl 11’? Og du undrer dig over, at veninderne aldrig vil mødes om dagen.

Eksperten forklarer:

Når du bliver mor, bliver din baby og dit barselsliv dit omdrejningspunkt. Dit østrogen falder, og du bliver enormt følsom og vil bare være sammen med dem, du er tæt på. Samtidig stiger dit ’kærlighedshormon’ oxytocin, bare du kigger på din baby. Du er så intensivt i din lille boble, at du nærmest glemmer, hvad andre uden for boblen laver. Nogle taler om ’ammehjerne’, og det sker, at nogle mødre pludselig føler sig dummere. Men det er faktisk ikke tilfældet. Dine sanser er skærpede på grund af det høje niveau af oxytocin, men de er skærpede omkring noget andet. Om at huske bleer, at amme, at pusle din lille baby. Du bliver faktisk enormt god til at multitaske. Alligevel kan du godt glemme, at livet uden for baby-boblen fortsætter som før for dine venner.

TIP: Bare rolig. Du skal nok finde tilbage til hverdagen igen. Ind til da er det fint at foreslå catch-up-kaffe klokken 11. Måske kan din arbejdende veninde mødes i frokostpausen? Ellers kan du reservere veninde-hygge om dagen til mødregruppen eller bekendte på orlov.

Kilde: Sundhedsplejerske Dorte Fischer.

LÆS OGSÅ: Mindfulness: 8 tip til at finde roen på barsel

6. Krop i kegleform

Slapt maveskind, kronisk mavedelle og ekstra fylde på lårene. Når baby kommer ud, tager hun ikke graviditetsfedtet med sig. Det er unfair, men sådan er det. Mødre ligner konede kegler, for kropsformen kommer aldrig tilbage.

Eksperten forklarer:

Graviditet, fødsel og perioden derefter er en ret intens periode for alle kvinder. Træthed, utilpashed og smerter giver ikke ligefrem point på overskudskontoen – og det betyder, at mange gode vaner ofte ryger sig en tur. At bruge sin krop aktivt og træffe sunde valg kan blive uoverkommeligt for selv den bedste, når hjernen er i overlevelsesgear – og det er den, når du ikke får nok søvn og er nødt til at sætte dig selv til side for et lille barn, der er helt uvidende om dine behov. At prøve at gå på kur og træne sig i form ville være opskriften på en katastrofe, for du har ikke de fysiologiske ressourcer, der skal til for at skabe en forandring i den tilstand. Ikke desto mindre er det, hvad mange mødre prøver for at finde tilbage til sin før-fødselskrop – men for de fleste resulterer det desværre i en ond cyklus af restriktioner og overspisning eller overtræning eller komplet inaktivitet, som kan føles som én stor fiaskooplevelse. Det kan dermed fyre op under fordommen om, at du er nødt til at nøjes med den konede keglekrop, nu du er blevet mor. 

TIP: Grib processen om at komme tilbage til din krop rigtigt an, for så kan du sagtens smide kegleformen. Prioriter hvile og små åndehuller. Glem alt om pulstræning og mange hårde gentagelser. Blot 15 min med åndedrætsøvelser og små ledbevægelser fire gange om ugen er nok. Og du kan endda dele det op i bidder af fem minutter, hvis det passer bedre ind rytmen med den lille. 

Kilde: Personlig træner Anna Bogdanova – Annabogdanova.dk

7. Slut med sjov

Dans eller dikke-dikke? Du må vælge, når du er mor, for når børnene kræver din tilstedeværelse, kan du ikke længere skråle med på ’Himmelhunden’ på den lokale, eller give den som disco-dronning på dansegulvet. Du er ikke længere vennegruppens sjoveste. Bum!

Eksperten forklarer: 

Før vi får børn, kan vi sagtens have en masse gode intentioner om, at det ikke skal betyde, at vi bliver kedelige, eller at vi skal opgive alt det sjove. Og det er en god intention. Den får dog en del modspil af det fine hormonsystem, der sættes i værk, ikke bare under graviditeten, men også når vi står med et lille barn. Vi har ganske enkelt ikke lyst til at gå så meget i byen, som vi troede, fordi noget andet kalder og trækker – i en periode. Det behøver bestemt ikke at være slut med fest, bare fordi du er blevet mor. Men når du har bragt et lille barn ind i verden, følger der er stort ansvar og en masse praktik og planlægning med. I stedet for at opgive alt det sjove fra tiden før børn kan det være en god ide at re-tænke muligheder og koncepter. Måske er det ikke længere hverken attraktivt eller nødvendigt at være den sidste, der går hjem. Lidt (eller kortere) fest har også ret.

TIP: Giv plads til at der vil være en periode, hvor det ikke føles helt så vigtigt at stå på dansegulvet. Og husk så også, at det ikke behøver at være en meget alvorlig affære hele tiden at være forældre. Når du har lyst til at komme ud igen, så få det arrangeret. Det giver ny energi og nye perspektiver på hverdagen. Hvis du synes du er blevet lidt for kedelig eller alvorlig, så kig lige på hvad der ligger bag den forandring? Er der noget der går dig på og som lægger en dæmper på dit humør og din spontanitet? Eller går du og skruer ned for din fjollede og knapt så alvorlige side fordi en “rigtig mor” ikke sådan skejer ud? Husk der ikke er nogen “rigtig” måde at være mor på. Du bestemmer selv på hvilken måde du vil fylde dit moderskab ud – og hvis du er fuld af humor og spræl, så luk det endelig ind.

Kilde: Psykolog Heidi Agerkvist – Heidiagerkvist.dk

8. Mødre kommer altid for sent

Den hyppigst anvendte ordlyd i dine sms’er er: ’Undskyld, er forsinket. Jeg er på vej’. Det kan godt være, du har fået en baby, men hvorfor sulan kan du ikke komme til tiden lige som alle andre (uden børn)? Mødre altså! De kommer aldrig på klokkeslæt.

Eksperten forklarer:

Det er SÅ svært at komme ud af døren, når du har små børn. Pludselig er der en, der skal ammes, din store har tisset i bukserne eller er midt i en leg, som hun nægter at løsrive sig for. Måske skal der skiftes ble, eller også er dit barn blevet sulten… Listen er virkelig lang, når det kommer til forsinkelser ved afgang. Man skal virkelig øve sig i at komme afsted. Det kan tage lang tid at lære.

TIP: Gå i gang i god tid! Det tager tid at komme afsted, når du har børn. Det tager for eksempel tid at få overtøj på, at få ting pakket ned og at få barnevognen ud. Men husk på, at uanset hvor godt du forbereder dig, kan der altid opstå noget uforudset. Accepter, at du af og til vil komme for sent.

Kilde: Sundhedsplejerske Dorte Fischer.

9. Mødre kan kun føre halve samtaler

Det er noget nær umuligt at føre dybe samtaler med mødre. I hvert fald når børnene er i nærheden, for mødre har altid et øje og et øre på den lille. Interesserer mødre sig overhovedet for andet end deres børn?

Eksperten forklarer:

Mødre er eksperter i multitasking, og de kan sagtens samtale, trøste og holde øje på samme tid. For andre virker det måske, som om du ikke er interesseret, fordi samtalen bliver afbrudt og optaget gentagne gange, men at lytte efter og holde øje med dit barn er en naturlig del af moderskabet. Der kommer et tidpunkt, hvor de halve samtaler bliver erstattet med hele og nærværende.

TIP: Forklar hvad der foregår til den, du taler med. Sig for eksempel: ”Den lille græder lidt i barnevognen, så jeg henter hende lige, men jeg kan sagtens høre, hvad du siger”. Eller: ”jeg er interesseret, og jeg er med, men Albert har lidt ondt i maven, så ham hjælper jeg lige samtidig”. Hvis du virkelig gerne vil være sammen med dine veninder, kan du lade barnet blive hjemme ved far. Det er nemlig svært at være hundrede procent til stede, når du har små børn omkring dig.

Kilde: Sundhedsplejerske Dorte Fischer.

10. Babylykke afføder en mor-page

Det lange smukke ungpige-hår med evig glans og fylde… Hvorfor er det lige, at mødre lader lækre lokker falde til fordel for en praktisk (men knap så klædelig) page? Det er både konet og kikset, eller?

Eksperten forklarer:

Mange mødre mister deres hår, nogle måneder efter de har født. Det bliver tyndere og mere kedeligt at se på, og mange kvinder klipper deres hår af for at få det til at se mere fyldigt ud. Men mange gør det af nød. Når det er sagt, så er pagehår ikke længere fy. Mange associerer måske pagehår med en skarpskåret frisure a la chefredaktør Anna Wintour fra Vogue, men masser af unge Hollywood-kvinder har faktisk en fin og langt mere moderne page. Også dem, der ikke er mødre. Derimod kan det nogle gange opleves som fy at gøre noget ud af sig selv som nybagt mor. Som om du ikke kan varetage din baby, hvis du plejer dig selv. Men du misrøgter ikke dit barn ved at bruge lidt tid foran spejlet. Du kan tværtimod opleve overskud, hvis du tager fem minutter i ro med hårbørste og håndcreme, og det smitter positivt af på dit barn.

TIP: Hvis du vil undgå at klippe dit hår, kan du anvende produkter, der giver volumen til manken. Diaboost fra Nioxin er for eksempel et ekstrakt, der puster dine hårstrå op. Du kan også søge hjælpe hos professionelle. Hårklinikken, som holder til i Århus og København kan eksempelvis sammensætte den rette hårshampoo og ekstrakt, der langsomt opbygger mere fylde i dit hår.

Kilde: Skønhedsekspert Charlotte Torpegaard, der er forfatter til bogen ’Yummy Mummy’. 

11. Mødre elsker at konkurrere

”Sådan gør lille Hugo altid. Han er SÅ god til det”. Mødre kan altid liiiige indskyde noget om deres eget barn, som overgår det, I oprindeligt talte om. Din baby, fødsel, graviditet (afhængig af samtaleemne) er jo mest interessant. Den er i hvert fald meget værre eller vildere end andres, ikke?!  

Eksperten forklarer:

Det er så sårbart at være mor, og du kan nemt blive ramt, når du hører om andres (perfekte) liv. Når amningen kører perfekt eller baby sover – og tilfældet bare ikke er sådan for dig, fremhæver du måske at dit barn elsker din hjemmelavede grønsagsmos for at passe på dig selv. Det er så nemt at føle sig målt og vejet som forælder. Vi bliver tit udfordret på, om vi selv føler, vi er gode nok. Jeg opfatter det ikke som en konkurrence. Det handler om at udveksle historier og råd. At fortælle de små historier, der sammenlagt udgør familielivet er enormt rart at dele med andre. At fortælle, hvad der virker for dig og høre, hvad der fungerer for andre.

TIP: At konkurrere om at være den bedste mor er et dødt løb, så drop det. Brug i stedet samtalerne til at definere, hvilken mor du vil være, og hvad du vil gøre anderledes. Spørg dig selv: hvilken forælder vil jeg gerne være?

Kilde: Familierådgiver Camilla Justesen – Camillajustesen.dk_

LÆS OGSÅ: 16 små kærlighedsgerninger dit barn vil elske

LÆS OGSÅ: "Mødre er nogle blærerøve"

LÆS OGSÅ: Hemmeligheder: 10 ting mødre skjuler

Anbefalet til dig