Styrk babys motorik
SPONSORERET indhold

Motorik: 7 ting du kan gå til med din baby

Er du også stresset over, om du nu får styrket din babys motorik? Det skal du ikke være. Du kan gå på forskellige bevægelseshold eller klare det på stuegulvet.

Af: Maria Præst Foto: Getty Images
01. apr. 2015 | Børn | Vores Børn

Det kan både være rigtig hyggeligt og sundt for din baby at bruge kroppen på en anden måde end ved hverdagens bevægelser. Og det behøver slet ikke kræve, at du skal kunne en masse selv, for heldigvis er der masser af dygtige fagfolk, der kan give ideer og samle hold.

LÆS OGSÅ:  Styrk babys sanser med tumlelege

Gå efter motorikhold

I sit første leveår udvikler dit barn de tre primære sanser, følesansen, labyrintsansen og muskel-led-sansen. Dem er det vigtigt at stimulere. Vælg derfor et hold med fokus på motorikken – gerne med professionelle undervisere som ergo-, fysioterapeut eller afspændingspædagog.

Undgå passive hold

Hvis du vil styrke din babys motorik, skal du sørge for, at aktiviteten ikke bliver for ’pasningsagtig’. Der findes flere hold for mor og barn, hvor dit barn blot ligger passiv ved siden af, mens du laver gymnastik.

Find nogen at følges med

Det kan være godt at finde en veninde eller en fra mødregruppen at melde dig til et hold sammen med, så I kan holde hinanden til ilden, og det bliver en hyggelig aktivitet.Herunder kan du læse om 7 forskellige aktiviteter, du kan gå til med din baby

Her er 7 gode bud på, hvad du kan gå til med din baby:

1. Babysvømning

Hvad er det:

Babysvømning foregår i et varmtvandsbassin og vænner din baby til at være i vand samt stimulerer motorikken. Undervisningen består af tilvænnings- og tryghedsøvelser og sanglege med plask rundt i vandet. I takt med at dit barn bliver tryggere, kan I kaste jer ud i vildere balance- og dykkeøvelser.

Derfor er det godt:

Dit barn ligger på maven i vandet og skal løfte hovedet, så det bliver tvunget til at styrke ryg og nakke. Samtidig udvikler det varme vand mod huden og den tætte kontakt følesansen. Babysvømning kan være en overvældende oplevelse, så vær opmærksom på din babys signaler.

Varighed:

En lektion varer 25-30 minutter og er afstemt efter børnenes indlæringsniveau og evne til at holde varmen i vandet.

Hvornår:

Du kan tage din baby med i svømmehallen fra syv uger efter fødslen, og når barnet vejer mindst fire kilo.

Udstyr:

Den lille skal have en svømmeble på i vandet.

Sådan kommer I i gang:

De fleste svømmehaller med varmtvandsbassin tilbyder babysvømning med instruktør en gang om ugen, og ellers kan du selv tage din baby med, når det passer dig.

2. Babymassage

Hvad er det:

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som stammer fra Indien. At massere og nusse din baby skaber en god relation mellem jer og styrker barnets sanser.

Derfor er det godt:

Dit barn får en masse god kontakt, og massagen stimulerer de små nerve-ender i huden, så følesansen udvikles. Det virker beroligende og stimulerer vejrtrækningen, blodcirkulationen, immunforsvaret og fordøjelsen. Samtidig styrker det barnets evne til at afgrænse sin krop og mærke sig selv.

Varighed:

En lektion varer typisk 60 minutter, men de færreste babyer holder ud så længe. Hold øje med, hvordan dit barn reagerer, og stop, mens legen er god.

Hvornår:

Du kan massere din baby, fra den er nyfødt. Begynd med små doser.

Udstyr:

Medbring underlag og babyolie eller ren mandelolie.

Sådan kommer I i gang:

Søg efter hold i nærheden, eller aftal med mødregruppen, at I får en fysioterapeut ud og underviser jer.

LÆS OGSÅ: Motorik: Vend bunden i vejret på baby

3. Stimulastik

Hvad er det:

Stimulastik er et miks af stimulation og gymnastik og er en særlig træningsform for babyer udviklet af ergoterapeuter. Træningen består af lege, som styrker barnets sansemotoriske udvikling. I synger, danser, gynger, slår kolbøtter og leger med redskaber som bolde og tørklæder. Stimulastik er et varemærkeregistreret koncept, og det er udelukkende ergoterapeuter, der må undervise i det.

Derfor er det godt:

Træningsformen stimulerer din babys basale sanser, når I danser, slår kolbøtter og vender på hovedet, og styrker motorikken.Varighed: Undervisningen varer 60 minutter, så der er tid til at amme, pusle og fordybe sig undervejs, alt efter hvad dit barn har behov for.

Hvornår:

To måneder til 12 måneder. Nogle steder har også hold for et til tre-årige.

Udstyr:

Blødt tøj, der er til at bevæge sig i, gerne så din baby nemt kan få bare tæer.

Sådan kommer I i gang:

På Stimulastik.dk finder du en oversigt over hold i hele landet.

4. Babyrytmik

Hvad er det:

Babyrytmik styrker dit barns medfødte musikalitet, sanser og motorik og kan bestå af dans, bevægelege, fagtesange, leg med bolde, tørklæder, sæbebobler og ærteposer og eksperimenteren med lyd og klang på små instrumenter som xylofon og triangel.

Derfor er det godt:

Musik og rytmik stimulerer alle barnets sanser og hjælper dit barns kropslige og sproglige udvikling på vej. Det styrker desuden relationen mellem jer og er en sjov aktivitet.

Varighed:

En lektion er typisk på 45 minutter.Hvornår: Fra dit barn er tre måneder.

Udstyr:

Medbring et tæppe til at sidde på.

Sådan kommer I i gang:

Tjek, om der er babyrytmikhold i nærheden, for eksempel i kirken, på biblioteket eller på musikskolen.

5. Tumlastik / Puslestik / Babygymnastik

Hvad er det:

Der findes mange forskellige babygymnastikhold med kreative navne. Fælles for dem er, at du og din baby synger, leger, rasler, danser, kilder, klapper, kravler, hopper, gynger, triller og meget mere.

Derfor er det godt:

De motoriske øvelser, instrumenterne og legeredskaberne understøtter dit barns naturlige udvikling, så dets sanser og motorik styrkes.

Varighed:

En lektion varer typisk 45 minutter.

Hvornår:

Fra din baby er to måneder.

Udstyr:

Medbring blot din baby og godt humør, så er I klar.

Sådan kommer I i gang:

AOF har baby-gymnastikhold over hele landet.

LÆS OGSÅ: 10 måder at underholde baby på

6. Baby-yoga

Hvad er det:

Nærvær er centralt i yoga, og til babyyoga er der ikke noget praktisk, der liiige skal ordnes. Træningen består af yogaøvelser, der styrker og stabiliserer din krop efter fødslen, og du har hele tiden øjenkontakt med og ’bruger’ din baby i øvelserne.

Derfor er det godt:

Babyer er de fødte yogier. De er 100 procent til stede i nuet, nysgerrige og åbne over for livet. Yogaen støtter og stimulerer dit barn på fineste vis – han ligger på maven og bliver løftet og drejet, samtidig med at du får styrket din krop efter fødslen.

Hvornår:

Start tidligst fire uger efter fødslen, men inden din baby lærer at kravle.

Varighed:

60-90 minutter, så der er tid til at amme og pusle mellem øvelserne.Udstyr: Medbring yogamåtte og håndklæde.

Sådan kommer I i gang:

Endnu tilbyder kun få steder baby-yoga, men træningsformen er populær i USA og bliver sikkert hurtigt mere udbredt herhjemme.

7. Mor-baby-gymnastik

Hvad er det:

Et hold med fokus på, at du træner kredsløb og muskler efter fødslen, mens dit barn får stimuleret sanser og motorik. Holdet gennemgår et skiftende program med kredsløbs- og styrketræning samt udstrækning, mens instruktøren viser, hvordan babyen kan være med i øvelserne. Vær dog opmærksom på, at barnet netop indgår i træningen i stedet for at ligge passiv ved siden af.

Derfor er det godt:

Din baby ligger på maven foran dig, når du laver øvelser, bliver løftet op i luften, vendt og drejet, så de tre basale sanser stimuleres.

Varighed:

60-75 minutter, så der er tid til at amme og pusle undervejs.

Hvornår:

Fra din baby er to måneder.

Udstyr:

Medbring tæppe og håndklæde.

Sådan kommer I i gang:

Tjek din lokale gymnastikforening, byens sundhedshus eller dit fitnesscenter.

Anbefalet til dig