7 råd: Få baby om på maven
SPONSORERET indhold

7 råd: Få baby om på maven

Din baby skal ligge på maven i det meste af sin vågne tid. Den anbefaling har du sikkert hørt mindst 700 gange. Men hvad gør du, når trunten stikker i det største hyl, hver gang du vender hende om? Det skal vi fortælle dig!

Af:: Sofie Winther Askgaard, Vores Børn Mini, september 2011
22. sep. 2011 | Børn | Vores Børn

7 trin til at få baby til at ligge på maven

  1. Stræk babys arme ud foran kroppen, eller fold dem ind under brystet. Det giver mere stabilitet, end når de ligger langs siden.
  2. Brug din egen krop, og lig på gulvet med baby på din mave eller dit bryst. Det er trygt at være tæt på mor eller far.
  3. Læg baby på en træningsbold, og bevæg den frem og tilbage og fra side til side, mens du holder godt fast i de små lår.
  4. Sid på gulvet med bøjede ben, og læg baby på dine lår, så hun kigger væk fra dig. Det giver lidt opdrift.
  5. Hvis baby slet ikke vil løfte hovedet, så læg en sammenrullet stofble under brystet, så hun bliver løftet lidt og ikke skal bruge så mange kræfter.
  6. Læg en hånd på babys numse; det gør hende mere stabil.
  7. Gnub baby godt på maven, inden du vender hende om. Det aktiverer musklerne. Gør det til en vane at lægge baby på maven ved hvert bleskift. Læg hende ud mod dig, og sæt dig på hug, så I kan kigge hinanden i øjnene.

Du ved det: Baby skal om på maven, nærmest i samme øjeblik hun kommer til verden. Du er knap blevet mor, før (an)befalingerne fyger ind fra familie, venner og hvide kitler, og du tør dårligt lægge baby på ryggen, når du er sammen med andre. Men hvorfor er det så vigtigt at tvinge guldklumpen om på maven?

Det er der god grund til, fortæller Louise Jægersborg, der er afspændings- pædagog og motorikvejleder hos Motorik i Centrum.

“Det er udgangspunktet for din babys videre motoriske udvikling. Det er fra den maveliggende stilling, at baby lærer at trille, komme op på alle fire, rejse sig op og gå,” forklarer Louise Jægersborg.

“Og så kan det også være med til at forebygge skævt eller fladt baghoved.”

Gør det til en leg
Men hvad nu, hvis din baby nægter at ligge på maven? Skriger som en stukken gris, hver gang du forsøger at følge anbefalingerne?

Så må du i gang med at finde præcis det, der vækker din babys nysgerrighed, råder Louise Jægersborg. Måske er det et bestemt stykke legetøj, et par blafrende gardiner eller bare fars fjollede ansigter?

“For nogle børn virker det med legetøj, for nogle er det sjovt med en stor gymnastikbold, mens andre børn kræver konstant underholdning under seancen,” fortæller hun.

“Du kan desuden gøre det lettere for din baby at ligge på maven og løfte hovedet, hvis du lægger hånden på hendes numse – det gør hendes krop mere stabil. Du kan også give hende en god gnubbetur på maven, lige inden du vender hende om. Det stimulerer sanserne og aktiverer musklerne, så de er klar til det krævende arbejde, det er at løfte det store, tunge hoved.”

Når baby nægter
Hvis du allerede har leget cirkusklovn og investeret i alverdens mirakel- legetøj, men stadig ikke kan få baby til at ligge på mavsen i mere end fem sekunder, må du ikke give op. Louise Jægersborg ser mange mødre på sine efterfødselshold, der simpelthen er holdt op med at vende baby om.

“Du skal blive ved at forsøge, for lige pludselig brokker baby sig ikke mere,” fastslår hun.

“Men du behøver ikke at kæmpe mavekampen med din baby i flere timer hver dag; hvis du kan få hende til at ligge på maven i bare et par minutter ad gangen, er det også rigtigt godt. Mange små perioder kan være bedre end én lang.”

Hvis du stadig ikke kan få den lille røver til at acceptere at ligge på maven, så fortvivl ikke. For lige så vigtigt det er for motorikken at ligge på maven, lige så vigtigt er det at stimulere babys sanser.

“Du skal selvfølgelig fortsætte med at lægge baby på maven trods skrig og skrål, men du kan samtidig træne hende til at blive stærkere ved at give hende (og dig selv) en masse gode sanseoplevelser,” råder Louise Jægersborg.

Få gang i sanserne

Det er især følesansen og vestibulærsansen (hovedbalancesansen), som du skal have gang i hos din baby, når du skal hjælpe hende til at blive stærk i ryggen.

Følesansen kan du stimulere med blandt andet nus, kys, små klap, frottéring og babymassage, og vestibulærsansen får du i gang ved at danse med baby, hænge hende på hovedet og i det hele taget tumle løs.

“Når du stimulerer babys sanser, aktiverer du musklerne, og det er med til at gøre hende mere stabil i nakken og ryggen, så hun kan løfte hovedet og se sig omkring. Det gør det jo lidt sjovere at ligge på maven,” forklarer Louise Jægersborg.

Selvfølgelig er ikke to babyer ens, og du kender dit barn bedst, så når hun har fået nok, skal du stoppe. Bare husk, at det altså er normalt at brokke sig lidt, når man ligger der på maven og kun kan se og lugte gulvtæppet. Det er jo netop det, der giver kræfterne til en dag at komme op og kigge sig omkring.