Sunde tips til baby
SPONSORERET indhold

16 sunde vaner til dig og baby

Helt blød, helt fin og uspoleret. Sådan kommer dit barn til verden, og du kan give ham den bedste start på livet med disse 16 sunde vaner.

Af:: Eline Holm og Louise Mørup Sonne Foto: Nimastock
17. maj. 2013 | Børn | Vores Børn

1. Om på maven, baby!

Du kommer ikke uden om det: Din baby skal ligge på maven flere gange hver dag. Også selv om det lille brokkehoved knirker utilfreds og maser for at holde det tunge hoved. Det ser anstrengende ud – og det er netop meningen!

Styrketræningen af ryg og nakke danner grundlaget for dit barns motorik – at hun bliver i stand til at holde sit hoved og lærer at krybe, kravle og gå. Det kan være bekvemt at placere hende i en skrå- eller autostol, mens du laver mad, men pas på, du ikke pacificerer baby for længe ad gangen.

Læg hende i stedet på et legetæppe, hvor hun har bevægelsesfrihed – det giver hende det bedste udgangspunkt for at udvikle sig til en stærk lille atlet.

2. Frisk luft – hver dag

Der findes ikke videnskabelige beviser for, at frisk luft styrker immunforsvaret. Alligevel ligger det dybt i os, at børn med friske, røde kinder er sunde børn.

Og der er noget om det: I den fri natur har dit barn en anden bevægelsesfrihed, og samtidig bliver de små sanser gennemstimulerede, når vind, sol og regn rammer babys hud, og hun får lov at rode i sandkassen eller kravle i græsset. Vænner du tidligt dit barn til at være udendørs, er der større sandsynlighed for, at hun vil blive en friluftselsker senere hen.

3. Amning

Du har hørt det før, og du vil høre det igen: Amning er godt for dit barn. Ernæringsmæssigt passer modermælken perfekt til din babys behov, og på sigt mindsker amning risikoen for overvægt. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du ammer fuldt ud, til dit barn er seks måneder, og delvist indtil et år.

Men… du skal ikke amme for enhver pris. Bliver amningen for stort et projekt, trives hverken du eller baby. Og det er ikke sundt. Fungerer det ikke, så sig skål i sutteflaske – med god samvittighed!

LÆS OGSÅ: Amning eller flaske: Det rammer hårdt, når andre mener, du ikke gør det godt nok

4. Kræsenpind, nej tak!

For at øge chancerne for, at dit barn på sigt tager for sig af hele kostpyramiden, kan du gøre en indsats allerede i syv-otte-månedersalderen. Mini er kommet godt i gang med mos og grød, han er modtagelig for nye smagsindtryk og har trang til at putte alt i munden og bruge tyggemuskulaturen. Derfor gælder det om at præsentere den lille gourmand for så mange fødevarer som muligt.

LÆS OGSÅ: Det må baby spise

I halvandet- til-toårsalderen bliver mange børn skeptiske over for nye smage og vil ofte sige nej til ukendte indslag på menuen, men har dit barn vænnet sig til kogt spinat og bulgur fra helt lille, er der mindre risiko for, at han vil forkaste fødevarerne senere.

5. Sunde sanglege

‘Lille Peter Edderkop, kravled’ op ad muren … ’ synger du og viser med fingrene, hvordan Peter bevæger sig opad. Det virker så simpelt, og dog er sanglegen en genial måde at styrke dit barns intellektuelle udvikling. Når du synger og viser fagter med fingrene samtidig, styrker du juniors evne til at få de to hjernehalvdele til at arbejde sammen. Ren hjernegymnastik!

6. I bad – uden sæbe

Findes der noget mere fantastisk end duften af en nyfødt? Din lille trold er lækker, som hun er, og har slet ikke brug for samme mængder sæbe og shampoo som voksne, så drop som udgangspunkt ‘rengøringsmidler’, når du vasker den lille. Det kan udtørre og irritere huden, og lunkent vand er rigeligt.

LÆS OGSÅ: Rød numse, nej tak!

Sæbe, shampoo og creme kan være markedsført som særligt velegnede til babyer, men kan alligevel indeholde parfume og allergifremkaldende konserveringsmidler. Det gælder også vådservietter og bleer. Har baby tør hud, så tal med lægen eller sundhedsplejersken om, hvordan I slipper af med den på en god måde.

7. Tæm babys søde tand

Børn elsker søde sager – og det er der god grund til: Modermælk smager fedt og sødt, og derfor drages vi hele livet mod sødlige smagsnuancer. Når du introducerer dit barn for fast føde, kan det være fristende at få hirsegrøden til at glide ned ved at søde den med frugtmos.

For at blive sund og stærk skal junior lære, at alt ikke smager sødt. Væn ham til at spise grød au naturel, og server frugten til dessert – så har du større chance for at få et barn med sunde smagspræferencer.

8. Skeen i egen hånd

Det sviner, og det tager en evighed. Men når din etårige kan spise selv, skal hun have lov! Ikke alene er øvelsen med at føre skeen op til munden guf for dit barns motoriske udvikling.

LÆS OGSÅ: Derfor skal dit barn spise selv

Undersøgelser tyder også på, at børn, der får lov at spise selv, bliver sundere – når mini selv jonglerer med rugbrødshapserne, får han nemlig bedre fornemmelse for madens smag og konsistens, ligesom noget tyder på, at han nemmere lærer at stoppe med at spise, når han er mæt, end når han passivt bliver fodret.

9. Rør ved baby

Når dit vidunder bliver født, har han ikke fornemmelse for sin egen krop, og hvor han selv begynder og ender. Det lærer han først og fremmest ved at blive rørt ved. Når du holder ham i dine arme, giver ham babymassage og aer og bader ham, lærer han sin egen krop at kende. Kropsbevidstheden er vigtig for at udvikle en god motorik – så nus igennem!

10. Luft ud

Læg din baby ud at sove i den friske luft, hvis det kan lade sig gøre. Vores indeklima er faktisk en af de største kilder til den kemi, der påvirker os i dagligdagen. Derfor er det vigtigt, at mini får lidt luftforandring, for eksempel ved at boble udenfor i kareten.

LÆS OGSÅ: 14 spørgsmål om babys søvn

Hvis den lille sover inde – og i det hele taget! – så husk at slå vinduer og døre op og få frisket luften med jævne mellemrum. Kemikalier fra elektronisk udstyr som tv og computer aflejrer sig i støvet, så det er også en god ide at svinge klud og støvsuger mindst en gang om ugen.

11. Sæt bevægelse på

Oplever din baby fra starten, at bevægelse er sjovt og naturligt, er det sandsynligt, at hun også på sigt vil nyde at bruge sin krop. Tag en dans med mini i armene, giv hende svingture, eller leg tumlelege på gulvet hver dag. På den måde styrker du hendes motoriske udvikling og lægger grundlaget for, at hun vokser op til en lille tøs med fart på.

12. Lille spejl…

Baby rækker tungen ud. Du rækker tungen ud. Det ligger instinktivt i dig, at du efterligner din baby. Smart nok, for med de små seancer viser du dit barn, at du forstår ham, og at du gerne vil tale med ham. Det er netop grundlaget for, at han lærer at kommunikere på et mere avanceret plan. Sæt i gang!

13. En tur i maskinen

Legetøj, dyne, tøj, rangler … De ting, der omgiver din baby, kan hurtigt blive beskidte og være gode opholdssteder for bakterier, og desuden kan nyt tøj og legetøj indeholde skadelige stoffer.

LÆS OGSÅ: 10 måder at underholde baby på

Derfor er det en god ide jævnligt at give sagerne en tur i vaske- eller opvaskemaskinen, også den aflagte bamse fra kusinen, hvor støv og andre ubehageligheder kan have hobet sig op. Det samme gælder med nye ting, som skal have en tur i tromlen, inden din trold får dem.

14. Sov godt

Du har sikkert oplevet, at dit barn bliver sur i skralden, hvis hun ikke får sin søvn. Faktisk påvirker dårlig søvn ikke kun hendes humør her og nu; det har også betydning for, hvordan hun udvikler sig. Når din baby sover, bearbejder hendes hjerne dagens indtryk, hendes krop udskiller væksthormoner, og hendes immunforsvar opbygges. God søvn er altså med til at sikre, at hun vokser og udvikler sig mentalt.

Det er derfor vigtigt, at du prioriterer dit barns søvn og tilrettelægger hverdagen, så du kan overholde en nogenlunde fast rytme. Hvis middagsluren trækker ud, kribler det måske i fingrene for at hive mini op af barnevognen – for kan hun nu sove i aften, hvis hun får lov at boble hele eftermiddagen?

LÆS OGSÅ: 10 trin til mere søvn

Her er der én ting at sige: Nallerne væk! En baby, der sover, skal have lov til at sove. For at få det optimale udbytte af søvnen, er det vigtigt, at hun ikke bliver afbrudt midt i en søvncyklus.

15. Skal vi snakke?

Du tænker måske, at din baby er for lille til at tale med. Men der tager du fejl! Allerede fra han er helt bette, kan du begynde at sætte ord på de ting, du gør og foretager dig. Ikke alene oplever han, at ‘mor vil mig’, du hjælper også hans sprogforståelse på vej og danner grundlag for, at han selv med tiden får gang i snakketøjet – mere end bare pludren.

16. Skån den sarte krop

Små børn er mere følsomme over for kemiske stoffer end voksne, og selv små mængder kan have stor virkning, især også fordi den lille spirrevip gerne putter alting i munden. Når du shopper til baby, er det derfor en god ide at gå efter miljømærkede og parfumefri produkter.

Tøj, bleer, vådservietter og cremer mærket med Svanen eller Blomsten er gode og sikre, fordi de er produceret både med hensyn til miljøet og med høje krav til sundheden. Miljømærkede produkter kan dog indeholde parfume, som kan give allergi, og derfor bør du samtidig tjekke, at du vælger de ikkeparfumerede varianter.

Kilder: Netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, Scansleep, Altomkost.dk, Videnskab.dk, Mst.dk, Sukkersheriffen – Få styr på familiens sukkervaner af Vibeke Lund og Lene Outzen Foghsgaard.