Sex
SPONSORERET indhold

9 råd til at få gang i sexlivet igen

Graviditet, fødsel og lille baby. Det er ikke så underligt, hvis jeres sexliv virker uoverskueligt på dig – og din krop – lige nu. Få sexologens svar på de spørgsmål, der trænger sig mest på, og få modet tilbage.

Af:: Sofie Winther Askgaard, Vores Børn Mini, maj 2013
01. maj. 2013 | Børn | Vores Børn

1. Hvor længe skal vi vente, før vi kan få gang i vores sexliv efter fødslen?

Hvis du ikke bristede voldsomt ved fødslen, kan I gå I gang, så snart lysten melder sig. Hvis du stadig bløder, er det en god ide at bruge kondom for at undgå eventuelle infektioner.Bristede du meget, skal I vente til otte-ugers-undersøgelsen, så lægen kan vurdere, om det er helet rigtigt. Selv om du lige har født, kan du i øvrigt sagtens blive gravid igen nu, så glem endelig ikke præventionen!

2. Jeg har det svært med min krop. Hvordan føler jeg mig sexet igen?

Det er normalt at have en periode, hvor du skal vænne dig til, at kroppen er anderledes. Der er sikkert kommet lidt ekstra kilo, maven hænger, måske har du fået strækmærker, og brysterne er vokset flere størrelser og lækker mælk. Men de fleste mænd lægger faktisk ikke mærke til det.

LÆS OGSÅ: Efter fødslen: Træn dig i form med lette øvelser

Hvis han opfører sig, som han plejer over for dig, så tag det som en kompliment, der viser, at han stadig har lyst til dig. Og husk, at du vil kunne træne din krop op igen, amning er kun for en kort periode, og strækmærkerne bliver mindre synlige med tiden. Du kan hjælpe dit selvværd på vej med lækkert lingeri, der dækker de områder, du er ked af lige nu.

3. Kan sex gøre ondt de første


gange efter fødslen?

Ja, men det er der råd for. Efter fødslen er din krop fyldt med hormoner, og det tørrer slimhinderne ud, så du kan blive tør forneden. Det kan du dog let afhjælpe med glidecreme fra Matas eller apoteket.

Syninger kan også gøre lidt ondt i starten – ikke mindst, hvis du er bange og spænder i underlivet. Det bliver bedre med tiden, og du kan hjælpe det på vej ved at massere arvævet i badet, gerne med mandelolie. Hvis du bliver ved med at have ondt, skal du tjekkes hos lægen.

4. Min mand har et billede på nethinden af mig i fødselsøjeblikket. Hvad gør vi?

Hvis din partner har det dårligt med billedet af dig i smerter eller jeres baby på vej ud af dig, skal han have lidt tid til at sunde sig. Det er forskelligt fra mand til mand, om det påvirker hans lyst, men prøv at lade være med at tage det som en afvisning.En fødsel er en voldsom oplevelse for jer begge to, og I skal vænne jer til alt det nye – fysisk og psykisk. Det vigtigste er, at I kan dele jeres følelser med hinanden. Det kan være en svær snak at få hul på, men det kan hjælpe at komme væk hjemmefra (og ud af sengen). Gå en tur, og tal om, hvorfor listen mangler lige nu.LÆS OGSÅ: 10 hurtige råd til dit parforhold

5. Bliver jeg normal ‘dernede’ igen?

De fleste bliver hurtigt sig selv igen. Mange kvinder tror faktisk, at det ser værre ud, end det gør. Kig dig selv i et spejl efter fødslen, og tag det så frem igen en uges tid senere – du vil sikkert se, at det hurtigt ligner sig selv. De fleste mænd vil ikke engang kunne se en forskel!Det vigtigste, du kan gøre for dig selv, er at træne din bækkenbund, så du kan slippe for bekymringer om at være slap dernede. Lav gode, gammeldags knibeøvelser eller gå til efterfødselsgymnastik.

6. Jeg har slet ikke lyst til et sexliv. Er der noget galt med mig?

Det er helt normalt, at der skal arbejdes på at få lysten tilbage efter en fødsel. Hvis det er svært at finde gnisten frem igen, er du nødt til at tale åbent med din partner om det, ellers kan han nemt tolke det som, at der er noget galt med ham (og omvendt, hvis det er sagen).LÆS OGSÅ: 7 veje til mere sexPrøv at tænke over, hvad der gav dig lyst før. Var det at læse erotiske noveller, massere hinanden eller kysse? Vær god til at sige, hvad du gerne vil have fra din partner, og tænk over, hvordan du selv kan bidrage til at vække appetitten på sex.

7. Jeg er så træt, at jeg ikke kan overskue vores sexliv. Hvordan skal jeg finde overskuddet?

Du har masser at se til i din nye rolle som mor til et lille væsen, der kræver dig 24-7. Sex kommer af overskud og ikke underskud, så når du er helt udmattet, er det normalt ikke at tænke på sex. Hvis du vil prøve at finde noget overskud igen, kan det være en god ide at planlægge noget kærestetid, hvor den lille bliver passet et par timer.Husk, at det ikke behøver at handle om decideret sex, det kan også bare være at kysse eller ligge i ske sammen. Det er intimt og kan få jer til at nærme jer hinanden igen og bringe lysten – og overskuddet – til sex tilbage.

8. Det er længe siden, jeg har født, og vi har ikke haft sex endnu. Kommer vi nogensinde i gang?

Hvis der er gået mere end et halvt år, er det en god ide at begynde at gøre noget aktivt for det. Man kan faktisk komme til at glemme den seksuelle dimension i sit liv, og så kan det være svært at få plads til den igen. Det betyder ikke, at jeres sexliv er slut, I skal bare arbejde lidt mere på det.Første skridt er at tale sammen om det og måske aftale, at fra nu af vil I begge gøre noget aktivt for at nærme jer de gamle tilstande i dobbeltsengen. Det kan bare være små ting som at klæde sig lidt frækt på eller gå i bad sammen, eller at få baby passet og tage ud at spise eller på en romantisk overnatning – ja, faktisk alt, der kan vande parforholdet.

9. Vi havde et godt sexliv før fødslen – kan det blive det samme igen?

Ja, det kan det! Der er faktisk nogle par, der får et endnu bedre sexliv, både fordi kvinden får trænet bækkenbunden, men også fordi en fødsel ofte vil få jer til at tale mere sammen om jeres forventninger til sex.

Der er selvfølgelig en lille del, som skal have hjælp til at få intimiteten tilbage – det kan skyldes efterfødselsdepressioner, svære bristninger eller en traumatisk fødsel. Men langt de fleste vil opleve, at deres sexliv, nærværet og intimiteten bliver mindst lige så godt og givende, som det har været før.

LÆS OGSÅ: 5 gode grunde til at have sex

LÆS OGSÅ: Har I glemt jeres sexliv?

LÆS OGSÅ: 11 fordomme om mødre