Social
SPONSORERET indhold

7 trin til at gøre junior mere social

Med nogle få hverdagskneb kan du let lære dit barn nogle vigtige ting om at behandle andre mennesker godt, om at sætte ord på sine følelser, vigtigheden af at dele med andre og lege godt sammen - det kommer tusindfold igen senere i livet!

Af:: Suzette Frovin, Vores Børn Junior, december 2011 Foto: Nimastock
07. feb. 2012 | Børn | Vores Børn

1. Hvordan har du haft det?

 Tal med dit barn hver dag. Snakken glider bedst, når I laver noget sammen, og du er nærværende. Stil konkrete spørgsmål som ‘hvem har du leget med?’. Hvis dit barn begynder at fortælle, kan du få hende til at uddybe sine oplevelser ved for eksempel at spørge ‘hvordan var det?’.Husk at respektere, at dit barn måske ikke altid har lyst til at fortælle om sin dag lige på det tidspunkt, du har sat tid af til det. Nogle gange kommer historien først mange timer senere, for eksempel midt i tandbørstningen, og så er det værd at bruge fem minutter ekstra på at komme i seng, så hun føler, du giver hende tid og opmærksomhed nok til at fortælle om sin dag.

2. Vi hjælper hinanden

 I vores familie hjælper alle til! Den regel er et godt udgangspunkt for at lære dit barn at tage ansvar for fællesskabet.Hvis du laver maden, kan dit store børnehavebarn rydde op eller gå ud med skrald. Små opgaver, som passer til alderen. Lad være med at kalde det pligter, som barnet måske kan forvente en belønning for.Vis i stedet barnet, at det er godt for familien, når vi hjælper hinanden. Når du lærer dit barn, at det er naturligt at hjælpe hinanden, smitter det også af på, hvordan dit barn er sammen med andre børn og voksne.

3. Vær selv et godt eksempel

 Tal pænt om andre, og undgå at nedgøre andre foran dine børn, så du går foran med et godt eksempel. Det gælder også, når I ser tv sammen. Hvis du ikke kalder en deltager i X Factor for en talentløs nar, kan du med god samvittighed tale med dit barn om, at det er vigtigt at tale pænt om andre.Fortæl dit barn, at andre kan blive kede af det, hvis man kalder dem grimme ting eller griner af dem. Du kan også lave en liste sammen med dit barn med ord, som I ikke vil kalde hinanden hjemme hos jer – for eksempel idiot, skid eller lortemor. 

4. Alle må være med i legen

Det er vigtigt, at du sammen med de andre forældre i børnehaven eller skolen tager ansvar for, at alle børn trives. Det betyder, at du skal udfordre dit eget og de andre børn, hvis de holder et barn udenfor, fordi de oplever, at barnet er anderledes end de andre. Det er en god ide at tale med de andre forældre, lærere og pædagoger, hvis du oplever, at det sker.Men du skal også tale med dit barn om, hvordan den der bliver holdt udenfor mon oplever det. Spørg for eksempel ‘tror du, han bliver ked af det?’, eller ‘tror du, det er derfor, han nogle gange bliver rigtig vred?’. På den måde kan dit barn blive en god ven.

5. Få humor ind i gruppen

Lav masser af sjov og fis med dit barn. Undersøgelser viser nemlig, at børn, der er opdraget med humor, sjældent bliver mobbet. Det skyldes, at børnene lærer ikke at tage det så tungt, hvis andre siger noget om dem.Børn, der har humor, er gode til at ryste optræk til mobning af sig og finde nogle andre at lege med. Lær også dit barn, at der er stor forskel på at grine af og med nogen.

6. Alle kan ikke altid være i centrum

 Evnen til at kunne tilsidesætte sig selv og sine egne behov er en vigtig social kompetence, hvis man skal fungere i et fællesskab. Børn i dag har meget sværere ved at sætte sig selv i anden række, fordi de ofte er i centrum derhjemme. Du kan lære dit barn at tage hensyn til andre ved for eksempel at aftale, at man ikke må afbryde hinanden, når I taler sammen derhjemme.I kan også beslutte, at godnathistorien på skift vælges af dem, der er med til at læse, og at det ikke er i orden at brokke sig over bogen, når det ikke er en selv, der vælger. På den måde lærer dit barn at tilsidesætte sig selv og respektere de andre i familien – også når hun er uenig.

7. Det er okay at sige farvel

 Det kan være rigtig svært at miste en god ven, men i løbet af sin opvækst vil dit barn opleve, at nogle venskaber ender, og andre opstår. Det kan helt konkret være, fordi bedstevennen skal flytte, men det kan også bare være, fordi børnene udvikler sig i forskellige retninger og får nye interesser. Det er helt naturligt.

Acceptér dit barns følelser, for det kan være svært at forstå, at der snart vil komme en ny ven, som betyder lige så meget som den ven, hun lige har sagt farvel til. Sig til dit barn, at du godt kan forstå, at det er svært, og brug så dine egne oplevelser eller måske en oplevelse, som dit barn har haft, til at fortælle, at det nok skal gå.

Tal for eksempel om dengang, Mattias flyttede, og Emma blev rigtig ked af det, men nu er hun så i stedet blevet venner med Anders og Amalie.

Du kan også spørge dit barn, om der er en anden fra børnehaven eller skolen, som I skal prøve at lave legeaftale med. På den måde hjælper du hende til at se de nye muligheder, der nu åbner sig for hende.

LÆS OGSÅ: Luk op for dit generte barn

LÆS OGSÅ: Derfor er dit barns venner vigtige

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at håndtere legeaftaler