Sådan trøster du din baby
SPONSORERET indhold

4 veje til en rolig baby

Traver du også rundt med det lille myr på armen dagen lang? Fat mod – gåturene i din favn stimulerer dit barns sanser og giver plus på tryghedskontoen.

Af:: Eline Holm
25. jun. 2012 | Børn | Vores Børn

Du har vandret op og ned ad gulvet med din nyfødte i favnen i (hvad der føles som) timevis. Baby kigger tilfreds op på dig, og endelig ser du dit snit til at liste dig ned i sofaen.

Men der går ikke et splitsekund, før dit barn klynker fornærmet – og så er det op at stå igen!

Det kan være opslidende, når du hverken kan sætte dig ned eller lægge baby fra dig i to sekunder, uden at de små mundvige vender nedad. Men det er helt naturligt, at det lille pus vil bæres rundt på armen dagen lang, fortæller sundhedsplejerske Dorte Fischer.

LÆS OGSÅ: Find den slynge der passer dig og baby

– Mange mødre synes, det er mærkeligt, at de ikke kan lægge deres barn fra sig. Men inde i maven har dit barn været vant til, at du har bevæget dig rundt med ham hele tiden.

Som i mors mave

Det er de samme bevægelser, der genskabes, når du bærer ham på armen. Og faktisk er det at blive født en afvænning fra at være tæt på dig hele tiden. Baby skal lige vænne sig til det.For nogle børn tager det længere tid end for andre at være o.k. med at blive lagt ned, forklarer Dorte Fischer, som peger på, at mødrene i nogle kulturer altid bærer deres børn på sig.På den måde har de tilpasset dagligdagen efter, at de helt små vil mærke mor og følge hendes færden hele tiden.Herhjemme, hvor vi har indrettet os med barnevogne, vugger og legetæpper, kan det virke frustrerende, når baby ikke accepterer at blive placeret i alle de smarte hjælpemidler. Men det kan måske hjælpe dig at tænke på, at mini bliver tryg af blive holdt helt tæt ind til dig.LÆS OGSÅ:
7 skønne aktiviteter til barslen– Selv gennem tøjet kan dit barn kende din hjertelyd, duft og varme fra fostertilstanden. Det giver tryghed og nærhed, forklarer Dorte Fischer.

Guf for balancen

Men hvorfor er det så ikke nok for den lille mus at putte sig i dine arme, mens I sidder behageligt tilbagelænede i sofahjørnet?Ifølge Dorte Fischer handler det om, at dit barn ud over trygheden har et behov for at få stimuleret balancesansen, som er grundlaget for hele hans motoriske udvikling. Den stimuleres, når du vugger, gynger og snurrer rundt med dit barn – og også, når du traver rundt i ring på stuegulvet med den lille bylt i armene.– Dit barns sanser er ikke færdigudviklede, når han bliver født, og lige præcis balancesansen er først helt udviklet, når han kommer op i skolealderen. Rigtig mange børn kan godt lide at blive vugget, få svingture og blive båret rundt, fordi bevægelserne netop stimulerer balancen.LÆS OGSÅ: Det bedste legetøj til babyDet er et behov, som er helt naturligt for dig at stimulere – for eksempel når du helt automatisk vugger dit barn i armene, hvis han bliver urolig, eller du skal have ham til at sove, siger Dorte Fischer.

Udkigspost på skulderen

Hun foreslår, at du sætter dig på en stor fitnessbold med baby, hvis traveriet bliver for udmattende i længden. På den måde kan du nemlig hoppe op og ned på stedet, så lillemanden får tilfredsstillet lysten til at blive bevæget, samtidig med at dine ben får en pause.Ud over at gåturene giver gevinst på balance og tryghedsfronten for de helt små, har dit lidt større barn også en anden grund til at elske en spadseretur på armen: Fra pladsen på din skulder har mini et fint kig ud på verden.– Når dit barn er to-tre måneder, begynder han at blive glad for at kigge rundt på omgivelserne.LÆS OGSÅ: Test – hvilken type er din babyHan nyder at ligge trygt på din arm, samtidig med at han kan se billedet på væggen eller lyset fra vinduet passere forbi. Når han ligger på legetæppet, er det meget mere begrænset, hvad han kan få øje på, siger Dorte Fischer.

Træn mini i at ligge selv

Alle fordelene ved at marchere rundt i stuen betyder dog ikke, at det er forbudt at lægge din baby fra dig. Du kan sagtens begynde at oplære ham i kunsten at ligge for sig selv.Hvis han er typen, der hænger på dig som en abeunge dagen lang, kan det være en god ide at begynde med at lægge dig ned sammen med ham, så han stadig kan mærke mors trygge favn.Lige så stille kan du forsøge at rejse dig op, så han stadig kan se dig. Men husk at vælge det rigtige tidspunkt at sætte ind med træningen.– Dit barn skal være rolig, mæt og i godt humør. Så er der størst chance for, at det lykkes. Sæt pris på de små succesoplevelser: Hvis han er et rigtigt klisterbarn, vil han måske kun ligge alene i meget kort tid ad gangen, men hver gang det lykkes, er det et skridt på vejen, forsikrer Dorte Fischer.Indtil din baby er klar til at nyde tiden for sig selv på aktivitetstæppet, kan det være en ide at putte ham i en bæresele eller en slynge.LÆS OGSÅ: Shop til babyPå den måde får han opfyldt behovet for at være tæt på dig og i konstant bevægelse, mens du har fordelen af at have armene fri til at lave en kop kaffe – uden at du behøver at lægge et skrigende barn fra dig.

Pas på din ryg!

Selv om dit barn kun vejer få kilo, kan det være hårdt for din ryg at bære rundt på den lille klump dagen lang. Forebyg rygproblemer med tre gode øvelser:

1. Krum og svaj

Stil dig på alle fire, og krum ryggen, så meget du kan. Glid tilbage, så du sidder med numsen på dine ben, helt sammenkrummet. Løft hovedet, og skub kroppen fremad med brystet tæt til underlaget, så du svajer ryggen. Stræk armene, når hovedet er helt fremme mellem hænderne. Gentag den glidende bevægelse, hvor du skiftevis krummer og svajer ryggen.

2. Ben- og armløft

Læg dig på maven med benene strakt ud, armene oppe langs hovedet og panden i underlaget. Spænd i bækkenbunden, og træk maven lidt ind. Løft modsatte arm og ben op, og hold stillingen, mens du tæller til tre.

LÆS OGSÅ: 6 nemme øvelser til mor

Slip i ryg, mave og bækkenbund, og skift til modsatte arm og ben. Gentag 20 gange.

3. God for holdningen

Stå med parallelle fødder i et par fodsbredder. Bøj ned i knæ, og læn dig frem med lige ryg – dine knæ skal pege i samme retning som dine tæer. Spænd i bækkenbunden, og sug maven lidt ind.

Stræk og bøj 20 gange. Skån din ryg ved at bruge øvelsen, når du løfter dit barn.

Kilde: Psykomotorisk terapeut Louise Jægersborg.