Trøst
SPONSORERET indhold

39 tip til trøst

Wraaa, hyyyl, klynk, piv! Det er frustrerende, når du ikke kan finde det magiske touch, der får dit spædbarn til at falde til ro eller tryller smilet tilbage på tumlingens læber. Inspiration til trøst kommer her.

Af:: Eline Holm, Vores Børn mini, juli 2012
08. aug. 2012 | Børn | Vores Børn
Trøstetip til de 0-1 årige
(trøstetip til større børn kommer længere nede i artiklen)

1. Tjek det basale

Før du sætter ind med det store trøsteapparat, bør du tjekke, om dit barns basale behov er opfyldt. Er han sulten eller søvnig, eller har han brug for en ren ble? Så skal du starte der!

2. Op på mors arm

I de første måneder af dit barns liv er hans gråd ofte et signal om, at han har brug for kontakt. Han er vant til at være inde i din mave, og det kan virke tomt og kedeligt pludselig at ligge for sig selv. Derfor er din favn ofte den bedste trøst.

3. Vugge i arme

En vuggetur i din favn stimulerer dit barns balancesans og styrker samarbejdet mellem højre og venstre hjernehalvdel. Det giver indre ro til mini.

4. Svøb baby

Du kan næsten se, hvordan det rumsterer i dit nyfødte barns små lemmer. Han er vant til at være tæt omsluttet i din mave, og derfor kan han have brug for hjælp til at få styr på den flagrende krop. Svøb et tæppe tæt om ham – og mærk roen brede sig!

LÆS OGSÅ: Test af bleer

5. Min hånd i din

Stikker den lille i et hyl halvt i søvne, så prøv at holde ham i hånden eller ae ham, mens han bliver liggende i sengen. Det giver ham tryghed, nærhed og hjælp til at slumre ind igen.

6. Gå en tur

Når du vandrer rundt med ynglingen på armen, giver du ham både kontakt og nærhed – og du tilfredsstiller hans behov for at være i bevægelse. Salighed!

7. Slynge eller bæresele

Hjælpemidlerne giver dit barn hele tryghedspakken, samtidig med at den lille krop kommer i bevægelse. Bonus for dig: Du har armene fri til kaffebrygning.

8. Tal beroligende

Din stemme er velkendt, varm og tryg. Når du taler med dit barn, oplever han desuden, at du ser ham og vil ham. Det trøster!

LÆS OGSÅ: 4 veje til en rolig baby

9. Det rette touch

Nogle babyer elsker en hånd på baghovedet. Andre falder til ro af et beroligende stryg fra hårgrænsen ned over næseryggen. Prøv dig frem. Måske kan du finde netop den berøring, der får din baby til at sukke af velbehag og glemme at skrige.

10. Rolig mor

Din sindsstemning smitter af på dit barn, så forsøg at vise, at du har roen og overblikket. Så er der større chancer for, at baby føler sig tryg – og finder det gode humør frem igen.

11. Vær forudsigelig

Sæt ord på det, du gør. Sig ‘jeg kan se, at du er ked af det, men du skal lige have skiftet din ble, og så putter jeg dig’. Det signalerer, at du har styr på situationen, og at han kan regne med dig.

12. Øjenkontakt

Din babys store behov for kontakt tilfredsstiller du rigtig godt med øjenkontakt. Tag den lille op i øjenhøjde, smil, og snak med vidunderet – og se, om ikke tårer bliver forvandlet til ‘agy’.

LÆS OGSÅ: Find den slynge der passer til dig

13. Syng

Din stemme er ren tryghed, og den bliver endnu mildere og blødere, når du synger. Desuden er sang i sig selv noget positivt, og det smitter af på den lille, ulykkelige trold.

14. Mozart-effekten

De rolige vibrationer fra afdæmpet musik påvirker dit barns sindsstemning, og nogle taler endda om ‘Mozart-effekten’: At små børn bliver helt salige ved lyden af Mozarts symfonier.

15. Mors duft

Klynker dit barn i søvne? Prøv at lægge en af dine T-shirts eller en stofble, der dufter af dig, ned i babysengen. Duften af mor er ufortyndet tryghed og trøst.

16. Skift person

Din baby kan mærke, når du er udkørt. Derfor kan det være en befrielse for jer begge, at du giver trøstetjansen videre til en anden (mindre træt) voksen, som dit barn er tryg ved.

LÆS OGSÅ: Test – Hvilken type er din baby?

17. Læg baby fra dig

Placér tudefrans i barnevogn eller vugge, hvor du stadig kan rokke ham. I får luftforandring og en pause fra hinanden – det kan genoprette roen.

18. Skab ro

Dit hjem er fuld af forstyrrende synsindtryk, og for nogle spædbørn bliver det for meget. Prøv at fjerne overflødig ‘støj’, som for eksempel flere uroer over vuggen. Måske vil du opleve, at rolige omgivelser giver ditto baby.

19. Skærm dit barn

Små børn kan have svært ved at kapere tumult omkring sig. Er der mange mennesker til stede, så gå ind i et andet rum, eller skærm ham ved at lægge en stofble over hans hoved, mens du holder ham ind til dig.

20. Styr på kroppen

Nogle børn har det, der kaldes motorisk uro – de vågner klynkende op om natten og vender og drejer sig. Aflast den lille krop ved at hjælpe dit barn med at skifte stilling og putte dynen tæt omkring ham. Kilde: Lena Dyhrberg, privat sundhedsplejerske. Se mere på Sundhedsplejerske.com.

Nogle gange bliver jeg tosset, men min bamse gør mig glad igen! Foto: Nimastock

 

 

 

Trøstetip 1-2 år 

21. Skift fokus

Der skal ikke meget til at aflede din etåriges opmærksomhed. Stikker han i et hyl, fordi han ikke vil have jakke på, så sig ‘kom, så går vi ud og ser, om vi kan finde katten ude på vejen’.

22. Anerkend

Bissen går i flitsbue ved synet af tandbørsten. Sig ‘jeg kan godt se, du synes, det er træls at få børstet tænder. Men vi skal lige klare det, så læser vi godnathistorie bagefter’.

23. Vis, hvad han gerne må

Han bliver tosset, fordi han ikke må pille bøger ud af bogreolen. Lav en hylde med hans egne bøger, og vis ham, at her må han pille – alt det han vil!

24. Mor er her

Det lille sind bearbejder mange indtryk om natten, og du kan opleve, at din etårige vågner med et skrig. Læg en beroligende hånd på hans mave, og fortæl, at du er lige her. Er det ikke nok, så tag ham op, og gå en lille tur.

LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: Bamse – dit barns bedste ven

25. En ven i nøden

Sut, bamse, sutteklud. Dit barn finder tryghed, nærhed og ro i sin yndlings-trøsteting.

26. Tag ham vækfra situationen

De små legekammerater kommer op at toppes om brandbilen. I stedet for at begynde at mægle, så sig til dit barn ‘kom, nu går vi over og leger med legoklodserne i stedet’.

27. Skab ro

Efter en lang dag fuld af indtryk kan dit barn have let til tårer. Skab en rolig oase om eftermiddagen – sluk for radio, tv og telefon – og sæt jer helt tæt i sofaen med en god bog.

28. Vær tydelig

Spilopmageren hopper i sofaen. I stedet for at sige ‘det kan mor altså ikke lide, at du gør’, så vis, præcis hvor grænsen går: ‘Jeg vil ikke have, at du hopper i sofaen, men du må gerne hoppe i din egen seng’.

Dit barn skal have lov til at græde ud. Uden at du står og kigger på! Foto: Nimastock

 

 

 

Trøstetip 2-3 år

 

 

 

29. Gå væk fra den lille hystade

Din toårige ligger og sparker på gulvet af raseri, fordi du har sagt nej. Lad ham rase ud ved at sige ‘jeg kan se, du er vred. Jeg går ud og laver kaffe, og så kommer jeg ind og kigger til dig lige om lidt’.

30. Brug humor

Dit barn skriger, fordi han skal have strømper på. Prøv at appellere til hans humoristiske sans ved at give ham strømper på hænderne. Og se, om ikke skrigeriet bliver afløst af fnis!

31. Vent med kropskontakt

Det kan være fristende at samle dit hysteriske barn op og kramme ham – for du vil jo så gerne trøste! Men et rasende barn har brug for plads til at blive god igen, inden han kan rumme kærtegn.

32. Tag konflikteni opløbet

Ved du af erfaring, at dit barn får et flip, hvis han ikke får lov at åbne døren selv, så vær på forkant næste gang, I står foran hoveddøren. Lad den lille hånd trykke håndtaget ned, og se stolthedens smil brede sig!

LÆS OGSÅ: Trodsalder – jeg vil, jeg vil, jeg vil

33. Begræns ordstrømmen

Når bølgerne går højt i det lille væsen, så hold dit budskab helt kort. Drukner du ham i ord, bliver han bare forvirret og endnu mere ude af den.

34. Vælg dine konflikter

I stedet for at være over dit barn hele tiden, så vælg de vigtigste kampe. Måske er det okay, at han går til og fra middagsbordet – mens du ikke lader ham slippe for at få cykelhjelm på.

35. Indrøm din fejl

Helvede bryder løs, fordi du har hældt mælk i lillemandens glas. Det vil han jo selv! Sig ‘det var dumt af mig, du kan jo sagtens selv. Nu får du et nyt glas, og så hælder du selv op’.

36. Gør noget uventet

Han skriger, at han ikke vil have sko på. I stedet for at køre stemningen yderligere op ved at råbe ‘tag så de sko på!’, så prøv at hviske: ‘Jeg vil gerne have, at du tager skoene på’.

LÆS OGSÅ: 25 ting ved børn, der gør dig til et gladere menneske

37. Leg dig udaf konflikten

Er han hidsig, fordi han skal gå selv, så prøv at lege dig til en fredelig løsning: Måske bliver han glad igen, hvis du foreslår, at han går på line på kantstenen?

38. Jeg passerpå dig

Tumlingen vågner og græder. Han siger, at han er bange for en løve! Fortæl, at løverne kun bor i Afrika og i zoologisk have. Og hvis de slipper ud, så skal de voksne nok fange dem, før de kommer hen til børnene.

39. Vælg aktivtat være rolig

En situation er gået i hårdknude. Inden du kaster dig ud i konflikten, så sig til dig selv: ‘Nu skal jeg bevare roen og hjælpe mit barn ud på den anden side på en god måde’. Så er der større chancer for, at du holder hovedet koldt, og det smitter af på den lille.Kilde: Børnepsykolog Margrethe Brun HansenLÆS OGSÅ: Enebarn? Det er ikke så ringe enddaLÆS OGSÅ: Lær at tyde din babys grådLÆS OGSÅ: Er dit barn far- eller morsyg? Sådan håndterer du det

FACEBOOK: Bliv ven med Vores Børn